De ce sa alegi o gradinita online?

/ / Modificat: 2021-01-11
De ce sa alegi o gradinita online?

Gradinita clasica versus gradinita online

Gradinita online a devenit o alternativa buna in contextul actual al pandemiei de coronavirus, insa se preconizeaza si dezvoltarea unei tendinte, iar in scurt timp, gradinita online ar putea concura serios cu gradinita clasica. Acest lucru se datoreaza in mod special programului destul de incarcat al parintilor care nu le permite intotdeauna sa faca drumuri zilnice pentru a-l duce pe cel mic la gradinita si pentru a-l aduce acasa. Gradinita online a devenit o optiune pentru parintii care lasa copiii in grija bonei, a bunicilor sau pentru cei care considera ca homeschooling-ul reprezinta o varianta mult mai buna.

Exista asemanari si deosebiri intre gradinita clasica si cea online, desi conceptul de gradinita in mediul online a pornit tot de la versiunea clasica, cu educatori si activitati specifice varstei copiilor. Multi parinti considera ca gradinita clasica s-a demodat, ca programele educationale nu sunt adaptate la nevoile si abilitatile copiilor din ziua de astazi care sunt mult mai curiosi si dornici sa invete lucruri noi. Asa au aparut treptat si gradinitele cu sistem Montessori, un sistem adaptat nevoilor de dezvoltare si interesului copilului – copilul poate sa aleaga liber ce activitati vrea sa desfasoare, pedagogul fiind mai mult supraveghetor, cel care ghideaza copilul, il incurajeaza in permanenta si creeaza o atmosfera de calm, ordine si bucurie in sala de clasa.

Din acest punct de vedere, putem spune ca gradinita online se aseamana cu sistemul Montessori pentru ca ii ofera copilului posibilitatea de a urma activitatile care ii fac placere, cu ajutorul unui educator ce se afla de partea cealalta a monitorului si sub supravegherea parintelui, daca este cazul. Gradinitele clasice functioneaza dupa un anumit program fix, iar activitatile sunt realizate doar in acel interval orar.

In cazul gradinitei online, lucrurile stau putin diferit pentru ca cel mic poate alege cand sa inceapa o anumita activitate si poate accesa activitatile preferate ori de cate ori vrea. Este adevarat ca gradinita clasica are avantajul unei comunitati in care copiii se intalnesc, se joaca si socializeaza, acest lucru fiind extrem de important pentru dezvoltarea lor, insa si gradinita online incearca sa aduca in acest mediu interactivitatea, dinamismul si socializarea, chiar daca acest lucru se intampla la un alt nivel. In continuare, vom prezenta avantajele unei gradinite online.

Avantajele unei gradinite online

Gradinita online are avantaje atat pentru parinti, cat si pentru copii. Lasand la o parte avantajul evident pentru parinti in aceasta perioada de pandemie in care gradinitele se inchid la fel de repede cum s-au deschis, gradinita online poate fi o solutie pe termen lung pentru toti cei care pun educatia copilului pe primul loc si isi doresc altceva de la gradinita, cauta sa dezvolte cat mai mult abilitatile copilului prin activitati cat mai diverse si eficiente.

Gradinita online reprezinta o solutie buna si pentru parintii care au biroul acasa si au nevoie uneori de cateva clipe de liniste – in acest timp, cei mici vor fi ocupati cu realizarea activitatilor propuse in cadrul gradinitei online. Daca ar fi sa vorbim despre costuri, putem spune ca o gradinita online presupune cheltuieli mai mici decat o gradinita clasica. Sa nu mai vorbim de timpul castigat impreuna – nu mai pierdeti timp cu drumurile la gradinita, puteti sa va faceti un program, sa mancati impreuna si sa petreceti timp de calitate.

Avantajele gradinitei online pentru copii sunt destul de multe. Mediul in care se desfasoara aceste activitati – acasa, este unul potrivit pentru dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a copilului. Am auzit deseori vorbindu-se despre procesul de acomodare la gradinita care uneori este mult mai dificil decat ar trebui, copiii nu se simt deloc confortabil in acel mediu, nu se inteleg cu colegii de gradinita, iar toate aceste lucruri il pot determina sa se inchida in sine.

Pentru un astfel de copil care se acomodeaza greu la gradinita, gradinita online este solutia perfecta pentru ca activitatile vor avea loc in acel spatiu in care el se simte in siguranta. S-a demonstrat faptul ca in momentul in care educatia are loc intr-un mediu cunoscut de copil, bazat pe incredere si siguranta, invatarea eficienta si durabila este favorizata.

Activitatile propuse in cadrul gradinitei online sunt diverse, cu tematici cat mai interesante si atractive, pentru a mentine atentia copiilor cat mai mult timp, iar acest lucru constituie un avantaj mare in fata gradinitelor clasice.

Situatii in care poti opta pentru o gradinita online

Exista mai multe situatii in care gradinita online este recomandata. Iata cateva dintre ele!

