Factori de risc care duc la adolescenti alcoolici

/ / Modificat: 2012-11-13
Factori de risc care duc la adolescenti alcoolici

Alcoolismul la adolescenti nu este o alegere voluntara a acestora, ci se dezvolta pe fondul unor vulnerabilitati la care sunt predispusi copiii, uneori inca de dinainte de a se naste. Alcoolismul este o boala influentata de mai multi factori, printre care cei mai importanti sunt cei familiali, comportamentali sau genetici. Iata in ce situatii este un adolescent predispus sa devina alcoolic!

Cea mai simpla explicatie pe care un parinte o poate gasi pentru faptul ca adolescentul a inceput sa bea alcool este anturajul de proasta factura.

Cristina Calarasanu, psiholog specializat in "Terapie Psihanalitica Familiala", sustine ca parintii trebuie sa vada dincolo de contextul social atunci cand incearca sa gaseasca cauzele sau factorii care influenteaza dependenta de alcool a copilului lor.

"Chiar daca contextul social adolescentin presupune o apartenenta la un grup si imitarea comportamentului celorlalti (a bea, a fuma, a experimenta diverse), aceste experiente nu ajung sa se transforme in conduite de risc si sa puna in pericol viata si dezvoltarea adolescentului decat daca exista un context vulnerabilizant sau fragilizant in istoria proprie", sustine specialistul.

Factori psihologici sau emotionali

Alcoolismul este o conduita dependenta. Potrivit psihologului, comportamentele dependente apar in urma nevoii de a umple un gol emotional pe care copilul l-a experimentat si pe care il resimte inca.

"Poate fi vorba despre o absenta, o pierdere reala (adolescenti care cresc fara un parinte sau fara parinti, carora le-a murit un bunic sau bunicii de care au fost foarte apropiati, un frate sau o sora etc.) sau o absenta, in sensul disponibilitatii afective a familiei, in special a parintilor", explica Cristina Calarasanu.

Pe fondul unei istorii de familie incarcate de tensiune, de violente, de raceala sau de indiferenta, de exigenta sau de perfectiune, de hiperprotectie, in interiorul copilului se dezvolta un gol afectiv care nu a putut fi nici reprezentat, nici simbolizat, de aceea a fost transpus intr-un astfel de comportament de risc.

Factori genetici sau ereditari

Specialistii au demonstrat ca factorii genetici pot determina un copil sa devina vulnerabil la alcoolism.

Copiii care provin din familii in care unul dintre parinti sau ambii sunt alcoolici, au sanse crescute sa se confrunte cu aceeasi problema, inca din adolescenta.

Factori familiali

Mediul familial in care este crescut copilul isi poate pune semnificativ amprenta asupra sanselor de a dezvolta un comportament dependent in adolescenta.

Stilul parental adoptat (autoritar, hiperprotector, neglijent), viata de familie haotica si dezorganizata, cu divorturi, scandaluri si abuzuri psihice, fizice sau de alta natura sporesc riscul ca adolescentul sa faca din consumul de alcool o obisnuinta si, mai tarziu, o dependenta.

Si pedepsele foarte aspre sau, dimpotriva, permisivitatea crescuta in educatia lui, au acelasi efect si lasa loc copilului sa devina un consumator fidel al bauturilor alcoolice, dar si a altor substante toxice.

Factori comportamentali

Copiii cu comportamente extreme de la varste mici, de pe la 3 ani, - impulsivi, agitati, agresivi etc. - prezinta un risc crescut sa devina dependenti de substante toxice pana la varsta de 21 de ani. Si comportamentul antisocial este asociat cu problemele cu alcoolul la adolescenta.

Crezi ca dependenta de alcool poate fi prevenita? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme adolescenti

Articole recomandate

Citeste si despre