Copilul la 3 ani si 9 luni

/ / Modificat: 2014-10-30
Copilul la 3 ani si 9 luni

Copilul la 3 ani si 9 luni adora umorul vizual, asa ca daca iti vei pune sosetele in maini si manusile in picioare. cu siguranta vei strani un ras copios din partea copilului tau.


Cum incapatarea si negarea sunt caracteristice varstei, ca sa il determini sa faca un anumit lucru trebuie sa il pacalesti si sa transformi acea activitate in ceva amuzat si distractiv.

Pastrarea curateniei si a ordinii in casa poate deveni o provocare cand ai un copil mic, asa ca incearca sa mentii un echilibru atunci cand faci ordine si, incet - incet, copilul tau va deprinde aceasta abilitate de a-si strange jucariile dupa ce a terminat cu ele insa cheia sunt rabdarea si autocontrolul din partea ta.

La varsta de 3 ani si 9 luni (45 luni), copilul continua sa creasca, sa se dezvolte si sa dobandeasca abilitati noi, cu care te va surprinde in fiecare zi. Problemele comportamentale specifice varstei - incapatanarea, sfidarea, negarea - iti vor da cele mai multe batai de cap in disciplinarea lui, insa cu instrumentele si metodele adecvate, vei reusi sa iti faci prescolarul sa te asculte si sa inteleaga cum este indicat sa se poarte in diverse situatii! Iata ce aptitudini noi achizitioneaza copilul in apropiere de varsta de 4 ani!

Dezvoltarea fizica a copilului la 3 ani si 9 luni

Din punct de vedere fizic, copilul da dovada de multa energie si forta si continua sa-si perfectioneze o multime dintre abilitatile motorii deja dobandite:

  • catarat;
  • alergat;
  • urcat si coborat scari, alternand picioarele;
  • plimbarile cu tricicleta;
  • aruncatul, prinsul si lovitul mingei;
  • saritul de pe un picior pe altul;
  • mersul cu spatele etc.

Insa cele mai importante achizitii dobandite la varsta de 45 de luni vor fi cele motrice fine, legate de indemanare si perspicacitate. Pe unele dintre ele, copilul le va descoperi acum, pe cand pe altele, doar si le va perfectiona:

  • imbracatul si dezbracatul;
  • spalatul pe maini si pe dinti;
  • desenatul formelor si obiectelor;
  • scrierea primului cuvant;
  • folosirea toaletei
  • asamblarea puzzle-urilor etc.

Comunicarea si dezvoltarea cognitiva la copilul de 3 ani si 9 luni

La nici 4 ani impliniti, copilul tau este mai guraliv ca niciodata. Profita de faptul ca a invatat o multime de cuvinte noi si nu se mai opreste din a le rosti. Este dornic sa-si exerseze abilitatile de comunicare, iar acest lucru ar trebui sa te bucure. Prescolarul tau are in vocabular peste 500 de cuvinte si se descurca si cu rostirea corecta a formelor gramaticale ale substantivelor si verbelor. Copilul poate rosti fraze de peste 5-6 cuvinte.

Varsta intrebarilor nesfarsite inca nu s-a terminat. Curiozitatea, o caracteristica specifica perioadei prescolare, il face pe micut sa fie destul de sacaitor si sa-ti adreseze o multime de intrebari delicate si inconfortabile legate de nastere, sex, conceptie sau Dumnezeu. Articularea cuvintelor ar trebui sa fie mult imbunatatita pana acum, iar tu si cei din jurul lui sa intelegeti aproape toate cuvintele pe care le rosteste, chiar daca nu sunt pronuntate foarte corect.

Copilul este apt sa reacunoasca si identifice obiecte si culori din jur atunci cand ii sunt aratate, sa memoreze si redea informatii dintr-o poveste care ii este citita si sa urmeze instructiuni complexe, semn ca a evoluat foarte mult din punct de vedere cognitiv.

Articole si informatii utile despre copilul de 3 ani si 9 luni

Intarzierea limbajului la copii determina deficiente mentale la maturitate

Influenta televizorului asupra copilului

Ratia alimentara la copii

Sportul, de ce este esential pentru fetite?

Cum sa cumperi jucariile potrivite pentru copilul tau?

Presimt ca se intampla ceva rau la gradinita, ce fac?

Jocuri prin care copiii ajuta la curatenie

Joaca-te cu copilul fara sa depui efort!

