Importanta jocului in dezvoltarea abilitatilor motorii ale copilului

/ / Modificat: 2017-05-19
Importanta jocului in dezvoltarea abilitatilor motorii ale copilului

Noi inca din copilarie avem tendinta de a atribui jocurilor un rol strict de divertisment. Exista, insa, o legatura stransa intre inceperea unei activitati fizice timpurii a unui copil si competentele motorii pe care cel mic le dezvolta ulterior. Initial, aceasta conexiune a fost doar una remarcata, adesea, in timpul analizarii comportamentului copiilor. Cu timpul, insa, specialistii au demonstrat-o prin studii observationale la care au participat copii cu varste incepand de la 2 ani. Concluzia? Jocurile au un efect important asupra abilitatilor motorii ale copiilor, fiind principala activitate fizica la care acestia participa.

Ce sunt, de fapt, competentele motorii? Ei bine, acesta este un termen generic care se refera la abilitati fundamentale de miscare, controlul obiectelor, factori de stabilitate si, nu in ultimul rand, viteza de reactie. Nenumarate activitati sportive si jocuri precum alergatul, saritul dar si prinderea sau aruncarea obiectelor necesita niste abilitati motorii bine dezvoltate care sa-i permita copilului sa participe la acestea. Asadar, putem spune ca jocurile si timpul pe care copiii il petrec practicandu-le, vor avea o influenta fundamentala asupra dezvoltarii lor fizice.

Odata cu includerea jocurilor in lista de activitati care contribuie la dezvoltarea armonioasa a celor mici, specialistii in ingrijirea copiilor au remarcat un fapt ingrijorator. Mai mult de jumatate dintre copiii de varsta prescolara (sub 6 ani) petrec cel mai adesea sub o ora pe zi jucandu-se. Si, de fapt, mai ingrijoratoare a fost faptul ca lipsa de activitate observata la copii de varste mici se mentine si la copilul scolar, respectiv la adolescentul de mai tarziu. Astfel, activitatea fizica insuficienta din copilarie devine un factor predictiv al competentelor motorii ulterioare.

Putem merge, insa, chiar mai departe de atat. Mai exact, specialistii au remarcat ca abilitatile motorii ale unui copil influenteaza inclusiv dezvoltarea lui cognitiva, sociala si emotionala. Prin urmare, recomandarea mea este ca fiecare parinte sa se asigure ca cei mici participa la jocuri ce presupun activitate fizica moderata si chiar sustinuta pentru cat mai mult timp. Pentru ca, la urma-urmei, joaca este mai mult decat distractie.

Distractie si sport, in Tabara NERF

Probabil una dintre cele mai distractive activitati prin care cei mici pot face multa miscare jucandu-se in aer liber este Tabara NERF. Aici, copiii au ocazia sa se joace si sa lege prietenii cu alti 30 de micuti de varsta lor, sa participe la jocuri de echipa si sa ia parte la ateliere creative care le vor pune imaginatia in miscare.

nerf-tabara

Cum iti trimiti copilul in Tabara NERF?

Tot ce trebuie sa faci este sa achizitionezi unul sau mai multe blastere NERF pe care este afisat abtibildul de campanie. Pastreaza bonul fiscal, inscrie codul unic de pe sticker pe www.tabaranerf.ro si acumuleaza minimum 200 de puncte. Poti castiga un loc dublu pentru copilul tau si un prieten de-al lui in Tabara NERF, plus 500 de alte premii instant, precum blastere, si echipamente speciale NERF: mingi de volei si palete de tenis!

Cristina-Tipluica-medicArticol scris de Cristina Tipluica, medic pediatru

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Importanta jocului Dezvoltarea copiilor Activitati dezvoltare abilitati motorii

Articole recomandate

Citeste si despre