  • il ai pe cel mic in grija bonei sau a bunicilor.
  • iti doresti o completare a educatiei formale primita la gradinita.
  • iti doresti ca cel mic sa urmeze sistemul de homeschooling.
  • iti doresti o continuitate a activitatilor atunci cand cel mic este nevoit sa lipseasca de la gradinita.
  • nu ai prea mult timp de pierdut cautand tot felul de activitati potrivite varstei copilului sau vrei sa inlocuiesti desenele animate cu activitati educative.
  • vrei sa creezi o legatura mai puternica intre tine si copil prin intermediul unor activitati educative si distractive pe care le puteti face impreuna acasa.
  • intelegi ca cea mai buna investitie este in educatia celor mici.
  • cel mic are frecvent probleme de acomodarea la gradinita.

Bineinteles, exista mult mai multe motive pentru care ar trebui sa optezi pentru gradinita online. Inainte de a lua o astfel de decizie, trebuie sa analizezi foarte bine avantajele gradinitei online, sa vezi daca poate aduce un plus in educatia copilului si daca acest program intr-adevar i se potriveste.

Exista copiii care iubesc sa socializeze si sa se joace cu alti copii in colectivitate, iar gradinita online s-ar putea sa nu ii placa tocmai pentru ca il tine departe de alti copii. In astfel de situatii, gradinita online poate reprezenta doar o solutie de urgenta, atunci cand gradinitele sunt inchise (cum este aceasta perioada cu pandemia) sau cand copilul este bolnav sau trebuie sa lipseasca de la gradinita din alte motive.

Gradinita online nu trebuie sa o inlocuiasca pe cea clasica, ci poate fi doar o alternativa sau o completare la educatia formala.

Prima gradinita online din Romania

Starea de urgenta nu a adus doar panica in randul oamenilor, ci si idei creative, cum este si cea a primei gradinite online din Romania.

In spatele acestui proiect, se afla Violina si Mihai, parintii unei fetite care a implinit trei anisori la inceputul starii de urgenta si care s-au trezit in situatia in care gradinita a fost inchisa din cauza pandemiei. Parintii au inceput sa lucreze de acasa, iar pentru a avea liniste, au lasat-o pe cea mica la desene.

Dupa putin timp, si-au dat seama ca desenele animate au o influenta nu tocmai pozitiva asupra comportamentului fetitei si ca un program cu activitati potrivite varstei ei, distractive, dar si educative, ar fi mult mai benefic. Acesta a fost momentul in care ideea unei gradinite online le-a aparut pentru prima data in minte. De aici pana la punerea bazei primei gradinite online din Romania nu a mai fost decat un pas. Au cautat educatoare care sa se ocupe de planificarea activitatilor, au dat drumul unei platforme care gazduiesc acum activitatile live, iar primele rezultate le-au vazut chiar in cazul fetitei lor – dupa urmarea programelor din cadrul gradinitei online, micuta are idei de jocuri (pe care le transmite deseori parintilor in pregatirea activitatilor), si-a imbogatit vocabularul, este mult mai organizata si mai creativa.

Modul in care prima gradinita online din Romania functioneaza este destul de simplu: pornind de la domeniile experientiale si de la programa scolara propusa de Guvernul Romaniei, educatoarele impreuna cu un grup de parinti si specialisti in parenting au conceput pentru fiecare saptamana din an o tema in baza careia sunt create activitatile. in fiecare zi, de luni pana vineri, copiii primesc acces la patru activitati, iar in weekend au posibilitatea de a relua cele mai indragite activitati din zilele precedente. La finalul fiecarei saptamani, parintii primesc fisele de activitati si lista cu materiale necesare pentru saptamana care urmeaza.

Activitatile sunt diferite, iar daca un copil nu este atras de una dintre activitatile zilnice, poate sa treaca fara niciun fel de problema la alta activitate. Lectiile sunt inregistrate si disponibile pe platforma pentru accesare oricand, insa se lucreaza la posibilitatea ca pe viitor sa existe si lectii live mult mai interactive, in care cei mici sa socializeze si cu restul copiilor care participa la gradinita online. La inceput, probabil va fi necesara implicarea unui adult, pana cand cel mic se va acomoda cu modul acesta de a participa la activitati, insa nivelul de implicare al parintilor va scadea pe masura ce micutul va incepe sa isi desfasoare singur majoritatea activitatilor. Prima gradinita online din Romania are rezultatele dorite, daca ar fi sa urmarim feedback-ul parintilor – copiii participa la activitati care le fac placere, sunt mai energici si mai fericiti.­­

Concluzii

In orice situatie neplacuta, exista si o parte buna, iar pandemia de coronavirus a dat nastere la o idee creativa ce va avea beneficii pentru parintii mult timp dupa ce aceasta perioada va trece. Gradinita online va deveni o alternativa pentru parintii care sunt ocupati si care isi doresc ca cei mici sa nu piarda ritmul invatarii, pentru cei care vor ca cel mic sa aiba parte de atentia unei educatoare pe tot parcursul activitatii si pentru cei care sustin dezvoltarea si educarea copilului intr-un mediu familial, in care cel mic se simte in siguranta. Prima gradinita online din Romania a dat startul unui sistem de educare bazat pe nevoile copilului, ce ii ofera acestuia un nivel de independenta pe care nu il regaseste in cadrul gradinitelor clasice. Incearca si tu acest program gratuit si vezi daca i se potriveste micutului!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre