Intarzierea limbajului la copii determina deficiente mentale la maturitate

/ / Modificat: 2010-08-25
Intarzierea limbajului la copii determina deficiente mentale la maturitate

Studii recente sustin ca intarzierea dezvoltarii limbajului pana la varsta de 5 ani poate duce la aparitia de probleme mentale la maturitate, de ordin social, emotional si comportamental. Parintii joaca cel mai important rol in evitarea acestui efect!

Cercetatorii au folosit un test standard de masurare a abilitatilor de limbaj receptiv - capacitatea de a intelege ceea ce spun altii – pe un esantion de 6.941 de copii cu varsta de 5 ani. Copiii care manifesta semne ale acestei intarzieri pana la varsta de 5 ani sunt predispusi la probleme mentale pana la varsta de 34 de ani, fata de cei care nu au parte de astfel de intarzieri.

Parintii joaca un rol esential

Intarzierea acestei abilitati poate afecta capacitatea copilului de a socializa.

Izolarea sociala are repercusiuni la varsta adulta, manifestandu-se prin incapacitatea de a reusi sa stabileasca relatii, de a obtine si de a-si mentine un loc de munca stabil, lucruri care dau de inteles ca respectiva persoana sufera de probleme mentale si de comportament.

Aceasta intarziere s-a mai presupus a avea legatura si cu alte particularitati legate de parinti:

  • daca mama este adolescenta sau parintii au un nivel de educatie scazut;

  • daca parintii traiesc in stres;

  • lipsa de interes in educatia copilului;

  • lipsa lecturilor (cand parintii nu le citesc carti bebelusilor).

Intarzierea dezvoltarii abilitatilor de limbaj receptiv este puternic legata si de tulburari grave de invatare la scoala, ulterior acestea reflectandu-se la maturitate prin aparitia problemelor de ordin emotional.

Parintii pot face multe pentru a evita asemenea probleme, spun specialistii: daca le citesc constant copiilor istorioare si povesti, daca se implica trup si suflet in educatia si cresterea lui, iar daca comunicarea parinte-copil este complexa, este foarte posibil ca aceasta intarziere sa fie prevenita.

Noile descoperiri reprezinta un semnal de alarma care sa-i faca pe parinti sa constientizeze necesitatea implicarii lor in viata copiilor, obligativitatea de a vizita constant pediatrul pentru cele mai bune indrumari in privinta greutatilor cu care se confrunta privind limbajul si vorbirea etc.

Odata cu aceasta problema de limbaj, copiii isi pot pierde increderea in sine si pot manifesta o nesiguranta care, fara interventie, ar putea afecta tranzitia normala de la copil la adolescent si apoi la tanar adult, aparand probleme si tulburari grave.

Aceasta nu inseamna ca micutii care manifesta aceasta problema a limbajului nu mai pot fi recuperati. Dar este important sa li se ofere suportul si metodele adecvate pentru a-l ajuta sa treaca peste aceasta problema. Cu cat este depistata mai repede o astfel de deficienta, cu atat ajutorul si recuperarea survin mult mai rapid.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni mentale

Articole recomandate

Citeste si despre