Poate suferi un copil de malnutritie ascunsa? Ce este aceasta si cum ii afecteaza pe micuti

/ / Modificat: 2023-03-07
Poate suferi un copil de malnutritie ascunsa? Ce este aceasta si cum ii afecteaza pe micuti

Malnutritia ascunsa este greu de observat deoarece chiar si o persoana cu o greutate normala, supraponderala sau obeza, poate suferi in acelasi timp de malnutritie ascunsa. Un aport inadecvat de micronutrienti pe o perioada lunga de timp poate duce la deficiente semnificative in organism. Asadar, poate suferi un copil de malnutritie ascunsa?  

Ce este malnutritia ascunsa?

Conceptul de malnutritie ascunsa (sau foamete ascunsa) este definit ca fiind o stare de malnutritie in care exista un aport deficitar de micronutrienti, care se mentine in timp. Statisticile sunt incurajatoare: peste 2 miliarde de persoane din lume sufera de subnutritie ascunsa, dublu fata de numarul celor care nu au suficiente calorii pentru a se hrani.

Desi o proportie mai mare de foamete ascunsa se regaseste in tarile in curs de dezvoltare, deficientele de micronutrienti, in special de fier si iod, sunt raspandite si in tarile dezvoltate.

Unde este problema?

Cauzele foametei ascunse sunt oarecum complexe. De exemplu, in tarile in curs de dezvoltare exista o trecere de la o dieta traditionala bazata pe alimente putin procesate la un consum ridicat de produse alimentare foarte procesate. Problema este ca aceste alimente sunt bogate in clorii, dar sarace in micronutrienti, astfel incat sunt cunoscute ca fiind o sursa de calorii goale.

Alte cauze ale malnutritiei ascunse

La aceasta schimbare a comportamentului alimentar si la consumul excesiv de alimente si mese procesate se adauga si alte cauze:

  • Dietele sarace. Dietele bazate pe alimente de baza, cum ar fi porumbul, graul si orezul, sunt bogate in calorii si satioase, dar sarace in vitamine si minerale.
  • Preferintele alimentare sunt determinate de cultura, de presiunile de grup si de factori geografici, de mediu si sezonieri.
  • Lipsa de educatie privind importanta unei diete echilibrate si nutritive.
  • Cauze economice. Este posibil ca familia sa nu-si permita sau sa nu aiba acces la o mare varietate de alimente nutritive, cum ar fi proteinele animale, fructele sau legumele, in special in tarile in curs de dezvoltare.

Dupa cum putem vedea, contextul malnutritiei ascunse este complex si cu cauze multiple, dar totul se reduce la un aport inadecvat de o varietate de alimente nutritive.

Este posibil ca un copil sa sufere de subnutritie ascunsa?

Foametea ascunsa poate afecta pe oricine, dar exista o perioada in viata in care consecintele sale sunt cele mai grave. De exemplu, American Journal of Human Biology a publicat in 2017 ca perioada de la conceptie pana la primii 2 ani de viata este critica pentru dezvoltarea unui copil. Prin urmare, starea de nutritie a mamei si a sugarului este esentiala pentru o crestere si o dezvoltare corespunzatoare.

Daca exista o deficienta de micronutrienti la mama, acest lucru va afecta viitorul copilului. Acest lucru va afecta in principal invatarea si performanta copilului in viata de adult.

Principalii micronutrienti afectati

In urma studiilor s-a constatat ca principalele deficiente de micronutrienti sunt fierul, zincul, vitamina A si iodul. Cu toate acestea, apar, de asemenea, deficiente de B12 si de alte vitamine B.

Consecinte

Foametea ascunsa se caracterizeaza prin efecte care nu sunt imediate, dar care au un impact profund asupra sanatatii copiilor pe termen lung. In special asupra performantelor si invatarii, rezistenta redusa la boli si chiar riscuri sporite in timpul nasterii. International Journal of Unani and Integrative Medicine enumera consecintele foametei ascunse in functie de deficienta de micronutrienti implicata:

  • Fier: anemia moderata si severa prin deficit de fier afecteaza sistemul de aparare al organismului pentru a lupta impotriva infectiilor. Copiii au o dezvoltare mai lenta a limbajului, o capacitate de atentie redusa si performante scolare slabe. Sanatatea reproductiva este, de asemenea, compromisa. De exemplu, anemia poate provoca nasteri premature, greutate mica la nastere si mortalitate perinatala.
  • Iodul: Gusa este afectiunea cauzata de deficitul de iod. Aceasta afectiune poate duce la leziuni permanente ale creierului, la afectarea dezvoltarii mentale si la scaderea supravietuirii copiilor.
  • Vitamina A: provoaca orbire nocturna, in special la mamele insarcinate; ulceratii si desprinderi ale corneei si orbire totala. De asemenea, poate provoca intarzieri in crestere, rezistenta scazuta la infectii si chiar moarte.
  • Zinc: esential pentru crestere si dezvoltare. Suplimentarea cu zinc ajuta la cresterea liniara, reducand in acelasi timp diareea, infectiile respiratorii si mortalitatea infantila.

Stoparea subnutritiei ascunse la copii

Prevenirea subnutritiei ascunse are ca scop obtinerea unei calitati mai bune a vietii copiilor si a viitorului lor ca adulti. Acesta este cel mai bun instrument pentru a o stopa, deoarece diagnosticarea subnutritiei este tardiva si costisitoare.

Cum poti preveni malnutritia ascunsa?

  • Promoveaza o dieta variata si completa inca din timpul sarcinii sau mai devreme, incluzand alimente precum fructele si legumele bogate in micronutrienti.
  • Foloseste alimente imbogatite cu vitamine si minerale pentru a pregati mesele copiilor. De exemplu, politica de fortificare cu sare iodata a avut succes.
  • Promoveaza biofortificarea. Aceasta presupune adaugarea de micronutrienti la culturile de cereale care sunt sarace in anumite minerale.
  • Suplimentati cu polivitamine si minerale. Acest lucru ar trebui sa fie recomandat de catre medicul pediatru.

In plus, OMS sugereaza o dieta care sa includa urmatoarele:

  • Lactate si produse lactate: contin vitamina A si D si calciu.
  • Carne, leguminoase si oua: au proteine si unele vitamine.
  • Faina si cerealele: sunt o sursa de energie si de vitamine B.
  • Fructe si legume: furnizeaza vitamine si fibre.
  • Grasimi sanatoase: furnizeaza energie.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Malnutritie copii

Articole recomandate

Citeste si despre