Boli ale copilariei de care orice parinte trebuie sa stie

/ / Modificat: 2013-12-16
Boli ale copilariei de care orice parinte trebuie sa stie

Exista boli foarte grave care pot aparea in perioada copilariei. Cunoasterea simptomelor acestora de catre parinti si a informatiilor esentiale despre ele ar putea salva viata unui copil. In timp ce multe dintre bolile grave au fost eradicate ori s-a creat un vaccin eficient impotriva lor, altele raman inca in picioare si constituie un real pericol pentru micut.

Virusul sincitial respirator

Multi copii se infecteaza cu acest virus chiar inainte de a implini 2 anisori. Virusul sincitial respirator (VSR) determina infectii la nivelul plamanilor si ale tractului respirator. Acesta patrunde in organismul copilului prin ochi, nas si gura. Tusea, stranutul sau secretiile nazale sunt tot atatea potentiale surse de infectie cu acest virus.

Simptomele acestei boli sunt asemanatoare racelii sau gripei: rinoree, tuse uscata, dureri in gat, cefalee, stare generala alterata, febra etc. Nu se pot recomanda antibiotice ca metoda de tratament, pentru ca afectiunea este de fapt o infectie virala, iar antibioticele sunt inutile.

Pentru reducerea febrei se recomanda acetaminofen si ibuprofen, iar in rest se apeleaza la ameliorarea simptomelor la fel ca in cazul unei raceli. Daca forma bolii se agraveaza, atunci se impune spitalizarea si acordarea ajutorului medical de urgenta.

Infectia urechii

Copii dezvolta adesea infectii la nivelul urechilor din cauza tuburilor eustachiene foarte mici. Aceste tuburi sunt conectate cu gatul, iar cand apar anumite simptome ale unei raceli, ele se inflameaza si se blocheaza. In acest caz, lichidul se colecteaza in urechea mijlocie favorizand aparitia infectiilor.

Simptomele infectiilor urechii sunt febra, durere, secretie galbuie si subtire din ureche, tulburari ale somnului etc. Unii bebelusii se smucesc si sunt zbuciumati din cauza durerii.Tratamentul pentru infectia urechii nu necesita spitalizare si se bazeaza in general pe administrarea antibioticelor.

Boala mana-gura-picior

Aceasta boala ciudata si rara apare frecvent in perioada copilariei si reprezinta o boala de piele. Ea este provocata de enterovirusuri si se poate recunoaste din prin aparitia iritatiilor pe maini, picioare si a bascicutelor in interiorul guritei. Nu manifesta mancarire, iar restul simptomatologiei este asemanatoare racelii si gripei. Se foloseste acelasi tratament ca in cazul infectiilor virale: medicatie pentru scaderea febrei, consum de lichide si multa odihna.

Ochi rosii

Nu este o afectiune in sine, dar reprezinta cel mai frecvent simptom pentru mai multe boli specifice copilariei: conjunctivita, glaucomul sau, in cazuri rare, tumorile conjunctivale. Cauza pentru care ochiul se inroseste este procesul de vasodilatatie al vaselor oculare.

Atunci cand copilul prezinta acest simptom extrem de vizibil trebuie dus neaparat la medicul de familie sau la oftalmolog pentru a i se pune diagnosticul si pentru a i se stabili o forma de tratament.

copil-bolnav

Boala a 5-a

Este o afectiune specifica copilariei si se mai numeste si sindromul "obrazului palmuit" pentru ca se manifesta prin inrosirea excesiva a obrajilor. Ea este de fapt o forma usoara a rubeolei, iar pe langa imbujorare mai poate aparea urmatoarea simptomatologie: tuse, stranut, alte semne ale racelii. Este o boala contagioasa, de aceea se recomanda izolarea copilului bolnav si administrarea de lichide si calmante pentru reducerea febrei, dar si odihna la pat.

Gastroenterocolita

Este o afectiune aparuta in urma contaminarii cu rotavirus. Acesta este un virus responsabil pentru producerea diareei acute la sugari si la copiii mici. Este o boala extrem de frecventa in copilarie, aproape fiecare prichindel manifestand-o la un moment dat.

Alte simptome mai pot fi: voma, febra usoara, iar tratamentul este unul nespecific. Se recomanda hidratarea intensa, iar daca simptomele se agraveaza internarea spitaliceasca. Este o boala frecventa, dar care daca nu este tratata corespunzator poate fi fatala.

Boala Kawasaki

Este o boala care apare es la copii si care este caracterizata prin inflamatia vaselor de sange. Simptomele bolii sunt cu atat mai important de observat de catre parinti, pentru ca inca nu s-a depistat un test care sa diagnosticheze aceasta boala.

Simptomele includ: febra, eritem, congestie conjunctivala, buze rosii si uscate, descuamarea pielii pulpei degetelor, puncte rosii stralucitoare in varful limbii. Tratamentul include administrarea medicamentelor antiinflamatoare, precum si cea pentru preventia formarii cheagurilor.

Varicela

Varicela se mai numeste si varsat de vant, iar fiecare dintre noi am experimentat-o la un moment dat. Este o boala extrem de contagioasa bazata pe eruptii pruriginoase la nivelul intregului corp (chiar si intern).

Tratamentul varicelei consta in bagarea in carantina a copilului si trecerea la un anumit regim de alimentatie. Daca febra este foarte mare se pot prescrie medicamente pentru a o reduce. In rest, consumul de lichide, compresele cu apa, evitarea scarpinarii, pudra de talc sau mixtura mentolata pot ameliora simptomele.

Din aceeasi categorie de boli eruptive ale copilariei mai fac parte si rujeola, rubeola sau scarlatina, impotriva unora dintre ele existand deja vaccinuri profilactice.

Tuse magareasca

Tusea convulsiva se caraterizeaza printr-o tuse puternica, chinuitoare a copilului, ce poate dura cateva saptamani. Este o afectiune contagioasa.La unii copii pot aparea complicatii manifestate prin febra sau la nivel pumonar. Tusea dureaza cam 2 saptamani si se trateaza cu anitibiotice si medicatie calmanta. Exista si un vaccin dezvoltat impotriva ei care se poate face mergand cu copilul la medicul de familie.

Meningita

Meningita se caracterizeaza prin inflamarea sau infectia tesutului din jurul creierului si a maduvei spinarii. Este o boala extrem de grava, care daca nu este depistata si tratata in timpu util, poate fi fatala. Principalele simptome sunt durerile de cap, febra si celelalte semne asociate unei raceli.In timp ce meningita virala se manifesta de obicei in forme usoare, cea care are cauza bacteriala este extrem de periculoasa. Exista un vaccin creat impotriva meningitei bacteriale.

Rosu in gat

Toti copii au la un moment dat rosu in gat. Acesta este de obicei un simptom al racelii si se manifesta prin inflamarea gatului, durere la nivel local, dificultati la inghitire, iritatii si chiar febra.Daca apar toate aceste simptome si persista pe termen lung, atunci este posibil sa nu fie doar un simplu simptom al unei raceli usoare, iar cauza sa fie una de natura bacteriologica, de aceea in acest caz se recomanda antibiotice pentru tratarea afectiunii.

Alergiile sezoniere

Alergiile la copii nu au o cauza infectioasa, ci reprezinta o reactie a organismului la anumite particule cum ar fi polenul, anumite flori, praf etc.Copilul poate manifesta rinoree apoasa, stranut, mancarimi la nivelul narilor sau lacrimarea ochilor. Tratamentul cel mai bun in caz de alergie este tinerea la distanta a obiectului declansator.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boli ale copilariei Simptome boli copii

Articole recomandate

Citeste si despre