Cum poti invata copilul sa nu mai ia lucrurile personal

/ / Modificat: 2022-10-23
Cum poti invata copilul sa nu mai ia lucrurile personal

O parte din sarcina parintilor este de a le oferi copiilor instrumentele necesare pentru a putea face fata diferitelor situatii cu care se vor confrunta de-a lungul vietii. Chiar daca nu vor putea controla intotdeauna ceea ce li se intampla, vor putea decide intotdeauna cum sa reactioneze, iar aceasta va fi marea lor putere. De aceea, este foarte important sa ii invatam pe copii sa nu ia nimic personal.

Aceasta este o sarcina dificila chiar si pentru adulti. Ne simtim jigniti de cuvintele sau actiunile altora si reactionam exagerat. Prin urmare, daca vrem sa evitam sa transmitem acest tip de comportament copiilor nostri, trebuie sa incepem sa constientizam importanta acestuia.

Miguel Ruiz, in cartea sa "Cele patru acorduri", il invita pe cititor sa nu ia nimic personal si afirma ca aceasta schimbare de atitudine va fi benefica pentru viata personala si sociala. In acelasi mod, aceasta abilitate poate fi foarte utila pentru copiii si adolescentii nostri, din diverse motive.

De ce sa-ti inveti copiii sa nu ia nimic personal?

Nu este ceva personal

In primul rand, copiii trebuie sa fie invatati sa nu ia nimic personal, pentru ca, in realitate, nu este personal. Comentariile si actiunile unei persoane vorbesc despre ea insasi si nu despre persoana careia ii sunt adresate. 

Nimeni nu poate da ceea ce nu are, asa ca tot ceea ce face sau spune cealalta persoana este doar o reflectare a propriului sau interior. Cine se simte iubit iubeste; cine se simte fericit contribuie la fericirea celorlalti. Si, la fel, cel care este ranit raneste si cel care se simte nesigur ii sperie pe ceilalti.

Daca un prieten va tradeaza copilul, acesta trebuie sa inteleaga ca este vorba despre prietenul sau, despre valorile sale, dar nu despre el insusi. El nu ar trebui sa se intrebe ce a facut pentru a merita acest lucru, de ce nu a fost suficient de bun sau cum ar fi putut evita acest lucru. Nu este ceva personal, nu este nimic in neregula cu el; actiunile altora vorbesc despre ei.

Recastigandu-si puterea

Autocontrolul este una dintre abilitatile pe care copiii vor trebui sa le dobandeasca pe masura ce cresc. La inceput, depasirea impulsurilor, reflectarea sau gestionarea starilor emotionale intense sunt sarcini cu care se vor lupta. Cu toate acestea, a-i invata sa actioneze in loc sa reactioneze este o invatare valoroasa.

Nu iau nimic personal pentru a-si proteja identitatea

Mai ales odata cu aparitia pubertatii, tinerii incep sa acorde o mare importanta opiniilor si comentariilor colegilor lor, ceea ce ii face vulnerabili daca stima de sine nu este suficient de puternica.

Este important ca ei sa inteleaga ca, daca cineva le spune: "Esti prea slaba" sau "Esti plictisitoare", ei vorbesc in baza propriilor convingeri si nu au neaparat dreptate. Daca cineva se poarta urat cu tine, este din cauza "rautatii" celeilalte persoane si nu pentru ca ar merita-o in vreun fel.

Nu putem controla actiunile celorlalti, dar putem alege ce sa facem in legatura cu ele. Daca cineva incearca sa ofere un cadou unei alte persoane si aceasta il refuza, darul apartine in continuare celui care l-a cumparat.

La fel se intampla si cu critica sau maltratarea: daca nu o accepti, daca intelegi ca este vorba despre cealalta persoana si nu despre tine, ii apartine in continuare. Sa-i ajutam pe copii sa inteleaga acest lucru de la o varsta frageda.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltarea copiilor Emotii copii

Articole recomandate

Citeste si despre