Educatie. Cum sa il pregatesti pentru prima zi de scoala pe copilul tau!

/ / Modificat: 2016-08-31
Educatie. Cum sa il pregatesti pentru prima zi de scoala pe copilul tau!

Incepe scoala! Emotiile tale incep sa creasca. Ca mamica, traiesti inceperea scolii la fel de intens ca si copilul tau. Indiferent de varsta copilului, emotiile sunt mari!

Afla cum sa-ti stapanesti propriile emotii si cum sa iti ajuti copilul sa se simta cat mai confortabil, la inceput de an scolar!

Cel mic va pasi intr-o lume necunoscuta, cu cerinte mari, asa ca e normal si firesc sa iti faci griji pentru el. In plus, daca copilul tau, va face tranzitia de la gradinita la scoala, aceasta nu se realizeaza intr-o saptamana, doua, asa ca ai nevoie sa iti pregatesti copilul din timp pentru ce va urma.

Iata cateva sfaturi pentru a face fata emotiilor primei zile de scoala din viata copilului tau!

- Este normal sa se simta debusolat sau ingrijorat in prima zi de scoala. Copilul tau are nevoie sa stie ca emotiile care il incearca sunt firesti. Discuta cu el si spune-i ca totul va fi bine, faptul ca te stie alaturi de el il va linisti.

- Vorbeste cu cel mic despre scoala de cate ori se iveste ocazia. Nu mai e mult pana la inceputul scolii si copilul trebuie familiarizat cu atmosfera. Pregatirea emotionala este foarte importanta, mai ales pentru cei care se duc pentru prima data la scoala. Acestia trebuie incurajati sa puna intrebari, sa fie curiosi si deschisi catre nou.

- Transforma ziua in care ii cumperi rechizite pentru scoala intr-un moment distractiv. Arata-i mai multe modele de penare si ghiozdane si lasa-l sa isi aleaga obiectele care ii plac. Procedeaza la fel cu caietele si cartile. Nu alege caiete cu coperti standard, din carton, care sunt anoste si plictisitoare. Orienteaza-te spre copertile colorate sau imprimate, care au un impact vizual puternic si motiveaza intr-un mod pozitiv copilul.

-Fa o "repetitie generala" inainte de prima zi de scoala. Daca cel mic este ingrijorat, il pot trezi intr-o dimineata mai devreme, pentru a repeta intregul ritual, de la imbracatul uniformei pana la mersul spre scoala.

- Serveste-i un pachet pentru scoala acasa, mai ales daca nu a fost obisnuit niciodata cu mancarea la pachet. Intreaba-l ce ar dori sa manance impreuna cu colegii, pune-i totul in cutiuta speciala pentru sandvisuri, si incurajeaza-l sa o deschida singur. Poti face asta si in timpul unei plimbari in parc. Ii poti pune 1-2 sandvisuri la pachet, impreuna cu servetele umede sau dezinfectant pentru maini si "simuleaza" momentul pranzului la scoala.

- Stabileste noul program impreuna cu cel mic. In mod surprinzator, copiilor le plac regulile si organizarea. Inainte sa te apuci de scris, discuta cu cel mic despre necesitatea schimbarii programul zilnic si implementarea unei rutine clare de somn.

- Organizeaza o intalnire de joaca cu noii lui colegi, daca ii cunosti. O parte dintre ei iti sunt siguri vecini, asa ca nu strica sa va strangeti mai multi, copii si parinti, pentru a socializa si a va cunoaste mai bine. 

Tu cum iti gestionezi anxietatea legata de scoala? Ce sfaturi le poti oferi mamaicilor care au copiii pentru prima data la scoala? Scrie-ne opinia ta in rubrica de comentarii de mai jos! 

Pe aceeasi tema:

Prima zi de scoala: 11 sfaturi care sa te scape de stres

Cum sa iti pregatesti rapid copilul pentru scoala? 15 metode care sa va ajute sa fiti gata la timp!

Ghidul tau in 7 pasi pentru inceperea scolii: sfaturi simple pentru mamici

Pregateste-ti copilul pentru scoala: sfaturi pentru parinti

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inceput de an scolar Clasa pregatitoare Prima zi de scoala Anxietate copii prima zi de scoala Prima zi de scoala copii

Articole recomandate

Citeste si despre