10 lucruri pe care orice copil ar trebui sa le faca pana la 8 ani

/ / Modificat: 2017-04-11
10 lucruri pe care orice copil ar trebui sa le faca pana la 8 ani

La implinirea varstei de 8 anisori, copilul tau este deja un cavaler sau o domnisorica independenta, cu gusturi, preferinte si gandire proprii. Deja a facut cunostinta cu scoala, s-a lovit de primele extemporale si note si stie sa scrie si sa citeasca destul de bine. Dincolo de abilitatile pe care este normal sa le dezvolte in aceasta etapa a copilariei, mai sunt si alte lucruri pe care ar trebui sa le experimenteze pana la 8 ani. Noi iti sugeram nu mai putin de 10 idei si actiuni pe care ar fi bine sa le "bifeze" pana atunci!

Sa isi gestioneze singur banutii sau alocatia

Ai depus eforturi mari pentru a-l invata de mic valoarea banilor si cum trebuie gestionati ei, iar acum este timpul sa culegi roadele muncii tale.

Un copil scolar, care a fost educat cu privire la modul in care se folosesc si administreaza banii, ar trebui sa fie capabil sa isi gestioneze singur finantele sau sa ii cheltuiasca intr-un mod responsabil.

Sa citeasca singur o carticica simpla

Nu stie sa citeasca foarte bine, insa pana la 8 ani este capabil sa rasfoiasca cu privirea o carte mica, cu foarte putin scris. Incurajeaza-l sa citeasca frecvent si vei vedea ca va fi capabil sa lectureze o astfel de carte!

Sa treaca prin prima deceptie din viata lui

Fie ca e vorba de prima deziluzie in dragoste, fie de faptul ca nu a putut face cursurile mult dorite sau sa se inscrie la sportul preferat, un copil trece prin prima dezamagire pana la varsta de 8 ani.

Depinde de tine, ca parinte, sa il ajuti sa faca fata cu brio acestor deceptii, deoarece poate invata din ele o multime de lucruri folositoare pentru el.

Sa faca experimente stiintifice diverse

Pana la aceasta varsta, copilul se aventureaza in tot soiul de experimente stiintifice. Incearca sa vada cum se evapora apa sau cum se transforma in gheata, de unde vine ploaia, cum se face aluatul si alte mici "teste" de laborator, din care reuseste sa priceapa concepte abstracte si greoaie, pe care nu le poate intelege foarte bine prin teorie.

Sa isi aleaga singur hainutele si tunsoarea

Copilul tau a devenit independent de mult timp, dar pana la varsta de 8 ani ar trebui sa isi defineasca oarecum stilul vestimentar si anumite gusturi sau preferinte.

Ar trebui sa fie capabil sa isi aleaga singur garderoba, modul in care combina hainute si accesorii, dar si tunsoarea pe care o prefera.

Sa mearga la un meci sportiv sau la un concert

Copilul ar trebui sa experimenteze emotiile unui eveniment de mari proportii, asa cum este un meci sportiv sau un concert, pana la implinirea varstei de 10 ani.

Sa prepare o reteta simpla, singur

Ai reusit sa il atragi in bucatarie de mic si, o buna perioada de timp, a fost asistentul tau la gatit.

Acum, este randul lui sa isi testeze calitatile de bucatar. Incurajeaza-l sa prepare singur o reteta simpla: de exemplu, o salata. Este capabil sa faca acest lucru si va avea o mare satisfactie la sfarsit, care contribuie la cresterea increderii in sine.

Sa isi puna si sa stranga singur masa

Incurajeaza de mic copilul sa invete sa isi puna singur masa (sa scoata tacamuri, sa puna farfurii si pahare, sa puna anumite alimente, care nu necesita mare efort, pe masa etc.), dar si sa stranga dupa el.

Daca insisti si esti perseverenta, s-ar putea ca pana la varsta de 8 ani sa ai suprize placute in acest sens si chiar sa iti pregateasca si tie o masa.

Sa faca si sa scrie singur o felicitare pentru cineva drag

Daca atunci cand era mai micut il ajutai sa faca felicitarile pentru cei dragi, in apropierea varstei de 8 ani copilul ar trebui sa aiba singur initiativa de a o crea si de a scrie si un mesaj simplu pe ea.

Sa faca un avion simplu de hartie

Poate ca nu este capabil sa faca modele complicate de origami, daca nu a fost dat la un curs de specialitate, dar copilul tau trebuie sa fie apt sa faca un avion simplu de hartie, pana la aceasta varsta.

Are dezvoltata complet motricitatea fina si toate celelalte abilitati pentru a putea urmari modelul avionului si instructiunile si a le pune in aplicare.

Copilul tau ce activitati mai speciale sau "performante" a inregistrat pana la 8 anisori? Spune-ne ideile si povestile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati copii 8 ani Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre