Copiii au nevoie de relaxare si timp liber

/ / Modificat: 2022-02-01
Copiii au nevoie de relaxare si timp liber

Adultii sunt constienti de faptul ca, atunci cand se concentreaza foarte mult asupra unui lucru (in cazul acestora munca), au nevoie de relaxare pentru a-si odihni mintea. Insa, de cele mai multe ori uita ca si micutii au nevoie de acelasi lucru. Dupa orele petrecute la scoala, copiii vin acasa, unde continua studiul. Iar, de multe ori, timpul luber le este umplut de parti cu alte activitati extrascolare care la incarca programul si le rapeste timpul de odihna.

Ei bine, chiar daca copiii sunt plini de energie, au nevoie si de pauze de la studiu, in care sa faca doar ceea ce ii doresc (sa se joace in parc, sa citeasca ceea ce isi doresc, nu ce li se cere la scoala, sa asculte muzica, etc.).

Daca nu au parte de odihna si timp liber pentru ei, consecintele nu vor intarzia sa apara. Micutii vor experimenta iritabilitatea si frustrare, isi vor pierde puterea de concentrare, le va fi afectata capacitatea covnitiva si emotionala. 

Toate aceste semnale de alarma sunt insa vazute, de cele mai multe ori, drept o purtare iresponsabila a copilului cand, in realitate, sunt un strigat de ajutor. Prin urmare, pentru a evita aparitia acestora este important ca micutul tau sa aiba timp pentru pauze mentale.

Ce sunt pauzele mentale

Pauzele mentale sunt pauze scurte pe care copiii ar trebui sa le faca dupa ce se concentreaza asupra unei sarcini. Ele constau pur si simplu in schimbarea concentrarii asupra activitatilor scolare si extrascolare catre o activitate care nu necesita efort cognitiv. Cu toate acestea, durata acestor pauze si modul in care sunt luate acestea, trebuie adaptate la fiecare caz in parte.

Frecventa si durata pauzelor mentale

In primul rand, varsta copilului este un factor determinant in programarea acestor pauze. Copiii mai mici vor avea nevoie de pauze mult mai dese decat adolescentii. Astfel, copiii mici vor avea nevoie de pauze de aproximativ 15 minute, la fiecare 45 de minute de activitate.

Desigur, durata acestor pauze nu va fi intotdeauna aceeasi. Copii de scoala primara au nevoie de o pauza de 5-10 minute, pentru a-si reincarca energia. Pe de alta parte un adolescent poate avea nevoie de 30 de minute de pauza, sau chiar mai mult, dupa doua-trei ore de invatat. 

De asemena, in weekend, copiii trebuie sa aiba cel putin o zi libera, fara activitati scolare, in care sa stea cat mai mult timp afara, in aer liber. Acest lucru este valabil indiferent de varsta acestora.

Cum isi pot odihni copiii mintea?

Pe de alta parte, modul in care fiecare copil are nevoie sa-si odihneasca mintea poate fi diferit. Unii copii sunt mai introvertiti si isi recapata vigoarea prin activitati linistite, solitare. Alti copii sunt mai dinamici si mai activi si au nevoie de o stimulare mai intensa, de preferinta in compania altor persoane.

Asadar, inainte de a alege un mod in care copiii sa-si petreaca pauze, tine cont de personalitatea acestora. Iar daca ai doi sau mai multi copii, este important sa nu iei aceleasi decizii pentru toti, deoarece fiecare este diferit si are nevoi diferite. Iata cateva moduri prin care copiii isi pot reveni in timpul pauzelor dintre teme.

  • Respirand adanc sau urmand o scurta meditatie ghidata.
  • Colorand o ilustratie sau facand un desen liber.
  • Practicand stretchingul sau cateva posturi de yoga pentru copii.
  • Cantand si/sau dansand pe muzica preferata. 
  • Purtarea unei discutii care nu are legatura cu activitatea scolara. 

Odihna are beneficii majore

Aceste scurte pauze nu trebuie considerate neproductive si nici ca o pierdere de timp. Dimpotriva, ele sunt cei mai buni aliati pentru a te asigura ca micutul se reintoarce la studiu cu energie si atentia de care are nevoie.

Printre beneficiile unor pauze scurte se numara imbunatatirea concentrarii, a atentiei si a capacitatii de a retine informatii. Pauzele sunt, pe scurt, un obicei simplu care poate contribui la schimbari pozitive majore.

FOTO: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relaxare copii Timp liber

Articole recomandate

Citeste si despre