Inscrierea in clasa 0 si clasa I in anul scolar 2013-2014

/ / Modificat: 2013-03-19
Inscrierea in clasa 0 si clasa I in anul scolar 2013-2014

Inscrierea in clasa 0 (pregatitoare) si clasa I, in anul scolar 2013-2014, urmeaza sa inceapa in data de 2 aprilie 2013. Potrivit unui proiect lansat de Ministerul Educatiei in dezbatere publica, in 16 martie, metodologia si calendarul de inscriere ar putea suferi cateva modificari in acest an. Iata cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii daca te pregatesti sa iti inscrii copilul in clasa pregatitoare sau I, in anul scolar 2013-2014.  

Modificari noi aparute in metodologia de inscriere in clasa 0 si clasa I

Noul proiect de Metodologie pentru inscrierea copiilor in invatamantul primar, in anul scolar 2013-2014, a intrat in dezbatere publica, sambata, si propune cateva obiective importante:

  • maximizarea optiunilor parintilor pentru inscrierea copiilor in clasa pregatitoare;
  • simplificarea procedurilor de inscriere;
  • imbunatatirea transmiterii sau ajungerii informatiilor esentiale la parinti sau publicul larg.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, sambata seara, ca metodologia inscrierilor in invatamantul primar va fi aprobata in 25 martie, mai devreme cu o saptamana fata de termenul anuntat oficial. De asemenea, a anuntat ca, in urma feedback-ului primit de la parinti si a dezbaterilor publice, care vor avea loc pana in 24 martie, documentul oficial ar putea suferi modificari. Proiectul urmeaza sa fie aprobat si sa intre in vigoare in 25 martie 2013.  

Calendarul inscrierilor in clasa 0 (pregatitoare) si clasa I

Inscrierile pentru clasele 0 si I, in anul scolar 2013-2014, se vor face in doua etape, astfel:

  • prima etapa - 2-22 aprilie;
  • etapa a doua - 8-17 mai.

Programul de inscrieri va fi, in ambele etape, de luni pana vineri, orele 08:00-20:00, si sambata, orele 08:00-13:00. Dupa fiecare etapa in parte, unitatile de invatamant sunt obligate sa afiseze listele temporare cu elevii inscrisi.

Listele finale, cu toti elevii repartizati in clasa pregatitoare si clasa I, dupa cele doua etape de inscrieri, se vor afisa in 24 mai. Ministrul Educatiei preconizeaza ca 95% dintre copiii inscrisi pe liste vor fi repartizati in clasele 0 si I dupa prima etapa de inscrieri.

Inscrierea copiilor se face la unitatile de invatamant - scoli si gradinite - pe care le prefera parintii, prin completarea unui formular, disponibil incepand din 2 aprilie, pe internet sau la unitatea de invatamant unde se doreste inscrierea.  

Copiii care se pot inscrie in clasele pregatitoare si clasa I

In anul scolar 2013-2014, se pot inscrie in clasa pregatitoare urmatoarele categorii de copii:

  • copiii care implinesc varsta de 6 ani pana in 31 august (inclusiv);
  • copiii care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie-31 decembrie, inclusiv, doar la solicitarea exclusiva a parintilor si dupa o evaluare psihosomatica care sa ateste pregatirea pentru inscrierea intr-o astfel de clasa.

Copiii care se pot inscrie direct in clasa I, in anul scolar 2013-2014, sunt cei care:

  • implinesc varsta de 7 ani pana in 31 august 2013, inclusiv, chiar daca nu au parcurs, anterior, clasa 0;
  • copiii care implinesc varsta de 7 ani in perioada 1 septembrie-31 decembrie 2013, inclusiv, la cererea expresa a parintilor si dupa evaluarea psihosomatica care atesta ca sunt pregatiti pentru inscrierea in clasa I.

Unitatile de invatamant unde se pot inscrie copiii in clasele 0 si I

Copiii sunt inscrisi automat la gradinita sau scoala de circumscriptie din orasul de provenienta. Insa parintii nu sunt obligati sa isi inscrie micutii la aceste unitati de invatamant. Ei pot opta si pentru alta unitate, alta decat cea de circumscriptie, insa numai in masura locurilor disponibile.

Copiii care apartin de respectiva unitate au prioritate la inscriere. Parintii au posibilitatea de a rezerva locul copilului la scoala de circumscriptie, pentru situatia in care acesta nu este acceptat in unitatea de invatamant pentru care a optat initial.  

Copilul tau are varsta la care urmeaza sa fie inscris in clasa 0 sau I in acest an? Mai stii si alte informatii noi cu privire la modificarile aparute in metodologia de inscriere a copiilor, in anul scolar 2013-2014? Impartaseste-ne noutatile sau nelamuririle tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inscriere clasa pregatitoare

Articole recomandate

Citeste si despre