Adolescenti dependenti de jocurile de noroc online. Cum poti preveni aceasta dependenta

/ / Modificat: 2023-07-01
Adolescenti dependenti de jocurile de noroc online. Cum poti preveni aceasta dependenta

Jocurile de noroc online sunt extrem de raspandite si populare in randul adolescentilor, dar si in randul adultilor. Cu toate acestea, astfel de jocuri sunt din ce in ce mai raspandite in randul tinerilor si reprezinta un aspect sensibil care trebuie prevenit din timp, pentru a nu se ajunge la dependenta.

Desi aceste jocuri au limita de varsta de 18 ani, pot fi accesate usor de minori, care pot declara ca au o varsta mai mare decat in realitate. Cum nu era suficient faptul ca salile de pacanele sunt la fiecare pas in Romania, jocurile de noroc online sunt si mai usor de accesat. Practic acestea pot fi accesate fie de pe computer, fie direct de pe telefon, existand numeroase aplicatii de acest gen.

Cu aceste tentatii la tot pasul, este important ca parintii sa fie constienti de pericol, dar si sa stie cum sa actioneze pentru a preveni o dependenta de acest tip de jocuri.

Tipsteri sau pariuri sportive

Dintre pariurile online, unul dintre cele mai raspandite este cel sportiv. Aceste pariuri au devenit la moda datorita unor tineri numiti "tipsteri", care se autointituleaza experti in prognoza pariurilor sportive si care se ocupa cu prezicerea rezultatelor competitiilor.

Tipsterii (care tind sa aiba un numar mare de adepti) creeaza canale prin Telegram sau alte canale pe retelele de socializare, pentru ca adolescentii (din ce in ce mai tineri) sa se poata inscrie, contra unei taxe lunare, si sa le urmareasca predictiile sportive pentru a castiga bani. Este demn de remarcat faptul ca multi dintre acesti "influenceri sportivi" au legaturi cu casele de pariuri.

Prin urmare, este foarte important sa fii constient de retelele de socializare pe care le foloseste adolescentul tau si sa depistezi din timp daca acesta urmareste un astfel de “influencer”, cu atat mai mult daca este pasionat de sport.

Ce jocuri online si offline prefera tinerii

Tinerii nu pariaza doar pe sport. Ei pariaza, de asemenea, atat in persoana, cat si online. Jocurile online preferate de elevii de toate varstele, dar mai ales de adolescenti, continua sa fie cele video, pariurile sportive si jocurile tip cazino, atat in randul baietilor cat si al fetelor.

Pe de alta parte, la nivel de jocuri offline, tinerii joaca la clasicul loto, la pariuri sportive si chiar la pacanelele care se regasesc la tot pasul. 

Riscuri asociate cu jocurile de noroc

Riscul cel mai mare pe care il presupun aceste jocuri este acela de a deveni dependenti. In acest punc, tinerii nu mai pot controla impulsul de a nu paria in continuare, in ciuda numeroaselor infrangeri si suferinte.

Aceste jocuri pot favoriza dependenta deoarece se bazeaza pe recompense uriase, dar care sunt imposibil de castigat. Dependenta se bazeaza pe acea intarire intermitenta care este atat de atragatoare. De asemenea, aceste jocuri permit castigul unor sume mici, din cand in cand, tocmai pentru a atrage jucatorii si a le da speranta ca vor castiga, in cele din urma, premiul cel mare. De aceea, dependenta devine foarte mare si ajunge sa le afecteze viata sociala si pe cea de familie.

Odata ce un adolescent ajunge dependent de astfel de jocuri, pe langa faptul ca va acorda o mare parte din timp jocurilor, acesta va deveni iritabil, va avea probleme de somn, depresie, anxietate, stari de rau, se va izola, isi va minti parintii si prietenii, va avea probleme cu banii, cu scoala, cu familia, si nu numai.

Cum sa actionezi in acest caz

Este foarte important sa-ti ajuti copiii sa isi dezvolte un simt critic al lucrurilor pentru a evita sa cada in acest tip de comportament adictiv (si sa se confrute cu  posibilele sale consecinte). Este normal ca micutii sa fie curiosi sa incerce lucruri noi, dar exista o multime de activitati care sunt mai sanatoase si mai hranitoare decat jocurile de noroc.

Ar trebui sa actionezi punandu-te in locul lor si intelegandu-le nevoia de a cauta senzatii noi, dar ajutandu-i sa fie critici si sa aleaga activitati cu potential mai mic de adictie, care nu implica bani. 

Pe de alta parte, nu trebuie sa uiti sa observ si sa supraveghezi utilizarea retelelor sociale, a telefoanelor si intrnetului de catre adolescent. 

In cele din urma, incurajarea increderii reciproce te poate apropia de conversatiile cu adolescentii tau, bazate pe dialog; un dialog care sa ii permita sa vorbeasca despre acest subiect fara tabuuri si sa isi rezolve eventualele indoieli pe care le-ar putea avea.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adolescenti

Articole recomandate

Citeste si despre