Repetarea anului la gradinita, cand este cazul?

/ / Modificat: 2011-11-15
Repetarea anului la gradinita, cand este cazul?

Gradinita poate fi o experienta satisfacatoare sau traumatizanta pentru copil. Chiar daca majoritatea are probleme de adaptare in noul mediu, pe care le depaseste, in timp, cu succes, exista situatii in care parintii sunt nevoiti sa se gandeasca la repetarea anului de gradinita pentru copil.

Cand se ia in calcul repetarea anului la gradinita?

Toti copiii care intra pentru prima oara la gradinita sufera de anxietate de separare si au tot felul de temeri, pentru ca este ceva nou pentru ei. Unii se adapteaza mai usor, in timp ce pentru altii travaliul dureaza mai mult si este presarat cu probleme de adaptare si dezvoltare. Recomandarea ca micutul sa repete anul va veni, cel mai probabil, de la educatoarea care se ocupa de cel mic si care urmareste evolutia lui zilnica.

Criteriile pentru a face acest lucru nu vor fi pe baza de sex, rasa, religie sau pentru ca nu il place pe cel mic. Probabil ca va avea ingrijorari mari in legatura cu felul in care se adapteaza la grup si in care evolueaza in dezvoltarea lui.

De exemplu, se poate recomanda repetarea anului in cazul in care copilul este mai mic ca varsta si are o conformatie fragila fata de ceilalti. Nu inseamna ca toti copiii de varste mici sau cu un aspect fizic plapand vor avea astfel de probleme. Insa daca are aceste caracteristici, cel mic se poate simti usor amenintat sau intimidat de colegii lor si poate avea o oarecare greutate in a relationa cu ei si ar putea intra intr-o izolare sociala.

Un alt factor important care cantareste in luarea deciziei este dezvoltarea sociala. In cazul in care acesta nu stabileste relatii de prietenie cu alti copii, nu se integreaza in grup si sta izolat, atunci micutul are probleme de adaptare sociala. Acest aspect nu este hotarator, dar trebuie luat in considerare, alaturi de alte dificultati care ar putea determina educatoarea sa recomande parintilor repetarea anului de gradinita.

Nivelul academic sau al performantelor de la gradinita este factorul decisiv in decizia sau recomandarea educatoarei pentru repetarea anului de gradinita, fie ca e primul sau ultimul.

Exista posibilitatea ca ea sa recomande un an in plus, adica repetarea ultimului an, in cazul in care considera ca acesta nu ar face fata cerintelor de scoala generala. Daca are probleme in a reusi sa evolueze din punct de vedere al cititului sau scrisului si ramane cu mult in urma de alti copii, atunci ar putea avea o oarecare intarziere in dezvoltare. Atentie, nu inseamna ca micutul tau este mai putin inteligent sau ca are deficiente de invatare si dezvoltare. Poate insemna ca are un ritm mai greu de a se dezvolta sau ca ceva nu ii prieste la gradi.

Stabileste o intalnire cu educatoarea, directoarea, dar si cu un psiholog scolar, si dezbateti problema inainte de a lua o decizie.

Foto:kidstoremedia.com

Cum vorbesti cu copilul despre repetarea anului?

Daca te-ai hotarat sa il reinscrii pe copil la gradinita, este foarte important sa vorbesti cu el despre acest subiect. Micutul tau trebuie sa inteleaga ca nu a facut nimic rau si ca aceasta nu este o pedeapsa. Nu trebuie sa creada nici ca are probleme speciale sau ca este diferit fata de ceilalti. Cultiva-i ideea ca repetarea ultimului an la gradinita, de exemplu, este o oportunitate pentru el sa fie mai bine pregatit atunci cand intra la scoala.

Dupa ce copilul incepe noul an de gradi, lucreaza cu micutul la punctele slabe de care da dovada in dezvoltarea lui si, daca este cazul, apeleaza si la ajutor specializat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adaptare gradinita copii Probleme dezvoltare copii Gradinita copii Izolare sociala copii Anxietate separare

Articole recomandate

Citeste si despre