Mihai Craiu, avertisment: “Zeci de copii au murit dupa ce au luat medicamente pentru tuse”

/ / Modificat: 2021-11-07
Mihai Craiu, avertisment: “Zeci de copii au murit dupa ce au luat medicamente pentru tuse”

Medicul Mihai Craiu targe un semnal de alarma si avertizeaza parintii la ce pericol isi expun copiii in momentul in care isi trateaza copiii fara sa consulte specialistul.

Zeci de copii au murit dupa ce parintii le-au administrat pastile pentru tuse si raceala, dupa ureche. Peste 40 de copii au murit, ca urmare a supradozarii sau utilizarii excesive, in SUA.

In conditiile in care a inceput sezonul racelilor, iar pandemia ii afecteaza si pe copii, medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarma pentru a-i face pe parinti constienti de pericolele la care isi expun copiii cand le ofera tratamente dupa ureche, mai ales ca la noi acest lucru se practica frecvent.

“Multi copii racesc acum, cand a scazut semnificativ temperatura... Cand ar trebui sa ne impacientam in fata unui copil mic (cu varsta sub 5 ani) care tuseste si are febra?... As reveni cu o mare rugaminte adresata parintilor: nu mai administrati "coktailuri" de siropuri antitusive si antihistaminice copiilor care au raceli banale.

Semnalul trebuie tras, deoarece un sondaj recent, printre parintii americani, arata ca aproape jumatate din acestia au dat copiilor lor CCM (cough and cold medication - medicamente pentru tuse si raceala).

Peste 40 de decese au fost raportate, la copii mici, in SUA, ca urmare a utilizarii excesive si a supradozarii accidentale sau voluntare a acestor CCM. Acesta este motivul pentru care autoritatile americane interzic utilizarea CCM ca automedicatie, in special la copiii cu varsta sub 4 ani. Aceste medicamente sunt etichetate cu aceasta avertizare, chiar de catre producatori.”, este mesajul transmis de Mihai Craiu.

Siropul de tuse nu este indicat pentru copiii mici

"Nu exista siropuri pentru copii mici destinate tusei. De ce? Pentru ca au existat decese la domiciliu. Tusea poate fi combatuta prin unele medicamente.

Atunci cand apare tusea la copii, trebuie sa verificam daca are si febra. Daca e o boala acuta febrila, ne gandim la o infectie, o boala potential contagioasa.

Daca are si respiratie dificila sau zgomote supraadaugate, ca un suierat, ori este ragusit, ar putea fi vorba de o laringita si aceasta este o urgenta medicala. Atunci, parintii ar trebui sa mearga imediat la medic. Laringita la copii este o urgenta medicala", a atras atentia conf. dr. Mihai Craiu, medic pediatru, la rubrica Sfat de Sanatate, de la Antena 3.

Prin urmare, daca micutul tuseste si are si alte simtome specifice racelilor, cel mai bine este sa mergi cu acesta la medic.

In functie de afectiunea de care sufera copilul, de varsta si greuatatea acestuia, medicul stie ce tratament trebuie sa-i prescrie, dar si ce cantitate.

Sursa foto: recorder.ro

Taguri Tratament raceala copii

Articole recomandate

Citeste si despre