Impreuna invingem autismul!

/ / Modificat: 2008-11-13
Impreuna invingem autismul!


 1 din 166 dintre copiii nascuti anual dezvolta autism. O tulburare severa de dezvoltare de natura neurobiologica care are capacitatea de a inchide acesti copii intr-o lume a lor pe care cu greu o patrundem si cei mai multi dintre noi cu greu o inteleg.

Autismul are o incidenta mai mare chiar decat afectiuni precum cancerul, diabetul, SIDA sau Sindromul Down, iar 4 din 5 copii afectati de autism sunt baieti.

Soarta acestor copii este una crunta in Romania. Informatiile insuficiente, ignoranta si indiferenta sunt factori care fac ca aceasta afectiune sa fie cu greu diagnosticata si mult mai greu tratata. Centrele de recuperare si educare pentru copiii cu autism sunt foarte putine, iar terapiile considerate eficiente sunt foarte scumpe, in conditiile in care ajutorul primit de parinti de la stat este unul infim.


Cele mai multe sanse de recuperare le are un copil in cazul caruia autismul a fost diagnosticat inca de la 1 an si jumatate – 2 ani.
Autismul nu tine cont de persoana, de familie, de mediu social, de rasa sau etnie.

Campania Impreuna Invingem Autismul isi propune informarea cadrelor medicale, a autoritatilor si a societatii in general si strangerea de fonduri pentru terapia a 23 de copii autisti.

Odata cu initierea acestei campanii, a fost lansat si site-ul www.invingemautismul.ro, menit sa vina in intampinarea cadrelor medicale care isi doresc sa afle mai multe despre autism si sa faca publice povestile impresionante a catorva dintre copiii afectati. O sectiune speciala este dedicata donatiilor pentru acesti copii care au nevoie de bani pentru terapia de recuperare.

 

"Eu sper ca aceasta campanie sa fie doar inceputul, pentru ca ceea ce ne dorim este sa se ia masuri la nivel guvernamental. Mi-as dori sa reusim sa schimbam legislatia, care sa devina si aplicabila. Sa existe de la bun inceput o diagnosticare corecta, pentru ca parintele sa stie pe ce drum sa mearga si copilul sa beneficieze de o terapie adecvata, din primul an de viata. Sper ca asta sa se intample la nivel national si sa fie implicat Guvernul", spune

Manuela Harabor, si ea mama a unui baiat diagnosticat cu autism.
Fiul Manuelei, Andrei, acum in varsta de 18 ani, a fost diagnosticat cu autism la 3 ani. De atunci, a facut progrese importante si in prezent este elev in clasa 10-a la o scoala speciala.

Diagnostic

 Autismul apare fie la nastere, fie la copiii de 18 – 24 de luni. Autismul tipic face parte din tulburarile spectrului autismului (TSA) sau tulburarile pervazive de dezvoltare (PDD) care includ diverse forme de manifestare ale afectiunii: de la autismul sever pana la sindromul Asperger (caracterizat printr-un limbaj si chiar o inteligenta geniala insotite de deficiente de comunicare si socializare). Celelalte tulburari din spectru sunt: sindromul Rett, tulburarea dezintegrativa a copilariei, PDD-Nos (tulburarea pervaziva de dezvoltare – nespecificata altfel sau autismul atipic) si autismul inalt functional.

Toti copiii cu TSA manifesta deficiente de socializare, de comunicare verbala sau nonverbala si comportamente repetitive si stereotipice.


 

De multe ori, persoanele afectate de autism manifesta si retard mental si alte afectiuni asociate: epilepsie, probleme senzoriale, sindromul Fragile X, probleme gastrointestinale, tulburari de somn etc.

Prezenta afectiunii este anuntata cel mai adesea de comportamentul copilului. Chiar de la nastere, se poate observa cum bebelusul isi concentreaza atentia asupra unui singur lucru pentru mult timp, este foarte tacut sau plange foarte des. Exista insa si posibilitatea ca un copil care la inceput s-a dezvoltat norma, in jurul varstei de 1-3 ani sa inceapa sa aiba simptomele unui copil autist: isi pierde capacitatile verbale, este mai retras, chiar autoagresiv si nesociabil.

 

Posibile semne ale autismului sunt cand un copil: nu spune niciun cuvant pana la varsta de 16 luni, nu arata cu degetul pana la varsta de 18 luni, nu combina 2 cuvinte pana la varsta de 2 ani, nu raspunde la nume, isi pierde limbajul sau abilitatile sociale.

Alte semne ar fi: are contact vizual redus, nu stie sa se joace cu jucariile, se ataseaza de o jucarie sau de un obiect anume, are activitati repetitive/stereotipe (deschiderea si inchiderea repetata a usilor, invartitul in jurul propriei axe, fluturarea si privitul mainilor etc.), nu zambeste, nu raspunde cand este chemat sau cand cineva i se adreseaza.

Nu trebuie sa uitam insa ca fiecare copil cu autism este unic, deci poate avea o combinatie specifica de comportamente, chiar daca gradul de autism este acelasi.

 

Diagnosticul precoce si terapia inceputa din timp pot recupera un copil cu autism pana la 50%.

Efectele pe termen lung ale autismului depind de gravitatea simptomelor.

Fiti alaturi de copiii si parintii care lupta in fiecare zi cu autismul. Ganditi-va ca in locul lor, ati lupta voi. Pentru un copil, lupta nu e niciodata in zadar!

Conturile pentru donatii au fost deschise la BRD - Groupe Societe Generale, Agentia Calea Calarasilor:

  • RO90BRDE441SV30677974410 lei;
  • RO31BRDE441SV30678184410 euro.
  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Autism copii

    Articole recomandate

    Citeste si despre