Jocuri care il apropie pe copil de carti

/ / Modificat: 2011-03-14
Jocuri care il apropie pe copil de carti

Cartile sunt un univers minunat in care copilul isi poate da frau liber imaginatiei si creativitatii. Intr-o epoca in care tehnologia pare sa preia controlul asupra tuturor intereselor copiilor, lumea cartilor pare sa sufere in taina. Insa tu esti cea care ii poate deschide apetitul pentru carti inca de mic si il ajuta sa citeasca carti cu placere. O poti face chiar intr-un mod distractiv, prin joc si joaca!

Citeste-i zilnic si imita personajele!

Atunci cand inca nu stie sa citeasca, nu ezita sa ii citesti chiar tu! Il poti ajuta sa se distreze si sa ia totul ca pe un joc daca imiti vocea personajelor in timp ce citesti si daca transformi totul intr-un mic joculet, punandu-l sa ghiceasca ce urmeaza in poveste (mai ales daca deja i-ai citit-o de multe ori si e povestea lui preferata), urmand sa castige la final ceva.

Cumpara-i carti de colorat!

O alta metoda distractiva prin care il poti ajuta sa se apropie de lumea cartilor sunt cartile speciale pentru colorat! Acestea ii provoaca pe copii sa isi foloseasca imaginatia si creativitatea pentru a da viata personajelor conturate atat de sec in cateva dungi negre.

Jucati-va mima imitand personaje de poveste!

Deja micutul tau stie cateva povesti si are si personaje preferate. Atunci este timpul sa initiati unul dintre cele mai cunoscute jocuri: mima! Faceti cu randul imitand personaje, iar celalalt trebuind sa le ghiceasca! Cine recunoaste cele mai multe personaje, castiga un premiu pus in joc de la inceputul micutei competitii.

Fa impreuna cu micutul tau o carticica!

De la coperti si pana la continut sau tematica, implica copilul intr-un joculet dragut ce va deveni o amintire dragalasa peste ani. Purcedeti impreuna la crearea unei carti personalizate, lasandu-l pe micutul sa ia majoritatea deciziilor. Doar e carticica lui! Va puteti distra copios cautand poze, ilustratii, facand desene si asambland toate componentele carticicai!

Copacelul in care cresc carti!

Pe masura ce micutul tau creste si isi dezvolta abilitatea de a citi, cumpara-i din ce in ce mai multe carti pentru a le citi singur (adaptate varstei lui). Si pentru a fi si mai impulsionat, foloseste-te de un joculet creativ si simplu. Desenati pe un carton mare de hartie un trunchi de copac, cateva ramuri si de ramuri atarnati cateva cerculete pe post de frunze (4-5). Acestea vor deveni cartile care "cresc" in copac. Undeva intr-o parte deseneaza un premiu mult dorit de copil. Spune-i ca atunci cand va parcurge atatea carti cate frunze sunt in copac, va castiga premiul! Ar fi indicat si dragut ca premiul sa fie tot o carte cu povestea lui favorita sau un joc realizat pe baza unei povesti!

Joc "stii si castigi" cu subiecte din povesti!

Tu vei fi moderatorul, iar cativa copii concurentii. Vei face cartonase cu intrebari simple din povesti pe care le cunosc toti copiii. De exemplu "cati pitici sunt in povestea cu Alba ca Zapada?", "Cine vrea sa o manance pe Scufita Rosie?" etc. Poti creste gradul de dificultate a intrebarilor in functie de varsta prichindeilor si de cunostintele lor. Cine va sti cat mai multe raspunsuri va castiga concursul si implicit un premiu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri cu copii Joaca copii Carti pentru copii Citit copii prescolari Placere pentru citit copii Activitati educative copii

Articole recomandate

Citeste si despre