Jocul imaginativ la copii

/ / Modificat: 2012-05-14
Jocul imaginativ la copii

Jocul imaginativ este foarte important in dezvoltarea copilului, deoarece il ajuta sa inteleaga mai bine lucrurile necunoscute care se petrec in jurul lui sau sa gaseasca solutii proprii la anumite conflicte sau neintelegeri. Chiar daca iti surprinzi adesea copilul vorbind singur, cu persoane invizibile, sau il vezi ca se preface ca este un personaj anume, nu te speria. Face parte din dezvoltarea fireasca a micutului tau, iar jocurile de rol, cele cu prietenii imaginari sau cele creative trebuie incurajate mereu in activitatile lui zilnice.

Foto: wholefamily.com

Beneficiile jocului imaginativ in dezvoltarea copilului

Cristina Calarasanu, psiholog specializat in "Terapie Psihanalitica Familiala" subliniaza faptul ca jocul, in toate formele lui, ramane cea mai importanta metoda prin care copilul invata, afla, cunoaste si experimenteaza lucrurile din jur. Are o multime de beneficii in dezvoltarea copilului si este indicat sa faca parte din preocuparile zilnice ale lui, indiferent ca este educativ, creativ, imaginativ sau de alt gen.

Beneficiile jocului imaginativ in dezvoltarea lui sunt:

  • stimularea creativitatii si imaginatiei;
  • adaptarea la situatii noi;
  • exersarea rolurilor sociale;
  • capacitatea de a lua decizii;
  • dezvoltarea abilitatilor lingvistice si de comunicare;
  • instalarea unui sentiment de siguranta si protectie;
  • dezvoltarea increderii in sine;
  • exprimarea trairilor interioare etc.

Ce este jocul imaginativ?

Jocul imaginativ este o activitate mentala in care copilul tau pretinde ca este o alta persoana. Cu alte cuvinte, micutul se foloseste de propria imaginatie pentru a crea scenarii si personaje.

Psihologul explica care este rolul acestor proiectii proprii pe care le face cel mic in copilaria timpurie si cum il ajuta la dezvoltare si sustine ca imaginatia joaca un rol important in dezvoltarea psihologica a copilului.

Micutul incepe sa se angajeze in astfel de jocuri imaginative in jurul varstei de 3 ani, insa varsta la care se manifesta cel mai mult este de 5 anisori. Chiar daca odata cu incheierea perioadei prescolare, micutii renunta la jocul de imaginatie, beneficiile lor raman pana la varsta adulta.

Imaginatia ii permite sa isi foloseasca propriile resurse pentru a construi idei noi si pentru a crea in interiorul sau o reprezentare a lumii exterioare in conformitate cu nevoile sale. Jocul este modalitatea prin care copilul se apropie de ceea ce se intampla in lumea exterioara, intelege relatiile cu cei din jurul sau si in special relatiile dintre adulti.

"Jocul imaginativ poate pune in evidenta modul in care copilul gandeste legaturile dintre anumite situatii si modul in care el gaseste solutii la propriile conflicte. Daca imaginatia copilului este stimulata, ea poate deveni o sursa a unor idei originale, a unor activitati creative", explica Cristina Calarasanu.

Care sunt jocurile imaginative?

Jocurile imaginative pot fi libere, la alegerea copilului, sustine specialistul, sau pot porni de la anumite scenarii (sa modifice finalul unei povesti, sa inventeze anumite personaje, calatorii in anumite locuri etc.) care il stimuleaza sa participe creativ. Fie ca pot construi o poveste sau pot imagina scene din viata de familie, de la gradinita, din parc in care se intampla diferite lucruri, participarea spontana este foarte importanta si denota gradul de libertate sau de inhibitie a copilului.

Potrivit psihologului, "una dintre modalitatile cele mai importante de dezvoltare a imaginatiei este jocul de rol, care ii permite copilului sa interpreze orice personaj si in acelasi timp sa construiasca propriul personaj".

Din cauza faptului ca micutul tau nu intelege intotdeauna comportamentele adultilor sau ale celor din jur, el apeleaza la resurse proprii, respectiv imaginatie si creativitate, pentru a si le traduce intr-un limbaj propriu.

Jocurile de rol sunt cele in care micutul se joaca "de-a mama si de-a tata", "de-a profesoara". "de-a doctorul" etc., adica se preface ca este tot ceea ce nu intelege el si incearca astfel sa-si explice anumite lucruri. Se joaca de-a doctorul pentru a intelege mai bine ce s-a intamplat la cabinet, cand a fost la consultatie, se joaca de-a profesoara, pentru a intelege mai bine ce s-a intamplat la scoala etc.

Si prietenii imaginari ai copilului, frecvent prezenti in viata copilului la prescolaritate, joaca un rol esential in dezvoltarea imaginatiei, dar si in adaptabilitatea la mediul inconjurator sau asigurarea unui sentiment de siguranta si protectie, necesar la aceasta varsta.

Cum incurajezi jocul imaginativ in viata copilului tau?

Creeaza un mediu propice pentru jocurile imaginative!

Fiecare copil trebuie sa aiba un spatiu sau o zona de joaca proprie in casa, separata si izolata de restul casei. Aceasta trebuie amenajata si decorata cu tot soiul de jucarii si obiecte, astfel incat sa permita imaginatiei copilului sa zburde libera atunci cand petrece timp acolo.

Poti opta pentru un colt chiar in camera copilului, pe care sa il amenajezi special, separat de restul camerei, care sa devina oaza de relaxare si joaca a micutului. Puteti construi chiar si un cort.

Cumpara-i jucarii multifunctionale!

Ai grija intotdeauna ca jucariile pe care le cumperi prichindelului sa "spuna" mai multe povesti. Adica sa poata fi folosite in mai multe feluri, sa se transforme si in alte jucarii, sa devina material de lucru pentru imaginatia zburdalnica a copilului.

Cele mai bune idei in acest sens sunt blocurile de construit, lego-urile, plastilina, papusile, mingiile, seturi de indemanare (seturi de gatit, bucatarie, mecanice etc.), puzzle-uri etc.

Foloseste-te de situatii si obiecte din jur!

Orice obiect din jur sau context in care va aflati poate deveni startul unui joc de rol pe cinste, alaturi de prichindelul tau.

Orice lucru - punga de plastic, cutie de carton, ghem de ata etc. - poate deveni sursa pentru inspiratia si imaginatia micutului si poate prinde viata in manutele lui, sub forma unor papusele haioase sau a unor trenulete etc.

Important este sa ajuti si incurajezi copilul sa se angajeze in jocuri imaginative. Parintii au un rol esential in a-l ajuta sa-si dezvolte imaginatia si creativitatea, in acelasi timp in care se dezvolta social, intelectual, se adapteaza si isi explica necunoscutele din jurul lui.

Tu incurajezi copilul sa se angajeze in jocuri imaginative? Stii care sunt acestea? Ce fel de jocuri imaginative jucati?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prieteni imaginari copii Imaginatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre