Un profesor de la Harvard o confirma: izolarea sociala, mai periculoasa decat singuratatea

/ / Modificat: 2023-12-06
Un profesor de la Harvard o confirma: izolarea sociala, mai periculoasa decat singuratatea

Pentru a trai o viata fericita, lunga si implinita, nu este important doar sa avem o dieta sanatoasa si sa avem grija de noi insine din punct de vedere fizic; atitudinea si modul nostru de gandire sunt, de asemenea, fundamentale. In acest sens, mai multe studii de la Harvard au determinat care sunt cheile longevitatii si ale fericirii, precum si aspectele care ne indeparteaza de acestea.

Recent, o cercetare realizata in Statele Unite si condusa de Tyler VanderWeele, profesor de epidemiologie la Harvard, a identificat un nou si puternic inamic al longevitatii si al sanatatii fizice si mentale: izolarea sociala.

Singuratatea si izolarea sociala nu sunt acelasi lucru, iar efectele lor sunt, de asemenea, diferite!

Cercetarea profesorului VanderWeele si a echipei sale a folosit date din cadrul studiului Health and Retirement Study, la care au participat 13.752 de persoane (59% femei si 41% barbati) cu varste cuprinse intre 57 si 77 de ani. De-a lungul celor patru ani de studiu, izolarea sociala si singuratatea participantilor au fost evaluate si asociate cu modificari ale sanatatii fizice, comportamentale si psihosociale. Au fost luati in considerare si alti factori individuali, cum ar fi istoricul relatiilor anterioare, aspecte psihologice, demografice si de sanatate.

Aceasta abordare holistica le-a permis cercetatorilor sa inteleaga mai bine modul in care izolarea sociala si singuratatea au un impact diferit asupra sanatatii si bunastarii oamenilor.

Izolarea sociala si singuratatea, doua probleme distincte. Desi cele doua concepte sunt adesea tratate interschimbabil, profesorul VanderWeele arata clar in studiul sau si in acest interviu publicat in The Harvard Gazette ca singuratatea si izolarea sociala sunt unul si acelasi lucru.

Izolarea sociala se refera la cantitatea de timp pe care o persoana o petrece cu familia si prietenii, precum si la gradul de implicare in viata comunitatii. Singuratatea este legata de sentimentul subiectiv pe care o persoana il are atunci cand interactioneaza cu altii.

Izolarea sociala: 75% mai multe sanse de a muri si efecte asupra sanatatii fizice

Rezultatele studiului au identificat izolarea sociala ca fiind cu 75% mai probabila de a muri in decurs de patru ani. S-a constatat, de asemenea, ca este cel mai critic factor pentru sanatatea fizica a oamenilor si pentru limitarile functiilor fizice.

Singuratatea: 40% mai multe sanse de a muri si efecte asupra sanatatii mintale

Studiul a constatat ca persoanele care se simt singure au cu aproximativ 40% mai multe sanse de a muri in urmatorii patru ani, precum si de a suferi mai multe probleme de sanatate mintala si depresie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Izolare sociala copii

Articole recomandate

Citeste si despre