Calitatile pe care le au copiii care intra la licee bune. Al tau le are?

/ / Modificat: 2024-04-24
Calitatile pe care le au copiii care intra la licee bune. Al tau le are?

 

Intotdeauna este surprinzator cand auzi parinti care se lauda cu fiul sau fiica lor de liceu care munceste atat de mult pentru a-si spori sansele de a intra la facultate prin obtinerea unor note exceptionale, incat nu mai are timp pentru nimic altceva. Urmatoarea lor afirmatie este de obicei ceva despre faptul ca copilul lor are numai note de 10 sau o medie generala iesita din comun, ca o marturie a zicalei ca "munca grea da roade". 

Din pacate, acest lucru nu este pur si simplu valabil atunci cand vine vorba de admiterea la facultate! Ce cauta colegiile si care sunt clasele, trasaturile de caracter si calitatile cele mai impresionante atunci cand vine vorba de construirea unui CV de liceu stelar? Departamentele de admitere la facultate sunt pline de profesionisti priceputi care cauta mult mai mult decat mediile de aur ale mediilor mari. Iar notele bune, chiar si cele foarte bune, nu vor fi suficiente daca acesti indicatori sunt tot ceea ce ati facut tu  si copilul tau pentru a il pregati pentru procesul de aplicare.

De ce notele nu inseamna nici pe departe atat de mult ca aceste 4 lucruri atunci cand vine vorba de a intra la liceu:

1. O mare varietate de clase intelectuale

Un curriculum in care elevul si-a intins capacitatile intelectuale, urmand cele mai riguroase cursuri oferite si obtinand note solide este bun. Ponderea cursurilor nu poate inlocui realizarile. Daca un elev incearca un curs la acel nivel si nu se descurca bine, merge mai departe si se intoarce la genul de cursuri in care poate avea succes.

2. Implicarea in activitati extracurriculare

Implicarea in activitati extracurriculare arata ca elevul are interese atat in comunitatea scolara, cat si in afara acesteia. Nu conteaza daca elevul este activ intr-o organizatie religioasa, in cercetasi sau in consiliul elevilor. Ceea ce conteaza este ca arata ca poate functiona ca parte a unei comunitati mai mari si ca ii pasa de ceilalti. Activitatile la care participa un elev sunt, de asemenea, unul dintre cele doua locuri din cererea de inscriere la facultate in care elevul poate fi vazut ca persoana. Elevii ar trebui sa participe la ceea ce este interesant pentru ei, mai degraba decat sa incerce sa gaseasca lucruri care cred ca "vor da bine in cererea de inscriere la liceu".

3. Etica profesionala demonstrata

Experientele de munca indica faptul ca un student este responsabil, capabil si disciplinat, si de incredere. Acest loc de munca ar putea fi babysitting, impachetarea de alimente, ingrijirea gazonului sau lucrul in propria afacere de detaliere a masinilor. Toate aceste exemple arata ca elevul poate fi responsabil fata de altcineva in afara de el insusi si ca are abilitatile de gestionare a timpului necesare pentru a se apuca de munca si a dezvolta un dosar profesional care sa dureze mai mult de cateva saptamani.

4. Perspectiva

Desi notele bune sunt importante pentru acceptarea in continuarea studiilor, multe alte lucruri sunt mai importante. Ai grija sa cultivi si sa incurajezi curiozitatea intelectuala, o etica puternica a muncii, seriozitate si o personalitate autentica.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Liceu Scoala si liceu

Articole recomandate

Citeste si despre