Cum sa incurajezi activitatile extracuriculare ale copilului

/ / Modificat: 2016-08-02
Cum sa incurajezi activitatile extracuriculare ale copilului

Activitatile extracuriculare ale copilului sunt caile prin care acesta reuseste sa isi descopere cu adevarat pasiunile, aptitudinile si talentele pe care le poate fructifica. In timp ce scoala pune bazele unei educatii solide, absolut necesara in viata, lucrurile pe care un copil le face in timpul sau liber pot fi cu adevarat definitorii pentru succesul lui ca adult implinit.

Poate ca iti doresti si tu ca micutul tau sa exceleze intr-un domeniu, cat mai putin impins de la spate, insa daca nu incerci sa il incurajezi in mod pozitiv sa se implice in activitati extracuriculare, copilul tau le va privi ca pe o obligatie, nicidecum ca pe un mod placut si distractiv de a-si explora propriile capacitati si veleitati.  

De ce sunt benefice activitatile extracuriculare?

Programele desfasurate in afara scolii si activitatile extracuriculare sunt medii sanatoase in care copiii dobandesc diverse aptitudini extrem de importante pentru viitor, precum rezolvarea conflictelor, pregatirea pentru o cariera fata de care simt o atractie, dezvoltarea spiritului competitiv, stimularea curiozitatii de a cunoaste sau pur si simplu a empatiei, o conditie de baza pentru o inteligenta emotionala superioara.

Daca scolarul tau se implica in activitati extracuriculare, el va invata sa se integreze cu adevarat intr-un grup, sa aiba pareri proprii, sa lege prietenii si sa le intretina. In plus, toate proiectele de acest tip ii imbogatesc CV-ul, ii scot in evidenta talentele si competentele, ii intaresc stima de sine si ii largesc orizonturile.

Indrumarea pozitiva catre descoperirea propriilor pasiuni

Cand era bebelus, incercai cu orice pret sa il faci sa rada, iar pe masura ce a crescut, dorinta ta de a-ti vedea copilul fericit a crescut in mod constant. Stii ca implicarea copilului tau intr-o activitate extracuriculara ii poate aduce beneficii majore in viitor, dar cum il ajuti sa faca o alegere si cum il motivezi sa isi doreasca acest lucru? Prin indrumarea pozitiva!

Specialistii spun ca entuziasmul este cel care motiveaza cel mai bine un copil sa isi doreasca sa invete, sa isi perfectioneze aptitudinile si sa exploreze, nicidecum poruncile sau impunerile din partea parintilor. Nu iti pierde cumpatul daca puiul tau pare sa treaca de la o preocupare la alta, copilaria este perioada explorarii.

Copiii invata despre lume si se autocunosc testandu-si simturile, incercand mai multe lucruri noi si dobandind satisfactie de pe urma reusitelor pe care le ating. Orice presiune exercitata intr-o singura directie poate conduce la cresterea nivelului de anxietate la copiii, care se simt constransi sa exceleze si devin captivi intr-o cusca mentala, deci mai putin capabili sa exceleze.

Cel mai bine este sa il lasi sa ia parte la mai multe experiente de-a lungul timpului, atat in familie, cat si in cercurile de prieteni sau cu colegii de la scoala, dupa orele de curs. Avand multe optiuni si "gustand" din proprie initiativa din ele, va simti imediat atractia catre acea pasiune pe care o poate fructifica ulterior.

Fie ca alege tenisul, crosetatul, gatitul, cercetarea naturii, muzica sau gimnastica, iar tie ti se pare ca nu are calitatile necesare pentru una din aceste activitati, abtine-te in a emite judecati. Ii poti leza stima de sine si ii poti stirbi curajul de a se implica in alte activitati extrascolare, tocmai pentru ca va ramane cu sentimentul ca "nu este bun de nimic".  

Momentul potrivit pentru fundamentarea pasiunii copilului

Este adevarat ca performanta incepe cu o fundatie construita la varste fragede, insa nu gandi atat de restrictiv. Un copil isi poate descoperi o pasiune la 17 ani si poate excela in acest domeniu, deoarece creierul uman continua sa se dezvolte pana la 20 de ani. Mai mult decat atat, expertii in psihologie infantila spun ca maturitatea fizica, cognitiva si emotionala a copiilor se poate instala la varste complet diferite.

Prin urmare, un moment potrivit pentru a pune bazele pasiunii reale a copilului tau nu este unul general valabil. Insa poate veni cu mai mare rapiditate, daca iti incurajezi puiul sa incerce multe activitati noi, care sa ii exploreze indelung aptitudinile personale.  

Presiunea implicarii intr-o activitate extracuriculara

Cu toate ca expertii constientizeaza beneficiile spiritului muncitor si perseverent in obtinerea de performante, tot ei spun ca nu este tocmai intelept sa iti obligi copilul sa isi suprasolicite mintea sau trupul intr-o anumita directie. Ai putea sa il aduci in pragul epuizarii si sa il determini sa renunte la jumatatea drumului.

Prin urmare, dozeaza-ti cu mare tact insistentele si lasa-ti copilul sa persevereze in propriul ritm. Atunci cand descopera ceva care ii suscita cu adevarat interesul, nu va avea nevoie de o mamica inflacarata care sa ii spuna ce si cat sa faca, pentru a avea succes: va urca singur pe piedestal!

De asemenea, este foarte important sa tii cont si de programul copilului (cat de mult timp poate dedica el activitatilor extracuriculare), fara sa il compari cu colegii lui. Unii copii sunt fericiti sa dedice 4 zile din saptamana unui anumit tip de antrenament sau unui atelier de arte, pe cand altii au nevoie de un ritm mult mai lent si de un ragaz mai mare pentru odihna.

O medie rezonabila pentru toti copiii este participarea la maximum trei activitati extracuriculare in acelasi timp - una sportiva, una creativa si una orientata catre societate/comunitate, sustin psihologii. Daca observi ca micutul tau se plange des de dureri stomacale sau de cap, este posibil sa se simta surmenat.

Colaborarea cu copilul in activitatile extracuriculare

Daca iti doresti ca micutul tau sa ajunga din ce in ce mai bun, transforma-te in colaboratorul lui permanent si ajuta-l sa isi antreneze deprinderile chiar si asa. Pretinde ca esti interesata sa inveti si tu despre activitatea "x", caci "repetitia este mama invataturii".

Atunci cand va incerca sa fie profesorul tau, copilul nu doar ca se va distra jucandu-se, ci isi va intari conexiunile neuronale, stimuland totodata formarea de noi legaturi si sedimentand si mai bine cunostintele acumulate deja. Aceasta practica libera si deliberata, intr-un climat placut, il va ajuta pe puiul tau sa se autodepaseasca, avand zambetul pe buze!  

Tu cum iti incurajezi copilul sa ia parte la activitati extracuriculare? Spune-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos si ajuta-le si pe celelalte mamici sa isi inspire copiii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati extracuriculare Incurajare activitati extracuriculare Pasiuni copii Talente copii

Articole recomandate

Citeste si despre