Cum sa te pregatesti pentru prima zi de scoala a copilului

/ / Modificat: 2022-08-23
Cum sa te pregatesti pentru prima zi de scoala a copilului

In fiecare an, inceperea scolii este o provocare majora pentru parinti si copii. Fie ca este vorba de primul an de scoala al copiilor, de trecerea de la clasa a IV-a la clasa a5-a sau la liceu, sau pur si simplu de diferenta dintre profesori si carti, dupa o vacanta atat de lunga, este nevoie de o atitudine diferita pentru a prelua noua rutina.  

Aceasta noua perioada reprezinta o provocare pentru toata lumea, iar multe familii vor experimenta sentimente de stres, confuzie si chiar angoasa, deoarece aceasta noua dinamica afecteaza ordinea obisnuita a lucrurilor.

Psihologul si educatoarea Leslie Amell spune ca, in functie de modul in care parintii traiesc aceasta noua etapa a anului scolar, la fel vor face si copiii. "Nu spun ca va fi usor. Nu vreau sa spun ca apar vreo pozitie. Inteleg ca dificultatea va varia in functie de varsta si caracteristicile fiecarui copil si ale fiecarei familii", a declarat Leslie Amell pentru diariolibre.com.

Intr-o astfel de situatie este necesar ca parintii sa se gandeasca la ce lucruri sunt in controlul lor si sa-si pregateasca copiii si casa pentru dinamica scolara. Este important ca parintii, impreuna cu cei mici, sa discute si sa caute, impreuna, aspectele pozitive ale unui nou an scolar. Iata ce alte lucruri poti face pentru a usura tranzitia de la vacanta de vara la un nou an scolar, atat pentru tine cat si pentru copil.

Creeaza-i un spatiu de studiu

Biroul, extrem de necesar. Daca este primul an de scoala al copilului, este important ca acesta sa aiba un loc din casa, fie ca este in camera lui, fie ca este in camera de zi, unde sa isi poata face temele in liniste. Spatiul respectiv nu trebuie sa fie mare, ci doar bine aerisit, sa aiba un birou cu sertare unde sa-si tina toate instrumentele necesare si caietele, precum si cartile.  Biroul nu trebuie sa fie incarcat. Copilul poate avea pe acesta o lampa, un ceas si un suport pentru creioane. In cazul in care ii plac plantele poti pune un ghiveci mic cu flori. 

Adauga un panou. Deasupra biroului adauga un panou. Poate fi din pluta sau un grilaj din metal. Important este sa isi poata prinde deasupra acestuia orarul si alte notite importante. 

Creeaza un ritual pentru inceputul anului scoalar

Un ritual pentru inceperea noului an scolar, poate fi un lucru motivant pentru copii. Creaza un ritual care sa fie potrivit pentru voi, sa va caracterizeze si sa il faceti cu drag, an de an. Puteti face o poza, puteti lua un mic dejun special, inainte de scoala, puteti petrece o zi relaxanta dupa, in care sa povestiti ce s-a intamplat si sa faceti activitatile voastre preferate, etc. 

Planificarea unui orar

Dupa prima zi de scoala, in care copilul primeste orarul pentru anul in curs, trebuie sa planifici o noua rutina pentru acesta. In functie de ora necesara pentru trezire, este posibil ca ora de culcare sa fie diferita. Ajustarea la noul program va fi una de durata, insa, in doua-trei saptamani copilul ar trebui sa isi intre in ritm.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prima zi de scoala

Articole recomandate

Citeste si despre