Cum iti pregatesti copilul pentru prima zi de scoala

/ / Modificat: 2021-08-05
Cum iti pregatesti copilul pentru prima zi de scoala

Prima zi de scoala a copilului tau este un pas important pentru el. Si pentru tine. La fel ca multi alti parinti, s-ar putea sa versi o lacrima cand il vei vedea pe cel mic indreptandu-se pentru prima data spre clasa. Pana la ziua Z, ar fi bine sa il pregatesti pentru aceasta experienta emotionanta si noua. Descopera cateva sfaturi pentru a anticipa acest pas important pentru el si pentru tine.

Scoala

Daca este posibil, inca din luna august, plimba-te cu cel mic pana la noua scoala. Poti chiar sa te joci cu el in curtea scolii. Este o ocazie pentru el de a descoperi acest loc inedit, de a se familiariza cu noul spatiu unde isi va petrece o parte din zi. Vorbeste-i in prealabil despre scoala. Cititi impreuna carti pe acest subiect, potrivite pentru varsta lui. Sunt un suport bun pentru a-l obisnui cu ideea, intr-un mod simplu si distractiv. Nu ezita sa ii povestesti amintiri frumoase legate de prima ta zi de scoala. Copiilor le place sa afle ca si parintii lor au fost odata mici! ii linisteste. Fa din prima zi de scoala un moment magic pe care sa-l astepte cu nerabdare. Spune-i, de exemplu, cate nopti mai are de dormit pana la ziua Z si numarati-le treptat pe cele ramase.

Ghiozdanul

Cere-i ajutorul atunci cand mergi sa cumperi ghiozdanul si rechizite pentru scoala. Va fi fericit sa fie implicat in alegerea lor, va fi mandru ca parerea lui conteaza, iar in prima zi de scoala tocmai acest mic gest poate deschide calea spre o noua prietenie cu un alt copil. Pe cat posibil, lasa-l sa-si aleaga singur stiloul, creioanele, penarul, etichetele simpatice pentru carti si caiete. Vor deveni aliatii lui de incredere in aceasta noua aventura. Alege un ghiozdan usor, compartimentat bine pentru toate accesoriile de care are nevoie. Invata-l dinainte cum sa si-l pregateasca si unde e locul fiecarui obiect, caci aceasta va deveni una dintre rutinele lui scolare.

Reguli noi

Vorbeste-i despre noile activitati pe care urmeaza sa le descopere, despre prietenii noi pe care si-i va face. Dar discuta cu el si despre regulile noi care apar odata cu mersul la scoala. De exemplu, ca va trebui sa-si asculte profesorul, sa stea in banca atunci cand acesta i-o va cere, sa ridice mana cand va vrea sa vorbeasca. Poti deja sa il familiarizezi cu aceste reguli, jucandu-va „de-a scoala” impreuna. Obisnuieste-ti copilul sa vorbeasca. Roaga-l sa-ti povesteasca un film pe care tocmai l-a vazut. intreaba-l ce ar fi facut el in locul personajului, in anumite situatii. Se va obisnui astfel sa gandeasca singur si sa-si spuna parerea. Este un mod de a-si dezvolta increderea si gandirea critica, iar acestea vor fi atuurile lui pentru mersul la scoala. Repeta cu el abilitatile de autoajutor, precum imbracatul, spalatul mainilor. Copilul tau se va simti mai increzator atunci cand i se vor cere aceste lucruri la scoala.

Separarea

In sfarsit, vine ziua cea mare, iar copilul tau incepe sa resimta anxietatea separarii. Pregateste-l dinainte cu felul in care vor fi organizate zilele, cine il duce la scoala, cine il ia dupa cursuri, la ce ora etc. Nu reactiona la strigate sau crizele de plans. Reaminteste-i ca scoala este distractiva. Poti sa ii desenezi ceva pe mana, o inimioara, de exemplu, sau poti sa ii agati de rucsac un breloc identic cu al tau. Asta ii va reaminti ca esti mereu alaturi de el si il va linisti. Nu prelungi plecarea, ofera-i un sarut, imbratiseaza-l si ramai mereu calma, cu zambetul pe buze.

De cele mai multe ori, prima zi de scoala este mai stresanta pentru parinti decat pentru copii. Respira adanc si relaxeaza-te! Toti copiii incep scoala intr-o zi si, de cele mai multe ori, totul merge bine!

Sursa foto: Shutterstock

Taguri Pregatire copil scoala Prima zi de scoala copii

Articole recomandate

Citeste si despre