Cum iti pregatesti copilul pentru prima serbare?

/ / Modificat: 2016-06-28
Cum iti pregatesti copilul pentru prima serbare?

Scolile si gradinitele conservatoare organizeaza cel putin o serbare in fiecare an pentru elevii sau prescolarii care inscrisi. 

Serbarile sunt o buna ocazie pentru cei mici de a-si lua ramas bun de la colegii lor si de la educatori sau invatatori pana cand se vor revedea dupa ce vacanta va lua sfarsit, dar si un prilej de a-si afirma veleitatile artistice si de a-si testa limitele in ceea ce priveste timiditatea, vorbitul in public, capacitatea de a capta atentia, abilitatile de memorare sau pe cele de interpretare.

Copiii pot fi insa destul de speriati inaintea primei serbari la care urmeaza sa ia parte. In primul rand, acest eveniment este unul care le intrerupe rutina zilnica si care ii obliga astfel sa iasa din zona de confort.

In al doilea rand, ii pune in situatia de a se exprima in fata mai multor oameni, printre care alti educatori, parinti si copii decat cei cu care sunt obisnuiti. In al treilea rand, de cele mai multe ori trebuie sa interpreteze roluri, sa cante sau sa recite poezii, asa ca serbarile sunt si o provocare intelectuala pentru cei mici, asemanatoare unui examen.

In vreme ce copiii mai dezinvolti par sa fie mai mult decat entuziasmati de acest eveniment social, cei mai timizi sau mai conservatori pot resimti aceasta perioada drept una stresanta si incarcata emotional. De aceea, este foarte important ca parintii sa ii pregateasca pentru marele eveniment in mod corespunzator.

Iata ce poti face pentru a-ti obisnui copilul cu acest concept nou pentru el!

Povesteste-i despre experientele tale

Cu siguranta ai avut parte de un moment similar in copilarie, poti profita de asta pentru a-l face pe copilul tau sa se simta confortabil in legatura cu participarea sa la eveniment. Povesteste-i ce roluri ai avut tu insati la serbari si spune-i cum te-ai pregatit de fiecare data.

Explica-i ca emotiile sunt normale si ca nu trebuie sa se rusineze ca le simte sau sa si le reprime. Vorbeste-i despre experientele tale intr-un mod pozitiv si incearca sa scoti in evidenta beneficiile participarii la un astfel de eveniment.

Incurajeaza-l

Copiii au nevoie de sprijinul adultilor de fiecare data cand fac ceva nou. Vorbeste-i micutului tau despre satisfactiile pe care le poate avea in acest context si asigura-l de dragostea ta neconditionata, fara a-l tensiona cu asteptari si pretentii. El are nevoie sa stie ca nu te poate dezamagi si ca serbarea este o experienta in sine, una din care are ce invata si care ii poate folosi ulterior.

Nu il conditiona sa isi invete rolul si evita recompensele sau pedepsele de orice fel. Propune-i, in schimb, sa invatati impreuna sau inventeaza un joc amuzant care il poate ajuta sa memoreze mai usor ce are de facut.

Vorbeste-i despre beneficiile serbarilor

Evita sa pui accentul pe factorii de stres atunci cand vorbesti despre serbare si vorbeste-i copilului tau despre satisfactiile pe care le poate avea. Nu ii spune ca toata lumea va fi cu ochii pe el si ii va urmari orice greseala si insista asupra faptului ca are ocazia de a-si revedea colegii si educatorii, de a-i cunoaste pe parintii prietenilor sai, de a se exprima intr-un mod artistic si de a se face auzit, daca este talentat.

Pregatiti impreuna costumatia pentru serbare

Cele mai multe serbari au un dress code ales in functie de tematica lor. In functie de rolurile pe care le primesc copiii, acestea pot fi haine obisnuite sau tinute de carnaval. Daca este vorba despre a doua varianta, puteti profita de ocazie pentru a petrece timp de calitate impreuna, creand cu mainile voastre costumul pe care il va purta.

Copiii adora sa se deghizeze si totodata se simt foarte bine atunci cand isi fac singuri hainele sau contribuie la confectionarea acestora.

Poti cauta idei din care sa te inspiri si pe care sa le adaptezi la nevoile copilului tau. In plus, acest lucru ii va stimula imaginatia si il va ajuta sa isi dea seama de faptul ca nu ai nevoie decat de creativitate pentru a te transforma intr-un supererou.

Tu cum l-ai incurajat pe copilul tau atunci cand a avut prima serbare? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Pregatirea pentru serbare. De ce plang copiii la serbare?

Pregatirea pentru serbare: cum il ajuti pe copilul tau sa depaseasca teama de a vorbi in public?

Cum il pregatesti pe copilul tau pentru serbare. Sfaturi utile pentru parinti!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pregatiri serbare Serbare copii

Articole recomandate

Citeste si despre