STUDIU Culcatul devreme al copiilor are beneficii pentru copii si parinti

/ / Modificat: 2022-10-02
STUDIU Culcatul devreme al copiilor are beneficii pentru copii si parinti

Respectarea rutinei de somn a copiilor este mai importanta decat credem pentru sanatatea lor, dar si pentru sanatatea parintilor. Multi parinti sustin ca dupa ce copiii se culca este momentul in care pot comunica lejer si pot petrece timp imrepuna.

Un studiu efectuat in Australia, care a analizat 3.600 de copii in primii noua ani de viata prin intermediul unor chestionare adresate parintilor, la fiecare doi ani, a demonstrat cat de importanta este rutina in ceea ce priveste somnul. Potrivit rezultatelor cercetarii, copiii care s-au culcat devreme (inainte de ora 20:30) nu numai ca erau mai sanatosi si mai fericiti in general, dar si parintii lor au raportat o sanatate psihica mai buna. 

Somnul este o parte fundamentala a sanatatii noastre mentale, iar un somn bun este deosebit de important in copilarie, cand se pun bazele viitoarelor rutine. Efectele lipsei somnului in copilarie sau un somn de calitate slaba, are repercusiuni atat asupra dezvoltarii cognitive, cat si fizice.

Pentru aceasta analiza, cercetatorii au folosit date colectate de la parintii copiilor cu varste cuprinse intre 4 si 5 ani, apoi din nou la varsta de 6 si 7 ani si, in final, la varsta de 8 si 9 ani. Potrivit cercetatorilor, nivelul de melatonina, hormonul care ajuta creierul sa se relaxeze si sa adoarma, tinde sa atinga un varf in jurul orei 20:00.  In plus, cu cat copiii se culca mai devreme, cu atat este mai probabil sa respecte orele de somn recomandate.

Dupa ce au analizat datele privind somnul si stilul de viata din cadrul studiului, cercetatorii au descoperit ca micutii care se culcau devreme aveau "o calitate a vietii mai buna din punct de vedere al sanatatii" in comparatie cu cei care nu aveau un program organizat. In acelasi timp, parintii copiilor care se culcau devreme, aveau o sanatate mentala imbunatatita. Si asta indiferent de cat de mult au dormit copiii.  

"Asadar, mamici si tatici, culcarea copiilor mai devreme nu este buna doar pentru ei. Este, de asemenea, bun pentru voi", a declarat Jon Quach, autorul principal si cercetator la Murdoch Children's Research Institute din Melbourne, Australia.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ora culcare copii Ritual de culcare Statistici

Articole recomandate

Citeste si despre