Cum se trateaza varsaturile la copii?

/ / Modificat: 2014-03-24
Cum se trateaza varsaturile la copii?

Varsaturile sunt unele dintre cele mai inconfortabile, dar si comune simptome in randul copiilor de toate varstele. Pot avea mai multe cauze - gastroenterita, alergii, anxietate, stres, intoxicatii alimentare, afectiuni digestive, gripa etc. - pe baza carora se prescrie tratamentul. Insa pana la vizita medicala, exista cateva masuri sau remedii naturiste rapide si eficiente pentru atenuarea acestui simptom si imbunatatirea starii de sanatate a celor mici.

Consumul de lichide si bauturi cu electroliti

Pe langa faptul ca previne deshidratarea, o complicatie periculoasa a varsaturilor la copii, consumul periodic si in cantitati mici de apa are si un efect antivomitiv. Este indicat sa-i dai copilului apa simpla sau fortificata cu electroliti si sa eviti sucurile sau alte lichide aromate, care-i pot inrautati senzatia de greata (sucuri acide, cafea etc.).

Bomboanele sau bauturile cu ghimbir

Primul pas in tratarea varsaturilor la copii este hidratarea, aceasta fiind urmata indeaproape de inlaturarea senzatiei de greata. Bomboanele sau bauturile cu ghimbir fac minuni pentru calmarea stomacului agitat. Ghimbirul este un remediu naturist cu efecte dovedite stiintific in combaterea greturilor si varsaturilor si poate fi folosit cu succes si in cazul copiilor.

Acupresura

Indiferent ca folosesti benzi sau ca aplici masajul cu mana, acupresura este un tratament rapid, naturist si foarte eficient in combaterea varsaturilor. Metoda functioneaza pe principiul presopuncturii, masarea incheieturii mainii stimuland punctul P6 sa calmeze senzatia de greata si sa combata episoadele vomitive.

Tehnicile de relaxare

Agitatia si anxietatea inrautatesc simptomele de greata si varsaturile copilului. Tehnicile de relaxare, oxigenarea creierului sau compresele cu apa rece pot face minuni pentru a ajuta copilul sa-si revina dupa un episod vomitiv.

Invata-l sa respire adanc, scoate-l putin la aer curat si pune-i comprese cu apa rece pe frunte. Atunci cand sta in pozitie culcata, asaza-i picioarele mai sus decat restul corpului, intrucat ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui si reducerea senzatiei de greata.

Medicamentele

Medicamentele nu trebuie oferite copilului decat la recomandarea medicului, intrucat antiemeticele sau antivomitivele pot avea efecte periculoase pentru sanatatea celui mic. In plus, desi prima optiune a parintilor sunt antiemeticele, acestea pot fi administrate inutil in cazul in care cel mic are o infectie bacteriana care necesita administrarea antibioticelor, de exemplu.

Cand este cazul sa apelezi la medic?

Este recomandat sa incerci mai intai masurile naturiste, iar daca varsaturile nu dau semne sa inceteze ori apar simptome noi, sa apelezi la medic pentru prescrierea tratamentului adecvat.

In cazul in care episoadele vomitive se extind pe parcursul mai multor zile, exista riscul deshidratarii severe, insotite de o serie de simptome care pun in pericol sanatatea si chiar viata copilului:

  • iritabilitate;
  • piele uscata;
  • urinari rare (la interval de mai mult de 6-8 ore);
  • ochi mici si obositi;
  • somnolenta;
  • ritm cardiac accelerat etc.

Nu uita nici de masurile alimentare care trebuie luate imediat dupa ce copilul are primul episod vomitiv. Desi nu sunt tratamente propriu-zise, fac parte din masurile de recuperare. Alimentatia solida trebuie incetata timp de cateva ore dupa aceea.

Daca trec in jur de 8 ore intre doua episoade de varsaturi, poti introduce treptat alimentele. Intre timp, este indicat sa oferi copilului alimente solide, usoare si "prietenoase" cu stomacul lui. Poti incerca sa ii dai cantitati mici de biscuiti, paine prajita, supa de legume sau pasare, cartofi copti, orez etc.

Dieta normala se reinstaureaza abia dupa ce trec 24 de ore de la ultimul episod vomitiv, iar copilul da semne ca isi revine.

Alternativa Nauzyl

Nauzyl este o formula ce amelioreaza starile de greata si voma, avand un gust placut de portocale si care se dizolva rapid in cavitatea bucala. In plus, Nauzyl nu determina reactii adverse de tip ameteala sau somnolenta.

Ingredientele Nauzyl contribuie la oferirea unei stari de bine pentru copilul tau:

  • citratul de potasiu si citratul de sodiu echilibreaza pH-ul si exercita o actiune simptomatica asupra aciditatii gastrice;
  • vitamina B1 intervine in metabolismul proteinelor si glucidelor si in absorbitia intestinala a grasimilor;
  • vitamina B6 reduce episoadele severe de greata si starile usoare de voma;
  • vitamina B12 stimuleaza formarea celulelor rosii din sange.

Nauzyl nu este un medicament si administrarea Nauzyl nu trateaza cauza starilor de greata si voma, ci doar amelioreaza aceste stari.

Profita acum de promotiile Nauzyl: Cumperi doua primesti trei! si Nauzyl iti face burtica fericita!

Tu la ce remedii sau tratamente apelezi de obicei pentru a trata varsaturile la copil? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre