Lasi copilul singur acasa?

/ / Modificat: 2012-09-23
Lasi copilul singur acasa?

Este cel mic pregatit sa stea singur acasa si sa ramana nesupravegheat? Afla cum sa procedezi pentru a il feri de pericole si a-l sti in siguranta. Daca nu iti permiti sa platesti pe cineva sa stea cu copilul si nici nu ai vreo vecina de incredere la care sa poti apela, ai o singura solutie: cheia atarnata de gat. Decizia nu este usor de luat, mai ales ca nu exista o formula magica de a determina daca cel mic este pregatit sa isi asume o asemenea responsabilitate.

Hotarearea trebuie sa se bazeze pe criterii obiective, cat si pe evaluarea maturitatii copilului.

Evalueaza gradul de maturitate al copilului raspunzand la urmatoarele intrebari:

 1. Stie pe de rost numarul de telefon si adresa de acasa? Stie sa formeze un numar de telefon? Dar sa raspunda la telefon?

2. Stie sa dea suficiente informatii despre ce a facut in ziua respectiva? De exemplu, iti poate explica in detaliu ce a facut la gradinita sau la scoala astfel ca tu sa intelegi?

3. Stie ce sa faca in caz de incendiu? Stie sa isi acorde primele ingrijiri in cazul in care se raneste? Stie cum sa procedeze daca bat la usa persoane straine?

4. Stie sa sune la numerele de urgenta?

5. Intelege si urmeaza sfaturile si instructiunile pe care i le dai? Iti poate spune pe de rost regulile pe care le-ati stabilit impreuna privind statul singur acasa?

6. Vrea sa ramana singur acasa? Este un copil fricos, se sperie de zgomote puternice sau ii este teama de intuneric?

7. Cand are de luat o decizie, se adapteaza situatiei si alege varianta cea mai buna?

8. Se intelege bine cu fratele sau sora lui? Sunt capabili sa isi rezolve conflictele?

9. Poti avea incredere in el ca va avea grija de cheile casei si nu le va pierde?

10. Gaseste ceva constructiv de facut cand este lasat singur in camera lui?

Daca raspunsurile la aceste intrebari nu te linistesc, nu inseamna neaparat ca cel mic nu poate sta singur in casa, ci ca e cazul sa insisti asupra a ceea ce are de facut. Pregateste-l in prealabil si lasa-l pentru inceput cate 15-30 minute singur in casa.

Ai grija sa aiba la vedere lista cu numerele de telefon ale celor pe care ii poate contacta in caz de urgenta si spune-i unde plecati si cat o sa lipsiti. Rasplateste-l ori de cate ori  a dovedit ca a respectat regulile (lauda-l si ofera-i un mic dar).

Convinge-te mai intai tu!

Este bine sa purtati o discutie de familie serioasa la care sa participe si copilul. Intreaba-l direct daca vrea sa stea singur si daca el crede ca se va descurca. Daca raspunsul lui este "NU", atunci afla motivele, ajuta-l sa isi dezvaluie ingrijorarile si incearca sa ii anulezi fricile. Lamuriti-va intai voi, parintii, daca sunteti pregatiti sa lasati copilul nesupravegheat acasa.

Prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui este "Ce anume trebuie sa fac pentru a ma linisti daca aleg solutia aceasta?" Cu alte cuvinte, ce trebuie sa stii despre siguranta copilului lasat singur acasa. Linisteste-ti temerile, altfel risti sa le transmiti si celui mic.

Fa o lista cu fricile pe care le ai (persoane straine, gaz, drumul de la scoala sau gradinita etc.) si instruieste-l in consecinta. Stabileste cateva reguli stricte pe care sa le respecte (e bine sa faci o lista) si reaminteste-i-le periodic. Iata ce trebuie copilul sa stie:

1. Intotdeauna sa vina direct acasa si sa nu schimbe ruta stabilita, nici cand pleaca spre scoala, nici atunci cand se intoarce.

2. Spune-i ca cineva din familie il va suna la o anumita ora (stabiliti care) ca sa verifice daca a ajuns cu bine acasa si daca se descurca.

3. Niciodata sa nu intre in casa daca gaseste usa deschisa (sau pare fortata). In aceasta situatie sa se duca la un vecin.

4. Sa incuie usa imediat ce a ajuns acasa si sa nu lase pe absolut nimeni sa intre.

5. Nu are voie sa primeasca in casa colegi de scoala sau prieteni din bloc.

6. Daca suna cineva la telefon si-i cere pe parinti sa nu spuna "sunt singur acasa".

7. Cheia nu trebuie in niciun caz sa o tina la vedere (de exemplu atarnata de gat sau legata de mana).

8. Cand vine acasa mananca, se culca si apoi se joaca sau se apuca de teme.

9. Sa nu umble la prize, la aragaz si sa nu se joace cu obiecte care ar putea sa-l raneasca.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil singur acasa

Articole recomandate

Citeste si despre