Cum il pregatesti pe copilul tau pentru serbare. Sfaturi utile pentru parinti!

/ / Modificat: 2016-06-17
Cum il pregatesti pe copilul tau pentru serbare. Sfaturi utile pentru parinti!

Serbarile copiilor au loc in orice unitate de invatamant si sunt importante manifestari cultural artistice. Cu ocazia acestora, copiii au sansa de a se exprima liber si de a pune in practica tot ceea ce au invatat pe parcursul claselor. Este esential ca orice copil sa participle la aceste serbari periodice si sa isi arate aptitudinile.

In general cu prilejul acestei ocazii, cei mici interpreteaza roluri, recita poezii, canta sau danseaza. Toate aceste activitati sunt menite sa dezvolte un copil din punct de vedere artistic si il ajuta in acelasi timp sa se poata exprima in public.

Care este de fapt rolul unei serbari in viata unui copil?

Serbarile sunt organizate de educatoare cu un scop anume. In linii mari, acestea vor sa verifice daca copiii au absorbit toate informatiile oferite pe parcursul claselor si modul in care acestia se exprima. In acest fel cei mici pot pune in practica ceea ce au dobandit.

Orice festivitate are o anumita tema, iar copiii iau rolul unui personaj anume. In ceea ce priveste acest aspect, persoanele cu pregatire speciala in educarea copiilor trebuie sa stie ce fel de rol ii ofera fiecarui copil in parte, intrucat cel mic trebuie sa imbratiseze personajul si sa poata intra in pielea lui. Exista situatii in care unii copii nu accepta un anumit rol, se inchid in ei si incep sa planga.

Educatoarea poate discuta in schimb cu parintele copilului deoarece acesta il poate influenta mai mult. Cu toate acestea, nu trebuie sa se puna presiune pe umerii acestuia. Este foarte important sa se comunice in primul rand cu acestia, astfel copilul se va putea elibera si va spune eventual ceea ce il apasa sau ceea ce nu-i convine si il deranjeaza.

"Psihoterapia copilului este diferita de cea a adultior: folosind metodele de comunicare specific varstei copilariei, psihoterapia incearca sa afle care sunt preocuparile copilului (tristete, frica, rusine, vinovatie) si sa-l apropie pe acesta de familia lui" sustin psihologii MindCare.

De aceea, parintele poate incerca sa depisteze cauza din care un copil nu se simte in regula atunci cand are o serbare. El poate afla daca copilului ii este rusine de rolul pe care il va juca la festivitate. Cum orice poveste, film sau piesa de teatru are personaje pozitive si personaje negative, la fel si serbarea va avea deopotriva aceste tipuri de personaje.

Totusi parintele ii poate explica copilului ca acesta joaca un rol ce nu are legatura cu persoana sau ii poate prezenta personajele negative ca fiind si haioase. In functie de persoanele jucate parintele se poate adapta astfel incat sa-i arate celui mic ca tot ceea ce conteaza este modul in care se interpreteaza rolul.

Ofera sprijin moral si lauda-ti copilul!

Pentru orice copil este foarte important sa se simta sustinut, atat de mama, tata, cat si de educatoare. De aceea, incurajarea acestuia se poate face prin remarcarea inclinatiilor actoricesti, muzicale sau artistice. In functie de capitolul la care copilul sta cel mai bine, parintii il pot complimenta si incuraja. Acest lucru va conta pentru el, mai ales ca va primi laude si din partea educatoarei si cu siguranta nu va doriti, ca si parinte, sa fiti pusi pe locul doi.

Persoanele specializate in psihoterapie la copii afirma ca "indiferent de varsta, ne dorim ca problemele noastre sa fie ascultate. Desigur, problemele adultilor difera de cele ale copiilor si adolescentilor".

Fii optimist si ai incredere in copilul tau!

Desi pare greu de crezut, copilul simte nelinistea parintelui, starea de emotie, ingrijorarea sau increderea si optimismul. De aceea, este bine sa vii pregatit la serbare, avand incredere in copilul tau. In acest mod ii vei transmite si lui increderea si acesta se va descurca de minune la serbare. Nu uita de aceasta legatura dintre copil si parinte si starile emotionale aferente in nicio situatie.

Nu pune presiune pe copilul tau!

Atat asteptarile parintilor cat si cele ale educatoarei pot incarca copilul cu diverse emotii. Presiunea nu este buna intrucat il va inhiba pe cel mic. Acesta nu se va mai concentra pe ce are de facut ci doar pe ce nu are voie sa faca sau ce trebuie sa faca pentru a nu da gres. Astfel, este indicat sa se ceara ceea ce se afla in capacitatea fiecarui copil in parte.

Tu cum ti-ai incurajat copilul pentru serbare? Cum l-ai sprijinit moral? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Teama de a vorbi in public la copil, cum il ajuti?

Pregatirea pentru serbare. De ce plang copiii la serbare?

Emotiile inainte de serbare. Cum il ajuti pe copil sa le depaseasca?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Serbare copii Sfaturi parinti

Articole recomandate

Citeste si despre