6 intrebari pe care sa i le pui copilului cand se intoarce de la scoala

/ / Modificat: 2021-08-27
6 intrebari pe care sa i le pui copilului cand se intoarce de la scoala

Orice parinte isi doreste sa stie ce a facut copilul lui la scoala. Vrem sa stim ce a facut, cu cine s-a jucat, ce a invatat nou. Insa, pentru a afla raspunsurile la intrebarile dorite, trebuie sa eviti clasicele intrebari pe care ni le puneau parintii noua si la care nu primeau niciodata raspunsurile dorite.

Prin urmare, intrebari precum “Ce ai facut la scoala” sau “Cum a fost la scoala”, nu trebuie sa se regaseasca in vocabularul tau, daca nu vrei sa te alegi cu raspunsuri seci precum “Nimic” sau “Bine”.

Exista insa, cateva intrebari, pe care i le poti pune copilului astfel incat acesta sa nu se simta ingradit si urmarit in permanenta. Sa nu simta ca vrei sa-l controlozi in permanenta.

Intrebari pe care sa i le pui copilului pentru a afla cum s-a simtit si ce a facut la scoala

Iata cateva intrebari pe care sa I le pui copilului, la care vei afala raspunsuri mai ample decat “Bine” sau “Nimic”.

1. Daca maine ai fi profesorul, ce lucruri ai face in clasa si ce nu?
O modalitate de a afla ce ii place si ce nu ii place la invatatorul/profesorul lui, este sa-i pui aceasta intrebare. In plus, in acest fel il inveti pe copil sa se puna in locul altor persoane si il inveti sa fie empatic.

2. Daca ai avea o bagheta magica, ce copii ai face sa dispara din clasa?
In acest fel vei putea sti care sunt copiii care nu ii plac sau care ii creaza probleme.

3. Cu cine ai vrea sa stai in banca?
Cu ajutorul acestei intrebari vei afla care sunt copiii alaturi de care micutul tau se simte cel mai bine.

4. Cand ai ajuns acasa de la scoala pareai trist, vrei sa-mi spui ce s-a intamplat?
Daca copilul nu doreste sa raspunda in acest moment, nu trebuie sa-l fortezi. Lasa-l sa se linisteasca si spune-i ca e ok daca nu vrea sa vorbeasca acum. Asigura-l, in acelasi timp, ca oricand vrea sa impartaseasca cu tine ceea ce simte vei fi acolo pentru el si il vei ajuta sa gaseasca rezolvari pentru problema respectiva.

5. Ai descoperit ceva interesant astazi? Mi-ar placea sa invat mai multe!
Copiii adora sa poata fi, la un moment dat, cei care ii invata pe parinti. Prin urmare, punandu-i aceasta intrebare, cu siguranta iti va spune ce a invatat nou. Daca dupa ce iti povesteste ii spui fraze precum: „Nu am avut idee!” sau „Cat de interesant!”, se vor simti auziti si importanti si vor impartasi si pe viitor, cu entuziasm, ce au invatat nou.

6. Ce materie ti-a placut cel mai mult astazi?
Poate ca nu ii place foarte mult matematica si deja o stiti, dar astazi a rezolvat un exercitiu care i s-a parut interesant si si-a schimbat parerea. In acest fel, vei sti ce activitati i-au placut in timpul zilei si ce activitati nu i-au placut.

Mai mult, este important ca in timp ce discuti cu copilul tau sa stabilesti un contact vizual. In acest fel copilul va fi mai atent la ceea ce ii spui, fara a se lasa distras de alte lucruri.

Sursa foto: piqsels.com

Articole recomandate

Citeste si despre