Dezvoltarea abilitatilor motorii fine prin joc la copii

/ / Modificat: 2014-04-15
Dezvoltarea abilitatilor motorii fine prin joc la copii

Dezvoltarea abilitatilor motorii fine sau a indemanarii copiilor se face cel mai usor prin manipularea jucariilor care presupun manuire, sortare, rotire, invartire, asezare, construire si care necesita coordonarea simultana a ochilor, mainilor si creierului.

Seturi de constructie

Seturile de constructie sunt utile in dezvoltarea abilitatilor motorii fine ale copilului, intrucat il stimuleaza sa gandeasca alaturarea pieselor, formelor si culorilor pentru finalizarea proiectului. Aceste seturi sunt insotite adesea de imagini, pe care copilul trebuie sa le copieze in realizarea turnurilor, ceea ce ii stimuleaza foarte mult gandirea si coordonarea mana-ochi.

Piramida cu inele

Piramida cu inele este o jucarie asemanatoare seturilor de constructie. Incurajeaza copilul sa se joace cu ea, intrucat il stimuleaza sa sorteze si aranjeze inelele pe scheletul de plastic, in functie de forme si culori, ceea ce contribuie la formarea abilitatilor fine motorii.

Seturi de pictura

Nimic nu ajuta mai mult la dezvoltarea perspicacitatii copilului decat seturile de pictura sau desenat. Pentru a picta sau desena, copilul trebuie sa manuiasca instrumente de scris, pensule si creioane de colorat si sa-si puna gandirea si creativitatea la lucru pentru a reda imagini cat mai frumoase.

Jocuri cu plastilina

Modelarea figurinelor din plastilina reprezinta o activitate distractiva, dar si utila in dezvoltarea copilului. Este o activitate care ii pune imaginatia si creativitatea la incercare, dar ii antreneaza si degetele si mainile in realizarea activitatilor migaloase.

Crafturi usoare si distractive

Pe la varsta de 3 anisori, copilul nu poate face crafturi elaborate sau complexe, intrucat nu are dezvoltate suficiente abilitati pentru aceste activitati de lucru manual. Insa poate crea coliere simple, insiruind margele mari pe o bucata de ata, poate confectiona felicitari si realiza tablouri din accesorii mari sau elemente aplicate. Este apt sa decupeze diverse figurine din hartie cu foarfeca cu varf bont etc.

Puzzle-uri cu piese mari

Pe la varsta de 3-6 ani, puzzle-urile sunt formate dintr-un numar redus de piese, care au dimensiuni mari, insa este suficient pentru a stimula copilul sa gandeasca asamblarea lui, sa gaseasca spatiile in care se potrivesc si sa finalizeze astfel imaginea. Jucariile pentru stimularea abilitatilor motorii fine pot fi introduse in programul lui de joaca inca de mic, chiar daca acestea se dezvolta complet mult mai tarziu, pe la sfarsitul perioadei prescolare. Acestea il vor ajuta sa invete sa se imbrace si dezbrace mai usor, sa manuiasca mai bine creionul si pixul in scris si desenat, sa coasa, sa decupeze, plus multe alte abilitati esentiale pentru viitor.

Nisipul si jucariile pentru nisip

figurine-nisip-kinetic-sand

Nisipul este o sursa de distractie si voie buna pentru copil, iar construirea castelelor sau modelarea diverselor figurine cu ajutorul formelor sau jucariilor pentru nisip contribuie, printre altele, si la dezvoltarea abilitatilor motorii fine. Joaca in nisip stimuleaza copilul sa-si foloseasca manutele pentru a reda imagini si a scrie cuvinte, ceea ce inseamna ca isi foloseste degetele, mainile, gandirea, ochii si toate celelalte procese in dezvoltarea motrica fina.

Din pacate, aceasta este o activitate specifica jocului in aer liber, de care copiii nu se pot bucura tot timpul anului. Kinetic Sand, insa, este un material sigur, creativ si distractiv pentru copilul tau de peste 3 ani. Format din 98% nisip si 2% polimer non-toxic, Kinetic Sand ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii fine la copii, fara a se imprastia in toata casa.

slideshow_kinetic-sand

Nu se usuca niciodata, este moale si flexibil, iar proprietatile sale reprezinta o optiune excelenta chiar si pentru adulti, devenind un eficient destresant.

Kinetic Sand este o Jucarie Senzoriala non-toxica, care se destrama si curge, dar ramane in orice forma iti doresti. Foarte usor de curatat si nelipicios, Kinetic Sand poate fi depozitat in orice recipient. In caz de contact cu apa, este suficienta  expunerea lui la soare si isi va recapata toate proprietatile anterioare.

Deschide filmuletul de prezentare pentru a intelege exact notiunea de "sand in motion" sau vino in magazinul HEDWIG de pe Strada Ion Brezoianu, nr. 12, unde ti-am pregatit o mostra pentru a te juca.

www.hedwig.ro

Facebook Hedwig Creation

Ce alte jucarii crezi ca mai sunt utile pentru dezvoltarea abilitatilor motrice fine? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Abilitati motrice fine copii Motricitate fina copii Abilitati bebelus Abilitati motorii fine copii Abilitati motorii grosiere copii Activitati dezvoltare abilitati motorii

Articole recomandate

Citeste si despre