Probleme de atentie si concentrare la copii. Cum educi un copil distrat sau uituc

/ / Modificat: 2021-05-25
Probleme de atentie si concentrare la copii. Cum educi un copil distrat sau uituc

Unii copii au nevoie de un simplu zgomot, de o lumina sau de un gand care le trece prin cap pentru a-si pierde concentrarea. Lipsa de atentie ii face sa invete mai lent si acasa, si la scoala. Nu sunt neaparat copii agitati, cu deficit de atentie, ci copii care pur si simplu nu stiu cum sa isi concentreze atentia la un lucru pentru mai mult timp.

Diferenta intre copiii distrati si cei cu ADHD

Un copil care nu stie sa fie atent nu este la fel ca un copil cu ADHD. Potrivit statisticilor, sindromul atentiei deficitare afecteaza doar 4% dintre copii, iar ceilalti care au probleme de concentrare sunt doar copii care nu stiu cum sa se concentreze sau cum sa nu lase nimic sa le distraga atentia. Sindromul deficitului de atentie si al hiperactivitatii (ADHD) apare atunci cand problemele de concentrare sunt severe si cand nu se observa nicio evolutie. Simptomele apar inainte de varsta de 7 ani si sunt vizibile atat la gradinita si la scoala, cat si acasa. Diagnosticul se pune de catre un psihiatru, un neurolog sau un pediatru, in functie de existenta unor probleme sau disfunctii in anumite zodii ale creierului.

Majoritatea copiilor distrati nu sufera, de fapt, de ADHD, desi multi parinti se gandesc rapid la acest sindrom. Problema este, insa, una de concentrare, mai ales atunci cand vorbim de micuti care de obicei sunt visatori sau uituci, ori chiar de copii tematori si emotivi.

7 moduri in care poti ajuta un copil distrat

Un copil trebuie sa invete sa se concentreze pentru a putea sa invete. In loc sa te superi pe pici atunci cand nu este atent la lectii, cand pe o ureche ii intra si pe alta ii iese, ar fi bine sa te gandesti cum il poti ajuta. Daca il certi, nu vei reusi decat sa il faci sa simta ca a esuat si sa se simta vinovat.

Iata ce ar trebui sa faci pentru a ajuta copilul sa se concentreze mai mult:

1. Asigura-te ca doarme suficient si ca se odihneste cu adevarat.

2. Priveste copilul in ochi cand vorbesti cu el sau cand ii ceri ceva. Este cea mai buna modalitate de a te asigura ca este atent la tine.

3. Cand il ajuti la invatat sau la teme, creeaza un spatiu de lucru, care sa nu contina elemente ce ii pot deturna atentia. Indeparteaza din campul lui vizual jucarii, corpuri de iluminat si alte obiecte ce il pot atrage. Creeaza, de asemenea, o rutina, stabilind un orar exact si respectandu-l.

4. Nu lasa lucrurile mai dificile la coada listei. Copilul va fi obosit si isi va pierde interesul pana atunci.

5. Incurajeaza-l sa rezume in propozitii scurte ceea ce ati facut sau ce a invatat. Il va obliga sa se concentreze si ii va antrena memoria.

6. Jucati jocuri care implica memorare si concentrare.

7. Ai rabdare cu copilul, oricat de dificil ar fi sa il inveti sa se concentreze. Este o misiune care necesita timp si consecventa, iar rezultatele nu apar de la o zi la alta.

Taguri Educare copil Deficit de atentie

Articole recomandate

Citeste si despre