5 lucruri si locuri pline de microbi in care se joaca copiii

/ / Modificat: 2013-04-17
5 lucruri si locuri pline de microbi in care se joaca copiii

Microbii sunt la tot pasul in jurul nostru, iar copiii se lovesc frecvent de ei in toate locurile pe care le frecventeaza si pe obiectele pe care pun frecvent manuta.

Bacteriile si virusurile sunt ca niste monstruleti invizibili care stau clipa de clipa la panda pentru a nu rata momentul in care copiii fac un pas gresit in igiena lor, ca sa le patrunda in organism. Din acel moment, se dezlantuie furtuna si bolile incep sa "rasara" una cate una, germenii razand parca cu gura pana la urechi ca au pus stapanire pe sanatatea celor mici.

Protejeaza-ti copilul de microbi, identificand principalele surse de germeni si invatandu-l cum sa stea la distanta de ei!  

Nisipul din spatiile de joaca

Oricat de distractiv ar fi pentru copil sa faca castele din nisip, este important sa il faci sa inteleaga cat este de important ca particulele sa nu ii intre in gura si sa nu duca manuta la ochi ori nas in timp ce se joaca.

Nisipul este plin de bacterii, paraziti si alti germeni care pot cauza infectii periculoase sanatatii copilului: diaree, enterocolita etc. Solutia nu este sa il tii departe de nisip, ci sa il inveti regulile esentiale de igiena atunci cand se joaca afara: sa isi dezinfecteze manutele - cu gel bacterian sau servetele umede - inainte sa duca manuta la gura, ochi sau nasuc.

Nu uita sa institui si regula spalatului pe maini de fiecare data cand intra in casa sau inainte de a papa ceva.

Telecomanda si telefonul mobil

Telecomanda, telefonul mobil, laptopul si calculatorul sunt unele dintre dispozitivele de care sunt atrasi frecvent cei mici. Totodata, ele constituie si sursele principale din care copilul se poate contamina cu o multime de microbi daunatori pentru sanatate.

Mouse-ul si tastatura calculatorului sunt cei mai puternici magneti pentru bacterii si virusuri. Telecomanda si mobilul, dispozitivele pe care copilul adora sa le manipuleze in manute inca de mic, sunt la fel de pline de germeni.

Este indicat sa ii explici copilului de ce nu are voie sa duca manuta la gura sau ochi in timp ce se joaca cu ele si sa ai grija sa le dezinfectezi frecvent.  

Banca din sala de clasa (de la gradi sau scoala)

Sala de clasa este un izvor de germeni din care copilul se poate infecta de enterocolite, boli ale copilariei, hepatita si alte afectiuni care il pot tine departe de clasa zile sau saptamani intregi.

Copilul trebuie instruit sa isi dezinfecteze in fiecare dimineata suprafata bancii cu spirt. Invata-l sa se spele pe manute inainte de a manca o gustare sau de a lua pranzul. Dezvata-l insa de obiceiul de a duce mana la ochi, gura sau nasuc atunci cand este la scoala.  

Salile de asteptare din clinici sau spitale

Cabinetele medicale, salile de operatie si cele de consultatii sunt sterilizate atent de catre personalul spitalului sau clinicii. Insa nu si salile de asteptare, care sunt pline de microbi si germeni lasati de bolnavii care le viziteaza zilnic.

Copilul, dornic de a explora tot ce misca in jurul lui, pune mana pe scaune, bancute, clantele usilor sau isi plimba masinutele pe podea. Ducand apoi mana la gura, risca sa se imbonaveasca de tot soiul de infectii contagioase si periculoase pentru sanatate.  

Jucariile

Jucariile sunt obiectele care fac parte din viata lui o perioada lunga de timp. Insa de cele mai multe dintre acestea sunt pline de germeni sau microbi periculosi pentru sanatate.

Ori de cate ori copilul scapa jucaria pe jos, pune mana pe ea cand este gripat sau o lasa pe mana unui copil bolnav, risca sa se imbolnaveasca. Dezinfecteaza frecvent jucariile copilului tau, pentru a-i proteja sanatatea.

Ce alte lucruri si obiecte pline de germeni pe care le frecventeaza copilul mai cunosti? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Locuri microbi copii Boli copii Joaca copii

Articole recomandate

Citeste si despre