Baile fierbinti, cauza a infertilitatii la barbati

/ / Modificat: 2011-10-20
Baile fierbinti, cauza a infertilitatii la barbati

Sursele de caldura dauneaza fertilitatii masculine, arata mai multe studii. Baile fierbinti, lenjeria stransa pe corp, folosirea unui laptop tinut pe picioare, munca intr-un mediu calduros reprezinta cateva dintre lucrurile pe care un barbat ar trebui sa le evite daca vrea sa devina tata.

Ce spun studiile despre efectele caldurii asupra fertilitatii masculine

Spermatozoizii nu pot sa supravietuiasca la temperaturi ridicate, astfel incat expunerea prelungita la caldura daunateaza productivitatii si calitatii acestora. "Motivul pentru care testiculele stau in afara, atasate de corp, este pentru ca acestea sa fie intr-un mediu cu o temperatura mai scazuta", afirma Dr. Marc Goldstein, director al Centrului pentru Medicina Masculina de Reproducere din Centrul Medical Weill Cornell, New York.

Un studiu realizat la Universitatea California a aratat ca barbatii care petrec mult timp, in mod obisnuit, intr-o cada cu apa calda, pot sa devina infertili. "Se credea de cativa zeci de ani ca expunerea la caldura umeda este daunatoare pentru fertilitate, insa s-au facut foarte putine studii" a spus Paul Turek, cercetator universitar. Odata cu acest studiu, s-a dovedit ca nu era o simpla credinta populara, ci un adevar stiintific.

Numarul spermatozoizilor a crescut cu 491% la 5 din 11 barbati cu probleme de fertilitate la cateva luni dupa ce au renuntat la baile fierbinti, se arata de catre cercetatorii din Statele Unite, conform BBC.

Foto: cdn.spryliving.com

Conform aceleasi surse, s-a realizat un studiu la o clinica de fertilitate pe un grup de barbati care obisnuiau sa petreaca 30 de minute pe saptamana in medii umede calde: bai, jacuzzi, sauna etc. La 3-6 luni dupa ce au renuntat la aceste surse de caldura, la mai putin de jumatate dintre barbati s-a constatat o crestere semnificativa a calitatii spermei. 5 din 6 barbati la care nu s-au constatat imbunatatiri erau fumatori, factor pe care cercetatorii considera ca a impiedicat un rezultat mai bun.

Alti factori care pot sa afecteze calitatea spermei, pe langa sauna, jacuzzi, bai fierbinti sau lenjerie stransa pe corp, pot fi chiar activitati precum mersul pe bicicleta sau joburile cu expunere la caldura, arata studiile. Inclusiv anotimpurile influenteaza calitatea spermei, iar vara constituie perioada in care numarul spermatozoizilor este cel mai redus. Pentru un barbat cu o sperma a carei numar de spermatozoizi este unul mic sau la limita, aceste surse de caldura pot avea un efect negativ mai puternic.

Din fericire pentru barbati, procesul este reversibil, deoarece sperma se regenereaza o data la fiecare 3 luni. Prin urmare, este suficient sa se indeparteze sursele de caldura din jurul testiculelor si sa se astepte pana la aparitia noii sperme.

Solutii propuse

Barbatii care doresc sa conceapa un copil trebuie sa aleaga dusul in locul bailor fierbinti. Cei care obisnuiau sa se expuna la surse umede de caldura in mod constant trebuie sa renunte la acele activitati si sa astepte o perioada de 2-3 luni pana la regenerarea spermei. Hainele stranse pe corp, fumatul, activitatile profesionale in medii calduroase sunt alti factori care ar trebui eliminati.

Autor: Elisa Costache

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Barbat Sperma Caldura Fertilitate barbati Infertilitate barbati

Articole recomandate

Citeste si despre