A douasprezecea noapte, Teatrul Vienez de Copii

/ / Modificat: 2014-10-08
A douasprezecea noapte, Teatrul Vienez de Copii

A douasprezecea noapte, Teatrul Vienez de Copii

Premiera

24 octombrie, ora 19:00

Spectacole

25 oct, ora 11:00 si ora 19:00

30 oct, ora 19:00

1 nov, ora 11:00

2 nov, orele  11:00 si 19:00

7 nov, ora 19:00

8 nov, orele 11:00 si 19:00

Sala Rapsodia (Teatrul de pe Lipscani)

Strada Lipscani, nr. 53

William Shakespeare

William Shakespeare a fost un dramaturg, poet si actor englez. Comediile si tragediile sale sunt printre cele mai importante si cel mai des puse in scena piese din literatura universala. Opera sa cuprinde 38 de drame, poeme narative si o colectie de 154 de sonete. 

Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numara Hamlet, Macbeth, Romeo si Julieta, Visul unei nopti de vara si  A douasprezecea noapte. William Shakespeare s-a nascut la 23 aprilie 1564 in Stratford-upon-Avon. Tatal sau, John, era comerciant si un cetatean de seama al orasului. Stratford era pe atunci un orasel de provincie cu aproximativ 1500 de locuitori. Prin Stratford treceau mereu trupe de actori si se pare ca tanarul Shakespeare a fost puternic impresionat de aceste trupe in copilaria sa. 

In 1571 Shakespeare a mers la scoala. Acolo a invatat latina, greaca si si-a format cultura generala. Se presupune ca nu ar fi ramas prea mult in scoala, deoarece la un moment dat tatal sau nu a mai putut sa isi permita acest lucru. William a ajuns fie ucenic pe langa un macelar, fie copist pe langa un avocat. S-a casatorit la 18 ani cu Anne Hathaway, care era cu 8 ani mai in varsta decat el, si au avut imreuna 3 copii. 

Nu mult mai tarziu  Shakespeare a parasit Stratford-ul, se pare ca in secret, si a mers la Londra pentru a deveni actor. Ca actor Shakespeare nu s-a dovedit a fi un mare talent, in schimb ca poet a fost un geniu. in curand a inceput sa castige bine si a reusit chiar sa joace in fata reginei. La sfarsitul vietii sale era cel mai instarit on din Stratford. si familia sa a avut un parcurs mai bun dupa 1590: au primit pana si un blazon si a intrat in randul genry-ului, mica nobilime din Anglia. Shakespeare s-a retras de pe scena si s-a intors la Stratford destul de timpuriu. La 23 aprilie 1616 a murit, iar la 25 aprilie a fost inmormantat in biserica parohiala.  

Shakespeare a dispus de un vocabular foarte dezvoltat: 17750 de cuvinte diferite sunt intalnite in operele sale. Caracteristica ii este varietatea stilistica, acoperind si stapanind toate nivelele si registrele de vorbire, de la limbajul cel mai de jos pana la exprimarea cea mai complexa a limbii vorbite la curte. 

A douasprezecea noapte

„A douasprezecea noapte“, piesa scrisa in anul 1601, este  o minunata comedie a erorilor si  se desfasoara in Iliria, o lume fantastica stapanita de ducele  Orsino. Gemenii Viola si Sebastian sunt separati intr-un naufragiu pe coasta Iliriei. Fiecare crede ca celalalt a murit. Viola se salveaza. Ea se deghizeaza in barbat si intra in serviciul ducelui. Orsino o iubeste pe Olivia, o contesa bogata, si doreste sa se foloseasca de ajutorul Violei, care acum se numeste Cesario, pentru a o cuceri pe aceasta in numele sau. Olivia nu se lasa induplecata de Orsino. Ea este in doliu dupa moartea fratelui sau si a jurat sa evite compania barbatilor. 

Insa, in momentul in care il intalneste pe Cesario, se indragosteste de el. Cesario, care in realitate este Viola, se indragosteste de ducele Orsino – si astfel jocul bizar al incurcaturilor isi urmeaza cursul. La haosul general contribuie si bufonul Oliviei, Feste, unchiul ei, Sir Toby, cat si camerista Maria, (care il duce de nas pe intendentul Oliviei, si el indragostit de contesa, si apropape ca il aduce in pragul nebuniei). Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca spre sfarsitul piesei apare si fratele geaman al Violei, Sebastian, cel pe care toti in credeau mort ...

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Teatru copii

Articole recomandate

Citeste si despre