De ce este bun teatrul pentru copii

/ / Modificat: 2019-01-04
De ce este bun teatrul pentru copii

O percepie mai buna despre sine si despre spatiul din jur, despre dezvoltarea empatiei si despre capacitatea de a reflecta asupra celuilalt si asupra lumii. De aceea este util sa lasam copiii sa participe la teatru, ca spectatori si actori.

Inscrierea la un curs de teatru pentru copii sau insotirea lor pentru a vedea un spectacol este foarte important in cresterea lor, dar este si o distractie. Arta teatrala stimuleaza, de fapt, imaginatia micutilor si le deschide drumul catre diversitate, isi dezvolta empatia si o perceptie mai buna a corpului lor in spatiu.

"Cand vorbim despre cursuri sau spectacole de teatru pentru copii, in special, pentru cei mai mici, trebuie clarificat: este vorba de experimentarea teatrului pedagogic, cu functii educationale si de socializare," explica Paola Bassani, papusar si director artistic al Teatrului "Laboratorio Mangiafuoco," una dintre "raritatile" din Italia care lucreaza cu multi copii mici si gradinite.

Beneficiile unui curs de teatru pentru copii

Nu este niciodata prea devreme pentru a incepe un curs de teatru, dar, in general, este recomandat sa-ti duci micutul in clasa intai. Beneficiile pentru copiii intre 6 si 9 ani care decid sa urmeze aceasta cale sunt multe: invata sa lucreze intr-un grup si sa-si antreneze abilitatile de observare. In plus, este un laborator ideal pentru recunoasterea emotiilor celorlalti si ale sale, a dezvoltarii empatiei.

Daca teatrul este practicat in mod constant, atunci il ajuta pe copil sa invete cum sa-si controleze corpul in spatiu.Beneficiile teatrului pentru copii.

Chiar si participarea la teatru este foarte importantă pentru copii: "uitandu-se la diferite lumi, de fapt, isi dezvolta gustul, stimuleaza creativitatea si deschiderea fata de ceilalti si ofera sansa de a petrece timp de calitate cu parintii," subliniază Paola Bassani.

1. Stimuleaza formarea gustului personal

"Mergand la teatru, de la o varsta frageda, copiii se confrunta cu limbi foarte diferite: de la teatrul de papusi sau cu actori, de la teatrul de dans la cel muzical, si astfel isi pot dezvolta gustul personal."

2. Imbuntatirea relatiei cu parintii

"In general, parintii iau copiii la teatru. Este, prin urmare, o oportunitate de a petrece impreuna timpul de calitate facand ceva neobisnuit. Printre altele, cand vine vorba de teatrul pentru micuti, exista, de obicei, ateliere sau momente de joc teatral activ care implica adulti si copii. Acestea sunt momente neobisnuite si placute, care pot fi apoi repetate acasa."

3. Stimuleaza creativitatea

"Participarea la teatru este o ocazie exceptionala de a experimenta diferite forme de realitate si de a dezvolta apoi imaginatia copiilor, lasandu-i libertatea de a rataci fara limite."

4. Ii ajuta sa faca comparatii

"Diferitele "lumi"reprezentate in teatru, le permite copiilor sa vina in contact cu realitatea, dar si senzatii si emotii diferite de cele folosite pentru a experimenta. Este din nou o oportunitate de a-si imbogati propria experienta de viata si de a reflecta asupra diferentelor care fac parte din lume, incercand sa le inteleaga si sa le primeasca."

5. Te face sa descoperi partile ascunse ale tale

"Atat parintii, cat si educatorii raman adesea foarte impresionati de copiii care, in contact cu teatrul, exprima aspecte care nu le-au fost cunoscute anterior."

De cand poti duce copiii la teatru?

Poti sa-i duci la un spectacol de cand sunt foarte tineri. Este un traseu foarte interesant. Chiar daca este atat de mic, realizezi cat de mult este atras de teatru. Iti poti da seama chiar si din postura si expresii.

Ce fel de spectacole

Evident, este bine sa duci copiii, in special pe cei mici, la spectacole facute special pentru ei. In general, sunt reprezentatii foarte scurte - durează cel mult 25-30 de minute, iar partea sonora este cea mai pronuntata."Pentru sugari exista, de obicei, spectacole de imagine si miscare, in care muzica este foarte prezenta, in timp ce cuvintele sunt putine. In plus, acestea sunt momente mai "intime" comparativ cu spectacolele adultilor, in care participa maxim 30-40 de copii.

In general, sfatul pentru parinti este sa duca copii de toate varstele sa le arate mai multe tipuri de spectacole: "De la teatru de papusi pana la teatru cu actori, de la teatru de dans la cel muzical: mai multe experiente vor imbogati bagajul lor formativ."

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Teatru copii Teatru Copii

Articole recomandate

Citeste si despre