Petitie pentru respectarea drepturilor persoanelor cu autism

/ / Modificat: 2014-04-17
Petitie pentru respectarea drepturilor persoanelor cu autism

"Persoanele cu autism trebuie sa iasa din 'Zona gri' în care traiesc astazi!"

Petitie pentru respectarea drepturilor persoanelor cu autism

Organizatiile non-guvernamentale care pe 2 aprilile 2012, de Ziua Internationala a Constientizarii Autismului, poarta unanim mesajul persoanelor cu tulburari de spectru autist, au lansat, pe 29 martie 2012, o Petitie publica prin care solicita Statului roman sa recunoasca si sa respecte prevederile Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati. Din data lansarii petitiei si pana astazi, s-au strans 585 semnaturi.

Petitia poate fi citita si semnata on-line, la adresa: Petitie pentru respectarea drepturilor persoanelor cu autism si va fi distribuita si astazi, 2 aprilie, in cadrul evenimentelor pe care organizatiile din Bucuresti care lupta pentru cauza autismului le organizeaza in capitala:

  • Orele 10.00 – 18.00 – evenimentul "ZONA GRI", in parcul din Piata Unirii;
  • Orele 11.00 – 11.30, formarea fundei-puzzle (cu informatii despre autism), in Parcul Coltei din Piata Universitatii;
  • Ora 11.30 – 12.30, mars de solidaritate cu persoanele cu autism, catre Piata Unirii;
  • Orele 12.30 – 13.00, lansare de baloane albastre, din Piata Unirii.

La ora actuala, in Romania, lacunele si ambiguitatea legislatiei in vigoare, in toate domeniile (sanatate, munca, educatie) afecteaza sau aduc atingere dezvoltarii, cresterii si integrarii sociale a copiilor, tinerilor si adultilor cu autism, condamnadu-i sa traiasca intr-o "Zona gri" in care au "dreptul" doar de a fi ignorati si marginalizati si unde li se refuza adesea educatia in scolile de masa, sunt tratati cu rezerva in spitale si li se limiteaza sansele la recuperare, din cauza unei insfrastructuri insuficiente de asistenta si interventie.

De altfel, evenimentul "Zona gri", desfasurat astazi in Parcul Unirii, doreste sa simuleze, pentru locuitorii capitalei, lumea si regulile dupa care functionaza viata persoanelor cu autism, asa cum o condamna sa functioneze atat legislatia actuala, cat si societatea romaneasca.

"Zona gri" este un eveniment desfasurat de Fundatia Romanian Angel Appeal in cadrul campaniei nationale de sensibilizare "Ofera-mi o sansa!", derulata prin proiectul strategic "Si ei trebuie sa aiba o sansa! – program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist". Proiectul a fost demarat la 1 octombrie 2010, are o durata de 3 ani, este implementat de Fundatia Romanian Angel Appeal in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – Directia Generala Protectia Copilului si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania si cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 – "Investeste in oameni!".

Cu prilejul Zilei Internationale de Constientizare Autismului, semnatarii Petitiei, organizatori ai evenimentelor de astazi, din capitala, lanseaza catre factorii decizionali (cu precadere Ministerul Muncii, Ministerul Sanatatii si Ministerul Eudcatiei) un apel la intalniri si consultari cu privire la drepturile persoanelor cu TSA din Romania.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autism Autism copii

Articole recomandate

Citeste si despre