Copiii nascuti in urma tratamentelor de fertilitate sunt mai scunzi

/ / Modificat: 2012-06-29
Copiii nascuti in urma tratamentelor de fertilitate sunt mai scunzi

Copiii nascuti in urma tratamentelor cu medicamente pentru fertilitate sunt mai scunzi decat cei conceputi pe cale naturala. Aceasta este ultima concluzie la care au ajuns, recent, mai multi cercetatori de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelanda. Afla ce anume influenteaza inaltimea copiilor si de ce!

Foto: doitandhow.files.wordpress.com

Medicamentele pentru fertilitate, tratamentul care face diferenta de inaltime intre copii

Potrivit unei teorii mai vechi, copiii nascuti in urma fertilizarii in vitro, o tehnica de reproducere umana asistata extrem de populara, ar avea tendinta sa fie mai inalti decat cei conceputi pe cale naturala. Nu acelasi lucru se poate spune despre micutii nascuti in urma tratamentelor medicamentoase pentru fertilitate, a caror statura pare sa fie ceva mai mica decat a celor conceputi natural.

Studiul a fost realizat la Institutul Liggins din cadrul Universitatii din Auckland, Noua Zeelanda, iar concluziile lui s-au bazat pe monitorizarea atenta a doua grupuri de copii: unul cu 84 de copii, conceputi pe baza tratamentelor de fertilitate cu medicamente, iar al doilea format din 258 de copii conceputi natural.

Toti copiii aveau varste cuprinse intre 3 si 10 ani si proveneau din sarcini singulare, duse pana la termen. Pentru ca studiul si concluziile sa fie si mai precise, ceretatorii au selectat cu atentie copiii, excluzandu-i din lot pe cei care s-au nascut cu o greutate foarte mica sau prematur.

Chiar daca nu au descoperit mari diferente, specialistii sustin ca micutii care au fost conceputi cu ajutorul tratamentelor medicamentoase pentru fertilitate erau cu aproape 2.5 cm mai mici de inaltime fata de cei care au fost conceputi pe cale naturala. Chiar si asa, cercetatorii au descoperit ca inaltimea lor era in limite normale pentru media lor de varsta.

S-a descoperit ca diferenta de inaltime a fost mai accentuata in cazul baieteilor. Au existat mai multi baieti din grupul copiilor conceputi cu ajutorul medicamentelor de fertilitate cu o diferenta de inaltime de aproape 2.5 cm fata de cei conceputi natural, decat fetite, ceea ce i-a determinat pe specialisti sa afirme ca sexul masculin ar fi mai afectat in acest sens.

In ceea ce priveste sanatatea fizica, echipa de cercetatori de la Auckland nu a sesizat diferente intre grupurile de copii studiate, semn ca modul de conceptie nu afecteaza modul de crestere si dezvoltare al copiilor.

Cercetatorii nu au reusit sa descopere care este relatia de cauzalitate intre medicamentele pentru fertilitate si inaltimea mai mica, insa exista o ipoteza care porneste de la unele evenimente care ar fi putut avea loc la momentul conceptiei. Este posibil ca statura mai mica a acestor copii sa ia nastere ca urmare a "imprimarii" unor variatii sau schimbari anormale in expresia genelor la momentul conceptiei, insa nu exista dovezi in acest sens.

Cercetatorii au declarat ca aceasta diferenta nu pune niciun fel de pericol pentru sanatatea celor mici. Chiar si asa, putin mai scunzi, copiii tot se incadreaza in parametri normali de inaltime pentru varsta si sexul lor.

Crezi ca inaltimea un pic mai mica este un motiv serios pentru care mamicile ar trebui sa renunte la tratamentele cu medicamente pentru fertilitate? Cat de mult conteaza inaltimea copilului in societatea de astazi si in modul in care este perceput de catre ceilalti? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inaltime copii Tratamente fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre