Obezitatea afecteaza fertilitatea si la barbati, nu doar la femei

/ / Modificat: 2018-03-23
Obezitatea afecteaza fertilitatea si la barbati, nu doar la femei

Obezitatea este una dintre marile probleme de sanatate cu care se confrunta oamenii in prezent, avand legatura nu doar cu boli cronice precum diabetul sau afectiunile cardiovasculare, ci si cu infertilitatea. In plus, obezitatea este legata de o crestere a nivelului de inflamatii din corp.

Iar daca, pentru a-si creste sansele de a face un copil, femeile sunt de regula cele dispuse sa faca schimbari in stilul de viata, acest lucru nu inseamna ca barbatii nu trebuie sa faca eforturi in acest sens.

Un nou studiu arata ca sanatatea barbatului ar putea avea un efect mai mare asupra sanselor cuplului de a concepe, decat se credea pana de curand. Cercetarea, publicata in jurnalul "Andologia" si citata de publicatia britanica "The Independent", arata ca obezitatea ar putea avea efecte negative asupra calitatii lichidului seminal.

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 1.285 de barbati si a aratat ca, alaturi de alti factori care duc la infertilitate, si obezitatea partenerului ar trebui sa fie luata in calcul, inainte de a se incerca o tehnica de reproducere asistata. Mai exact, potrivit cercetarii, obezitatea la barbati a fost asociata cu un volum mai mic de lichid seminal, cu o concentratie mai mica de spermatozoizi si o motilitate redusa a lor, precum si cu defecte la nivelul acestora.

"Obezitatea afecteaza atat fertilitatea femeilor, cat si pe cea a barbatilor. S-a constatat, in urma unor studii efectuate recent, ca lichidul seminal este puternic afectat (atat din punct de vedere cantitativ, cat si din acela al mobilitatii spermatozoizilor), atunci cand vine vorba despre barbati obezi. Sarcina unei femei fara probleme de fertilitate, dar cu partener obez are mai mici sanse de aparitie", ne-a declarat dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică ginecologie, specialist în infertilitate.

Cu cat kilogramele sunt mai multe, cu atat fertilitatea este mai scazuta

Un alt studiu, publicat in jurnalul "Frontiers in Physiology", citat de "Science Daily", explica legatura dintre obezitate si fertilitatea redusa la barbati. Potrivit cercetarii, barbatii obezi au niveluri ridicate de markeri inflamatori in lichidul seminal si o calitate scazuta a acestuia, ambele neajunsuri avand legatura cu indexul lor de masa corporala.

Un grup de cercetatori din China a comparat nivelul markerilor inflamatori din aparatul genital, la soareci cu o greutate normala, cu nivelul markerilor inflamatori, la soareci obezi. In urma compararii, cercetatorii au constatat ca soarecii obezi aveau o cantitate mai mica de testosteron - cel mai important hormon sexual masculin, precum si o crestere a nivelului de proteine inflamatoare testiculare.

Mai mult, echipa de cercetatori a realizat ulterior un alt studiu: a analizat mostre de lichid seminal provenite de la 272 de donatori. Dintre acestia, 82 aveau o greutate corporala normala, 150 era supraponderali, iar 40 obezi. In urma cercetarilor, specialistii au descoperit niveluri mult crescute ale proteinelor inflamatoare la barbatii supraponderali si obezi.

De asemenea, concentratia si motilitatea spermatozoizilor erau semnificativ scazute la barbatii supraponderali si obezi. In plus, cu cat numarul de kilograme era mai mare, cu atat nivelurile celor doi indicatori (concentratia si motilitatea), care sunt importanti in fertilitate, erau mai scazute.

Prin urmare, desi mai sunt necesare studii pentru a intari aceste descoperiri, reducerea numarului de kilograme este importanta in imbunatatirea fertilitatii la barbati.

In privinta femeilor, studii anterioare au aratat ca o femeie care este semnificativ supraponderala poate avea probleme de fertilitate deoarece aceasta stare duce la alterarea echilibrului delicat al hormonilor care influenteaza ovulatia si fertilizarea.

Mai mult, femeile supraponderale au o incidenta mai mare a dereglarilor menstruale si a anovulatiei (ovulatia nu se produce).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Obezitate Obezitate fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre