S-a nascut primul copil dintr-un ovul crescut in laborator, dupa ce mama s-a vindecat de cancer

/ / Modificat: 2020-02-21
S-a nascut primul copil dintr-un ovul crescut in laborator, dupa ce mama s-a vindecat de cancer

Progresele facute in domeniul fertilitatii continua sa uimesca lumea. Iar femeile care nu aveau nicio sansa sa devina mame, ajung sa ramana insarcinate si sa nasca.

In acest sens, specialistii in infertilitate din cadrul Spitalului Universitar Antoine Beclere, din Paris au anuntat nasterea primului copil dintr-un ovul prematur, care a fost crescut in laborator, congelat si fertilizat cinci ani mai tarziu, scrie The Guardian.  

Infertila din cauza chimioterapiei

Mama bebelusuluin este o femeie de origine franceza, in varsta de 34 de ani, care a devenit infertila dupa ce a facut chimioterapie, din cauza cancerului la san cu care a fost diagnoisticata la 29 de ani.

Inainte de a incepe tratamentul pentru cancer, medicii au recoltat sapte ovule imature si au folosit o tehnica numita maturizare in vitro (IVM) pentru a permite acestora  sa se dezvolte in laborator.

Ovulele mature au fost apoi congelate prin vitrificare. Aceasta tehnica permite ovulelor sa  inghete foarte repede in azot lichid pentru a reduce sansele formarii de cristale de gheata si deteriorarea celulei.

"Nu stiam daca ovulele congelate vor supravietui si isi vor pastra potentialul de a produce o sarcina si o nastere. A fost o mare surpriza pentru noi," a declarat Michael Grynberg, seful departamentului de medicina reproductiva si fertilitate din cadrul spitalului.

Zero riscuri pentru mama cu cancer

Femeia a primit consiliere de fertilitate inainte de a incepe chimioterapia pentru cancer de san. Medicamentele folosite in aceste tratamente pot afecta fertilitatea. Doctorii nu au putut apela la fertilizarea in vitro pentru ca erau ingrijorati ca hormonii folositi pentru stimularea ovarelor ar putea duce la dezvoltarea cancerului.

"Pacienta avea 29 de ani cand a fost diagnosticată cu cancer de san. Am oferit sfaturi de fertilitate. I-am oferit optiunea de a congela ovule prin tehnica IVM si, de asemenea, sa inghet tesutul ovarian. Ea a respins a doua optiune, deoarece a considerat-o prea invaziva la numai doua zile de la primirea diagnosticului," a mai precizat medicul.

Dupa ce femeia a terminat tratamentul pentru cancerul de san si a aflat ca nu poate ramane insarcinata prin alte metode, s-a intors la spital pentru tratamentul de fertilitate.

Echipa de specialisti a dezghetat sapte ovule, dintre care sase au supravietuit procedurii, dupa care au fost fertilizate. Unul singur s-a dezvoltat intr-un embrion sanatos care a fost implantat in pantecele mamei. 

Noua luni mai tarziu, femeia a nascut un baietel perfect sanatos, botezat Jules. Fericitul eveniment a avut loc pe 6 iulie 2019, dar anuntul a fost facut doar cu cateva zile in urma.

Potrivit lui Grynberg, procedura reprezinta o ultima solutie pentru femeile care nu pot ramane insarcinate prin alte moduri. 

Sursa: theguardian.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ovul Cancer

Articole recomandate

Citeste si despre