De ce nu este cel mai bun lucru sa-i spui copilului sa-si gaseasca pasiunea

/ / Modificat: 2022-12-21
De ce nu este cel mai bun lucru sa-i spui copilului sa-si gaseasca pasiunea

Cand vorbim despre viitorul tinerilor, vorbim mult despre importanta "gasirii unei vocatii", pentru ca mai tarziu sa se poata dedica acesteia sau sa isi aleaga "profesia". Dar este cu adevarat necesar sa aiba o vocatie pentru a gasi un loc de munca care sa-i faca fericiti?

Ce se intampla cu tinerii care nu au aceasta poveste de dragoste? Adevarul este ca exista multi adolescenti care nu au o pasiune sau o vocatie anume si, prin urmare, nu stiu ce vor studia atunci cand isi vor incheia studiile obligatorii.

Pe de alta parte, trebuie sa tinem cont de faptul ca, chiar daca stiu ce vor sa faca, ecuatia nu este atat de usoara, cel putin in Spania, nu li se permite intotdeauna tinerilor sa aiba acces la ceea ce vor sa studieze, deoarece pot alege doar in functie de punctajul obtinut fata de restul colegilor de clasa.

Ne intrebam daca este cu adevarat necesar sa ne gasim vocatia sau pasiunea pentru a putea lucra in ceea ce ne place si, de asemenea, daca aceasta vocatie poate fi gasita mai tarziu, dupa ce ne-am inceput calatoria in lumea muncii.

Ce este vocatia?

Vocatia este definita ca fiind inclinatia spre o stare, o profesie sau o cariera. Totusi, in realitate, este mult mai mult decat o inclinatie, deoarece include si interesul, dorinta si pasiunea pentru ceva. Astfel, vocatia este alcatuita din:

  • Gusturi personale.
  • Personalitate si abilitati personale.
  • Valori, vise, dorinte si inspiratii.

Este necesara o vocatie?

Se vorbeste mult despre importanta de a avea o vocatie clara in viata, dar... este aceasta cu adevarat necesara? La ce foloseste? Desi este adevarat ca poate ajuta o persoana sa isi stabileasca propriile obiective profesionale si sa fie clara cu privire la calea pe care trebuie sa o urmeze, adevarul este ca, de multe ori, aceasta vocatie nu exista, iar acest lucru este in regula.

Presiunea exercitata asupra tinerilor pentru a-si "gasi" vocatia poate fi contraproductiva si ii poate face sa se simta prost daca nu o gasesc. Dar adevarul este ca, daca nu o gasesc de la inceput, o pot gasi mai tarziu, cand deja lucreaza, sau chiar nu o vor gasi niciodata. Iar acest lucru nu este incompatibil cu gasirea unui loc de munca care ii face fericiti, pentru ca vocatia nu este totul.

55% dintre adolescenti nu-si aleg o vocatie in functie de interesele lor

Nu toti tinerii stiu ce isi doresc cu adevarat sa faca. De exemplu, un studiu realizat de o firma de consultanta a constatat ca 76% dintre tinerii spanioli care studiaza pentru bacalaureat nu stiu clar ce vor sa studieze, in comparatie cu 24% care stiu. Studiul a fost realizat pe un esantion de 16.600 de tineri.

Iar tinerii care au o vocatie nu aleg intotdeauna o cariera care sa corespunda vocatiei lor. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Autonoma din Barcelona (UAB), 55% dintre adolescentii care aleg vocatia atunci cand decid ce studii sa urmeze nu coincid cu preferintele si interesele lor.

Vocatia, daca este gasita, este un lucru dinamic, care se poate schimba si evolua in timp si, bineinteles, nu toti tinerii ajung sa o aiba, iar acest lucru este in regula. Prin urmare, ar trebui sa ne ajutam copiii sa aleaga ceea ce vor sa studieze, dar fara sa-i presam sa isi gaseasca "vocatia" (faptul ca nu o gasesc poate genera frustrare).

In plus, s-ar putea sa o gaseasca (unii mai devreme, altii mai tarziu) sau nu, si asta este in regula. Acest lucru nu le determina viitorul. Viitorul (dar si fericirea lor) va fi construit din multi alti factori, iar vocatia este doar un angrenaj in plus.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pasiuni copii

Articole recomandate

Citeste si despre