Romania, singura tara din UE care nu ofera ajutor cuplurilor infertile

/ / Modificat: 2013-12-19
Romania, singura tara din UE care nu ofera ajutor cuplurilor infertile

Societatea Romana de Medicina Reproductiva (SRMR) trage un semnal de alarma fata de lipsa de reactie a autoritatilor in ceea ce priveste continuarea sprijinului oferit cuplurilor infertile pentru procedura de fertilizare in vitro.

In urma Subprogramului Ministerului Sanatatii desfasurat in anii 2011-2012 s-au nascut in Romania peste 230 de copii si alti 84 sunt in curs de a se naste. In acest moment soarta acestui subprogram este incerta.

Presedintele interimar al SRMR  Profesor Doctor Mircea Onofriescu a subliniat ca Romania are una dintre cele mai mici rate de natalitate – 1,23 copii si ca este singura tara din Comunitatea Europeana care nu ofera niciun ajutor cuplurilor infertile. Spre deosebire de alte tari europene cu  rate scazute de natalitate, Romania se confrunta si cu o emigratie puternica.

Aceste doua fenomene afecteaza profund numarul populatiei active in viitor! Profesor Doctor Radu Vladareanu – Directorul Departamentului de Obstetrica Ginecologie al Universitatii Carol Davila Bucuresti a vorbit despre "Iarna demografica" care afecteaza Europa si care este o realitate profunda pentru Romania.

In Spania, unde a emigrat 4% din populatia Romaniei, s-au nascut deja 70.000 de copii ai romanilor care traiesc si muncesc acolo! Mediana varstei romanilor din Spania este cu 7 ani mai mica decat a celor din Romania fara a pune la socoteala si copiii nascuti acolo! O infuzie valoroasa de populatie activa pentru spanioli!

Popoulatia din Romania imbatraneste accelarat si romanii nu mai vor sa faca copii. In aceste conditii este atat de pacat sa nu ajuti cuplurile infertile care vor sa faca copii! Aceasta ar fi una dintre cele mai rentabile investitii pe care le-ar putea face Guvernul deoarece un nou-nascut  ar produce intr-o viata un plus de aproape jumatate de milion de euro la PIB – chiar in conditiile de productivitate a muncii din Romania cand PIB-ul per capita este de 6200 EURO conform Eurostat.

Chiar in vremuri de criza, Spania si Grecia nu au oprit finantarea programelor de reproducere umana asistata! De curand Malta si Rusia sustin cu bani de la buget reproducerea umana asistata, furnizand gratuit un ciclu de fertilizare in vitro la cuplurile infertile.

Profesorul Onofriescu a subliniat ca multi vor spune ca aceasta masura nu rezolva problema! Da, asa este nu rezolva toata problema, ci doar o parte din ea aducand pe termen lung fericire nu numai in familiile infertile care doresc copii, ci si beneficii la nivel de societate. In tari precum Danemarca, 5% din noii-nascuti dntr-un an provin din reproducere umana asistata.

In final, suma finantata de stat pentru o procedura de reproducere umana asistata – 1100 Euro si suma totala a Subprogramului de fertilizare in vitro de 1 milion euro a fost comparata cu alte costuri – 1 km de autostrada costa 20 milioane de euro, 1 km de deszapezire de drum judetean costa 6500 euro.

Reprezentanta SOS Infertilitatea a subliniat ca eficienta programului derulat este foarte buna si rezultatele obtinute se apropie de rata de fertilizare lunara a unui cuplu normal!  Si asta in conditile in care medicii romani investesc singuri in educatie si formare practica, de cele mai multe ori in afara tarii! Climatul medical in reproducerea umana asistata este descuranjant daca in Romania se fac doar 120 de fertilizari pe an la milionul de locuitori, iar indicatorul inaintat de ESHRE (Societatea Europeana de Reproducere Umana si Embriologie) este de 1500 fertilizari /milioanul de locuitori!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre