Ce lectii de viata invata copilul din sport?

/ / Modificat: 2011-11-04
Ce lectii de viata invata copilul din sport?

Lectiile de viata pe care copilul le invata din practicarea unui sport reprezinta si secretul reusitelor profesionale si personale din viata de adult. Odata ce sunt invatate si aplicate constant in competitii, el si le asuma si le lasa sa il ghideze in viata pentru a deveni un lider si o persoana mai buna.

Nu desconsidera spiritul de echipa

Fiecare sportiv vrea sa fie cel mai bun, sa iasa in evidenta si sa demonstreze cat este de talentat. Cel mai indicat este ca acest lucru sa fie evidentiat prin prisma spiritului de echipa de care da dovada.

Sportul ofera sansa copiilor sa invete sa isi astepte randul, sa coopereze si sa colaboreze cu alti copii in vederea atingerii unui scop comun. Ei invata sa se incurajeze reciproc si isi asume responsabilitatea esecului in numele echipei, fara a se invinovati unul pe celalalt. Si in cazul victoriilor este la fel - ele trebuie sa fie considerate meritul echipei, nu al anumitor jucatori din ea.

Spiritul de echipa este o abilitate care il va ajuta pe copil la maturitate, mai ales in mediul profesional.
sport_copii_lectii_de_viata

Foto: www.demandstudios.com

Nu subestima niciodata adversarul

De multe ori se intampla ca micutul sa porneasca intr-o competitie sportiva cu increderea ca este cel mai bun sau cu gandul ca adversarul este mult mai slab decat el.

Nu trebuie sa plece cu ideea ca este mai putin pregatit, dar nici sa creada ca este invincibil. Este important sa isi analizeze foarte bine adversarul si sa se astepte la orice. Acelasi lucru este valabil si in afaceri, dar si in alte situatii.

Munca este cea care te face mai bun

Norocul are prea putin de-a face cu victoriile si performanta. Munca asidua si constanta este cea care ofera rezultatele pozitive cu care se mandresc toti sportivii.

Sportul este un mijloc prin care copilul invata ca munca este cea care te ajuta sa ajungi in varf. Antrenamentele repetitive, sacrificarea vacantei sau anumitor placeri si eforturile depuse de-a lungul timpului sunt cele care ii aduc rezultatele si meritele.
sport_copii

Din greseli se invata si devii mai bun

Greselile sunt normale in viata fiecaruia dintre noi. Copilul trebuie sa inteleaga ca atunci cand greseste si echipa lui pierde, nu trebuie sa fie daramat si sa abandoneze. El trebuie sa stie ca acestea reprezinta cel mai bun material de lucru pentru a face performanta. Numai asa va vedea care sunt punctele lui slabe, unde trebuie sa lucreze mai intens si nu va mai fi luat prin suprindere.

Insufla-i copilului aceasta lectie de viata foarte importanta, pentru a-l motiva mereu sa nu abandoneze si sa demonstreze ca poate intotdeauna mai mult.
gimnastica_spirit_echipa_copii

Daca esti criticat nu inseamna ca esti un jucator slab

Criticile sunt constructive si trebuie sa il ambitioneze pe copil sa mearga intotdeauna mai departe. Nu trebuie sa aiba niciun moment impresia ca daca antrenorul i-a criticat anumite pase si scheme de joc, inseamna ca este un jucator slab.

Nimeni nu este perfect, iar cei care devin din ce in ce mai buni o fac pentru ca au stiut sa asculte si sa invete din esecuri, greseli si critici si au evitat sa le mai puna in aplicare in viitor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Teama esec copii Greseli copii Sport copii Spirit echipa copii Spirit competitie copii Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre