Afla ce sanse ai sa faci gemeni

/ / Modificat: 2019-07-25
Afla ce sanse ai sa faci gemeni

Tratamentele de fertilizare stim cu totii ca sporesc sansele de a avea gemeni. Totusi, exista sansa sa ai o sarcina multipla chiar si fara un astfel de tratament.

Inaltimea, varsta si istoricul familial pot contribui la sansele de a avea doi sau trei copii o data.

Factori care cresc sansele de a avea sarcina gemelara

Varsta. Femeile de peste 30 de ani sunt mai predispuse sa conceapa gemeni. Asta intrucat cantitatea de hormon foliculostimulant (FSH) creste pe masura ce femeia inainteaza in varsta. FSH este necesar pentru dezvoltarea ovulelor. Practic, desi fertilitatea scade odata cu varsta, echilibrarea vine tocmai din aceasta sporire de FSH. Foliculii reactioneaza excesiv la nivelurile superioare de FSH, astfel ca ovarul ajunge sa elibereze doua sau mai multe ovule, putand rezulta o sarcina gemelara.

Istoric familial. Daca in familie ai avut caz de gemeni identici, nu sunt neaparat sanse sa ai si tu parte de gemeni. In schimb, daca atat in familia mamei sau a tatalui tau au existat gemeni non-identici, cresc sansele de a avea si tu o sarcina dubla.

Greutate. Femeile care sufera de obezitate - cu un IMC de peste 30 - sunt mai predispuse sa conceapa gemeni decat femeile cu un IMC mai mic. Cantitatea mare de grasime duce la cresterea nivelului de estrogen. Nivelurile mai ridicate de estrogen pot duce la o suprasolicitare a ovarelor. In loc sa elibereze doar un singur ovul la ovulatie, ovarele pot elibera doua sau mai multe.

Inaltime. Femeile mai inalte au mai multe sanse de a avea gemeni. Un studiu a constatat ca femeile cu o inaltime de 164,8 cm aveau mai multe sanse de a concepe gemeni decat femeile cu o medie de 161,8 cm. Motivul nu este cunoscut.

Numarul de copii. Sansa de a avea gemeni este mai mare la femeile care au deja mai multi copii.

Rasa. Afro-americanii sunt mai predispusi sa conceapa gemeni decat femeile caucaziene. Femeile asiatice au mai putine sanse sa conceapa gemeni.

Alaptarea. Femeile care concep in timp ce alapteaza au 11,4% mai multe sanse de a avea gemeni comparativ cu 1,1% sansa celor care nu alapteaza.

Dieta. O serie de studii au aratat ca femeile care mananca multe produse lactate sunt mai predispuse sa conceapa gemeni. Cauza ar fi hormonii de crestere administrati vacilor care afecteaza nivelul hormonilor la om.

Sansele de a avea gemeni identici

Sarcinile cu gemeni identice apar la una din 250 de nasteri. Tratamentele de fertilizare dubleaza sansele de a avea gemeni identici.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gemeni

Articole recomandate

Citeste si despre