Copil incapatanat

Dezvoltarea emotionala si sociala la copilul de 3 ani si 9 luni

copil-ros-unghii

Copilul incepe sa fie din ce in ce mai autonom si din punct de vedere emotional, nu doar fizic. Nu mai este la fel de dependent de prezenta ta sau a celorlalti ca in trecut si invata sa se descurce singur in diverse situatii. Poate sa stea singur perioade mai lungi in absenta ta, semn ca anxietatea de separarea a scazut considerabil si nu mai face aceleasi crize de isterie ca in trecut, in momentul in care este lasat cu bona sau cu bunicii.

Si abilitatile sociale i se imbunatatesc considerabil. Acest progres este pus si pe seama efortului tau de a-l ajuta sa fie prietenos si generos cu cei din jurul lui, sa imparta jucarii, sa-si astepte randul la un joc si sa coopereze cu tovarasii de joaca. Desi prietenul imaginar inca mai este prezent in dezvoltarea lui, este perioada in care copilul poate sa isi faca primii prieteni reali.

Are nevoie de ajutorul tau pentru a intelege ce este prietenia si ce reguli presupune o relatie de amicitie. Din punct de vedere emotional, la aceasta varsta, copilul este capabil sa arate semne de afectiune familiei si prietenilor, sa inteleaga ideea de "al meu" si "al altora" si sa se confrunte cu o multime de stari si emotii pe care reuseste sa le si inteleaga - furie, suparare, bucurie, plictiseala etc.  

Comportamentul copilului la 3 ani si 9 luni

Desi accesele de furie scad in frecventa si intensitate, varsta prescolaritatii este cea in care copilul face cele mai multe boacane si prostioare. Este incapatanat, nerabdator, vrea sa i se indeplineasca orice dorinta si are o toleranta destul de scazuta la frustrare. Nu este foarte dornic sa te ajute in treburile casei sau sa stea foarte cuminte in public, la masa sau in vizita, iar tu vei avea foarte mult de furca cu el in a-l disciplina.

Cu toate ca va fi destul de dificil sa-ti stapanesti furia sau nevoia de a tipa atunci cand face tot felul de obraznicii, este important sa aplici metode de disciplinare eficiente si constructive, care nu au de-a face cu tipetele sau violenta. Telul tau, atunci cand iti disciplinezi copilul, este sa il ajuti sa inteleaga de ce anumite comportamente sunt neadecvate, daca frei sa nu le mai repete in viitor.

Somnul si alimentatia copilului la 3 ani si 9 luni

Somnul si alimentatia copilului nu sufera schimbari importante in aceasta perioada, fata de lunile trecute. In continuare, copilul doarme in jur de 11-12 ore pe zi si este posibil sa renunte la somnul de dupa-amiaza. Cosmarurile inca mai sunt motive de trezire pe timpul noptii si sunt relevante pentru starea emotionala pe care o are copilul si eventualele temeri cu care se confrunta la aceasta varsta.

Este important sa afli care sunt cauzele acestor vise urate, astfel incat sa-ti ajuti copilul sa aiba un somn odihnitor pe timpul noptii. Aflat in plin proces de crestere, copilul are nevoie de o alimentatie echilibrata si htanitoare in fecare zi. Chiar daca, la aceasta varsta, poate sa manance absolut orice, este indicat sa ii creezi un meniu cat mai sanatos si nutritiv si sa-l tii departe de alimentele hipercalorice si sarace in nutrienti esentiali pentru crestere. Pe langa faptul ca trebuie sa ii stabilesti un program alimentar sanatos si echilibrat in fiecare zi, este important sa ajuti copilul sa inteleaga de ce unele alimente sunt bune si altele nu.

Il va ajuta sa faca singur alegeri alimentare sanatoase in viitor. Continua sa inveti copilul bunele maniere la masa si cum sa manance corect si ordonat. Capacitatea de concentrare si a atentie a copilului a crescut, astfel ca, este capabil sa stea mai mult timp linistit la masa decat inainte, chiar si peste 30 de minute.  

Cu ce achizitii noi te-a surprins copilul la varsta de 3 ani si 9 luni? Povesteste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Incapatanare copii Activitati curatenie copii Ras copii Dezvoltare fizica copii Comportament copii Dezvoltare emotionala copii Somn copii Alimentatie copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre