Bolile pe care le poate lua copilul tau de la scoala si cum sa le previi

/ / Modificat: 2022-10-02
Bolile pe care le poate lua copilul tau de la scoala si cum sa le previi

Copiii s-au reintors in salile de clasa. Acestia petrec ore intregi, intr-un spatiu inchis, impreuna cu o multime de alti copii. Prin urmare bolile contagioase sunt foarte usor de transmis.

Medicii pediatri avertizeaza asupra unei cresteri semnificative a numarului de consultatii la cabinetele de pediatrie, dupa inceperea scolilor si recomanda respectarea masurilor preventive adecvate pentru a evita raspandirea infectiilor comune in copilarie, in special in randul celor mai mici.

Odata cu sosirea toamnei, schimbarile bruste de temperatura si umiditatea mai ridicata, favorizeaza proliferarea virusilor si a bacteriilor, crescand probabilitatea de contagiune.

Cele mai frecvente boli pe care copilul le poate contracta odata cu revenirea la scoala sunt:

Raceli

Raceala obisnuita este o infectie virala a tractului respirator superior. Este cea mai frecventa afectiune la copiii scolari si prescolari. Este o boala foarte contagioasa care se transmite prin tuse sau stranut.

Raceala se vindeca de la sine, fara a fi nevoie de medicamente, cu exceptia cazului in care acesta prezinta febra, slabiciune generalizata, dificultati de respiratie sau dureri in piept, cand este necesara consultarea medicului pediatru.

Gripa

Gripa este o infectie virala cauzata de virusul gripal care afecteaza in principal tractul respirator si se raspandeste usor, copiii mici fiind principalii transmitatori ai virusului.

Este una dintre cele mai frecvente boli si poate aparea de mai multe ori pe parcursul anului. Simptomele sunt febra mare (peste 38,5 grade Celsius), dureri de cap, tuse si mucus (initial tuse uscata si congestie care mai tarziu evolueaza in tuse productiva), in unele cazuri respiratie suieratoare, stare generala de rau, dureri musculare si uneori si dureri abdominale cu sau fara varsaturi. Pierderea poftei de mancare si iritabilitatea sunt, de asemenea, simptome frecvente la copii.

Necesita multa ingrijire, deoarece se poate complica si se poate transforma intr-o boala mai grava, cum ar fi pneumonia. Este adesea confundata cu o raceala.

Conjunctivita

Conjunctivita este cea mai frecventa infectie oculara la copii. Desi cea mai mare parte a conjunctivitei este contagioasa (motiv pentru care exista focare epidemice de conjunctivita in scoli), aceasta nu provoaca, de obicei, afectarea ochiului sau a vederii.

Majoritatea conjunctivitelor infectioase (80%) sunt cauzate de bacterii care traiesc in mod normal in nas sau pe piele. Restul cazurilor de conjunctivita infectioasa sunt virale.

Daca banuiesti ca mcutul tau are o infectie sau orice alta problema oculara, este important sa consulti un oftalmolog pentru a-I da un tratament adecvat. 

Gastroenterita

Cele mai multe gastroenterite sunt cauzate de virusuri (in principal Rotavirus si, mai rar, Adenovirus, Calicivirus, Astrovirus...) si dureaza, de obicei, aproximativ o saptamana, in functie de tipul si gravitatea lor.

Principalele simptome ale gastroenteritei la copii sunt diareea, varsaturile, durerile abdominale si crampele. Tratamentul consta in hidratarea copilului cu solutie de rehidratare orala cu continut scazut de sodiu, fara a schimba dieta. Daca alimentele nu sunt tolerate, consultati un medic.

Tratamentul este de obicei preventiv, deoarece varsaturile si diareea excesiva pot deshidrata copilul, de aceea o solutie de apa si saruri minerale, care sunt adesea pierdute prin varsaturi si diaree excesiva, este unul dintre cele mai frecvent utilizate tratamente preventive.

Faringita

Faringita este o inflamatie a faringelui cauzata de o infectie provocata de un virus, cel mai adesea un virus, sau de o bacterie. Poate incepe dupa un proces infectios, cum ar fi gripa, raceala sau amigdalita, caz in care se numeste faringoamigdalita.

In timpul sezonului de iarna, faringita virala este mai frecventa, in timp ce faringita bacteriana tinde sa creasca la schimbarea anotimpurilor, in special primavara.

Cele mai frecvente sunt faringitele provocate de bacteria streptococ, care produc o iritatie rapida a gatului si dureri foarte acute insotite de febra.

Amigdalele si faringele se inflameaza, cu prezenta unor rani, insotite de congestie nazala si, ocazional,  diaree si eruptii cutanate.

Faringita de origine virala nu poate fi vindecata cu medicamente, iar recomandarile sunt similare cu cele pentru tratamentul racelii, in timp ce daca este de origine bacteriana, se administreaza antibiotice, care trebuie prescrise de medic.

Amigdalita

Amigdalita este o inflamatie a amigdalelor cauzata de un virus sau de o bacterie. Infectia poate fi prezenta si in gat si in zonele inconjuratoare, provocand inflamarea faringelui (faringita).

Se poate observa inrosirea si marirea amigdalelor, uneori insotite de pete albe si durere la nivelul glandelor submaxilare. Exista dificultati in alimentatie, febra, dureri de cap sau arsuri, dureri in gat si, uneori, pierderea vocii.

Ca si in cazul faringitei, cea mai frecventa bacterie care provoaca amigdalita este streptococul, desi exista si cele virale.

Ce trebuie sa faci pentru a preveni imbolnavirea copiilor

O dieta sanatoasa si echilibrata, bogata in fructe si legume, care asigura nutrientii necesari (in special alimente bogate in vitamina A si C) ajuta la cresterea sistemului imunitar. 

De asemenea, mentinerea hidratarii cailor respiratorii ajuta la protejarea acestora impotriva actiunii agentilor infectiosi si favorizeaza fluiditatea secretiilor corporale, impiedicand ingrosarea lor.

Spalarea corecta pe maini, dupa ce intra in casa, inainte de a manca si dupa fiecare utilizare a toaletei, este de asemenea, foarte importanta pentru a preveni imbolnavirile. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boli colectivitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre