Fertilitatea cuplului

/ / Modificat: 2014-02-07
Fertilitatea cuplului
Intrebare:

- Am 23 de ani. Acum 2 ani am suferit o interventie chirurgicala din pricina unei sarcini extrauterine prin care mi s-a extirpat o trompa. Un an m-am protejat ca sa evit riscurile, iar de un an nu m-am protejat in niciun fel, dar nu am reusit sa raman insarcinata.   Nu am luat niciodata anticonceptionale. Mentionez ca sotul meu a fost si el operat de varicocel, tot cam acum 2 ani. Eu si sotul meu ne dorim foarte mult sa avem copilul nostru. Mai pot sa fac un copil? Cu ce sa incep? Unde sa ma duc? Ce analize sa fac?

Raspuns:

Sarcina extrauterina si extirparea trompei pe de o parte si varicocelul operat pe de alta parte impun o serie de analize premergatoare unei noi sarcini.

Pentru inceput, trebuie sa va prezentati, impreuna cu sotul, la o clinica specializata in diagnosticarea si tratarea problemelor legate de fertilitatea cuplului. Tinand cont de istoricul dumneavoastra (sarcina extrauterina finalizata cu extirparea trompei), cat si de cel al sotului dumneavoastra, investigatiile vor urmari starea de sanatate si de functionalitate atat a aparatului reproducator feminin, cat si cel masculin.

Dumneavoastra nu precizati nimic despre ovarul corespunzator trompei extirpate. In cazul in care acest lucru este posibil, el se mentine pe loc, avand rol important in echilibrul hormonal necesar reproducerii; insa, lasarea pe loc a unui ovar a carui trompa corespunzatoare a fost extirpata semnifica, in general, ovulatie eficienta din doua in doua luni.

Ovarul restant continua sa functioneze si sa ovuleze, cel mai frecvent din doua in doua luni, alternand cu ovarul contralateral. Dar fecundatia (intalnirea spermatozoidului cu ovocitul, fuzionarea acestora si formarea zigotului) se realizeaza in mod curent la unirea treimii medii cu cea laterala a trompei corespunzatoare ovarului in care s-a produs ovulatia.

Ovarul caruia, din motive chirurgicale, nu-i este atasata o trompa, chiar daca ovuleaza, ovocitul (viitorul ovul) se pierde in cavitatea peritoneala fara sa mai aiba sansa de a se intalni cu vreun spermatozoid (exista totusi situatii in care sarcina se infaptuieste chiar si in aceste conditii, dar aceasta se nideaza – se stabileste - la nivelul bontului de trompa uterina).

Citeste pe aceeasi tema:

Teste de fertilitate in cuplu

In cazul in care, odata cu trompa la nivelul caruia s-a localizat sarcina extrauterina, se extirpa de asemeni si ovarul corespunzator acesteia, atunci, dupa o perioada variabila, ovarul restant preia functiile ovarului extirpat, deci, dupa o perioada de timp, ovulatia se produce la intervale regulate de timp, lunar, cu o restabilire a fertilitatii.

Totodata, interventia suferita de sotul dumneavoastra poate avea un anumit rasunet asupra fertilitatii cuplului. Insasi afectiunea premergatoare interventiei chirurgicale (varicocelul) este raspunzatoare pentru un mare numar de persoane cu probleme legate de fertilitate.

In concluzie, o vizita la un cabinet de specialitate cu o reevaluare a situatiei fertilitatii de cuplu, poate avea ca rezultat stabilirea unei conduite eficiente.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre