Studiu. Copiii desculti sunt mai destepti, dar mai ales fericiti

/ / Modificat: 2020-05-28
Studiu. Copiii desculti sunt mai destepti, dar mai ales fericiti

Stim cat de fericiti sunt copiii cand isi exploreaza picioarele goale. Un studiu arata faptul ca obiceiul de a incalta micutii de la o varsta frageda le poate afecta dezvoltarea. In schimb, cei care stau desculti isi dezvolta mai bine inteligenta.

Studiul, intitulat "Podologia preventiva: copii desculti, egali cu copii mai inteligenti," este realizat de Isabel Gentil García, profesor la Scoala Universitara de Asistenta, Fizioterapie si Podoligie din cadrul Universitatii Complutense din Madrid.

Aceasta ofera argumente stiintifice care justifica necesitatea de a lasa bebelusii care nu merg pe jos cu picioarele goale (fara incaltaminte), printr-o abordare interdisciplinara.

De ce este important sa lasi copilul descult

Din punct de vedere al dezvoltarii neurologice si al sensibilitatii tactile, picioarele nou-nascutului au o sensibilitate mult mai fina decat cea a mainii, pana la opt sau noua luni.

Din acest motiv, in primele luni, picioarele au o functie esentiala: de a informa bebelusul despre lumea exterioara. Dupa varsta de 8-9 luni, piciorul pierde treptat aceasta sensibilitate.

Adaptarea continua a bebelusilor care nu merg pe jos ii priveaza de informatii tactile si de perceptia pozitiei si miscarii picioarelor, in raport cu spatiul, care joaca un rol important in sistemul nervos central. 

Studiul se bazeaza si pe "Teoria dezvoltarii inteligentei lui Piaget," care se concentreaza in stadiul senzorimotor (de la nastere pana la doi ani), cand este importanta manipularea, miscarea si invatarea organizarii, pe informatii senzoriale. 

Fara indoiala, picioarele, ca receptori privilegiati, contribuie la o mai buna dezvoltare a inteligentei bebelusului prin:

  • Maturizarea sistemului nervos. Aceasta este capacitatea de a diferentia si discrimina un numar tot mai mare de stimuli si are de-a face cu diferentierea celulelor nervoase.
  • Experienta interactiunii cu lumea fizica. Aceasta este manipularea, manipularea obiectelor. Inseamna cunoasterea functionarii obiectelor prin manipularea acestora. Dezvoltarea inteligentei nu ar fi posibila fara o astfel de manipulare, deoarece maturizarea sistemului nervos nu este independenta de experienta. Alaturi de maini si gura, picioarele joaca si ele un rol fundamental.
  • Nevoia de a invata. Mintea oamenilor tinde spre echilibrul cognitiv. Sistemul cognitiv tinde sa caute noi informatii pentru a se reechilibra, astfel incat interesul pentru invatare are legatura cu cautarea unor structuri de cunostere din ce in ce mai complexe si stabile.

Astfel, autoarea studiului concluzioneaza ca dezvoltarea este rezultatul unei interactiuni complexe intre mediu si organism.

Una dintre cele mai amuzante imagini cu un copil in jurul varstei de 3 luni este sa-l vezi cum isi priveste si isi atinge mainile si picioarele cu mare curiozitate. Incepe sa-si descopere corpul, iar pantofii reduc intr-o mare masura sensibilitatea, miscarea. De la sase la sapte luni, de obicei, bebelusii isi baga picioarele in gura in acest proces de autocunoastere si aducand noi senzatii si experiente motorii care contribuie la dezvoltarea inteligentei sale.

Piciorul gol, pe toate suprafetele, chiar si cele denivelate, contribuie la dezvoltarea muschilor. Incaltamintea ingreuneaza picioarele, impiedicand copilul sa se miste liber. Toate acestea explica motivul pentru care cei mici, atunci cand au mai mult control asupra corpului lor, isi scot tot timpul pantofii.

In concluzie, studiul sustine faptul ca micutii care nu stiu sa mearga nu ar trebui sa poarte pantofi, pentru ca pot dauna dezvoltarii lor. Si ar fi bine sa-ti lasi copilul sa umble descult, cand este cald afara.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Studiu Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre