Mituri despre infertilitate la barbati

/ / Modificat: 2014-11-20
Mituri despre infertilitate la barbati

Infertilitatea afecteaza barbatii in aceeasi masura ca pe femei, chiar daca anumite persoane cred ca este o problema exclusiv feminina. In jurul capacitatii de conceptie a barbatului si a cauzelor care duc la infertilitate roiesc o multime de mituri si prejudecati care pot afecta fertilitatea, in loc sa o protejeze.

Infertilitatea este o problema care apare numai la femei

Barbatii au impresia ca sunt imuni la infertilitate, iar atunci cand sunt intr-un cuplu care nu reuseste sa conceapa un copil, prima pe care dau vina este partenera.

Ideea ca infertilitatea apare numai la femei este unul dintre cele mai cunoscute mituri legate de fertilitate.

Specialistii avertizeaza ca nu este nimic mai neadevarat. In 40% din cuplurile care sunt diagnosticate cu infertilitate, in urma prezentarii la medic, cauza este descoperita la barbati.

Purtarea slipilor sau chilotilor normali afecteaza fertilitatea

Multi barbati prefera sa poarte boxeri atunci cand incearca sa conceapa un copil, alegerea lor fiind motivata de faptul ca slipii sau chilotii normali le afecteaza fertilitatea.

Mitul a luat nastere pe baza faptului ca slipii ar favoriza supraincalzirea testiculelor si ar diminua cantitatea de sperma ejaculata. Astfel de chiloti sunt foarte stransi pe corp si preseaza testiculele, contribuind la cresterea temperaturii locale.

Este adevarat ca supraincalzirea testiculelor creste riscul de infertilitate, insa cresterea temperaturii cauzate de purtarea slipilor este inofensiva in comparatie cu alte lucruri sau obiceiuri pe care le au frecvent barbatii: baile fierbinti, sauna, tinerea laptopului in brate etc.

Stresul este una dintre cauzele principale ale infertilitatii barbatilor

Chiar daca stresul influenteaza fertilitatea barbatului, o face indirect si intr-o masura prea mica pentru a putea fi considerat cauza principala.

Mai degraba stresul afecteaza dorinta sexuala a barbatului si nu calitatea si cantitatea spermei, esentiale in procesul de conceptie.

Abstinenta temporara contribuie la imbunatatirea calitatii spermei

Barbatii au impresia ca daca practica abstinenta pe perioade scurte de timp, vor avea mai mari sanse de a concepe copii, deoarece sperma ejaculata in urma pauzei sexuale este mai de calitate.

Specialistii avertizeaza ca acest lucru este fals si ca, dimpotriva, o pauza sexuala crescuta poate afecta calitatea spermei si ingreuna conceptia.

Din aceste motive, medicii sfatuiesc barbatii sa aiba contacte sexuale regulate, chiar zilnice, deoarece asa au mai multe sanse sa sporeasca fertilitatea.

Administrarea de testosteron creste cantitatea de sperma ejaculata

Majoritatea barbatilor considera ca suplimentarea testosteronului din organism, prin injectii sau pe cale orala, contribuie la imbunatatirea cantitatii spermei si a sanselor de a concepe.

Administrarea de testosteron nu face decat sa opreasca glanda pituitara sa mai produca in mod natural acest hormon. Acest lucru poate avea un efect invers asupra cantitatii spermei si, implicit, a fertilitatii masculine.

Doar barbatii varstnici sunt afectati de infertilitate

Doar pentru ca un barbat este tanar, nu inseamna ca nu poate avea probleme care-i afecteaza fertilitatea. Specialistii au descoperit probleme cu sperma si la barbatii de 20 de ani, ceea ce indica faptul ca varsta nu este un factor decisiv in acest sens.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infertilitate barbati Fertilitate barbati Cauze infertilitate barbati

Articole recomandate

Citeste si despre