Beneficiile teatrului in dezvoltarea copilului mic

/ / Modificat: 2013-03-27
Beneficiile teatrului in dezvoltarea copilului mic

Teatrul – atat cursurile, cat si vizionarea spectacolelor -reprezinta o metoda eficienta de a stimula increderea si stima de sine a micutilor, de a combate timiditatea si tracul si de a le pune creativitatea si imaginatia la lucru. Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile pe care le poate avea teatrul in dezvoltarea micutilor.

Si vizionarea spectacolelor are un efect deosebit in dezvoltarea copilului, dar inscrierea lui la cursuri de actorie are o influenta mult mai mare, iar copiii invata o multime de lucruri:

Invata sa socializeze!

Cursurile de teatru presupun interactiunea cu alti copii, cooperarea si crearea unor situatii in care copilul este nevoit sa respecte reguli. Micutul poate lega mai usor prietenii in astfel de clase!

Contribuie la depasirea emotiilor si temerii de a vorbi in public (tracului)!

Majoritatea copiilor au trac si devin timizi atunci cand sunt nevoiti sa vorbeasca in fata unei multimi. Cursurile de teatru presupun in primul rand jucarea unui rol pe scena in fata spectactorilor. In acest fel, copiii se invata de mici cu vorbirea in public si cu audienta, ceea ce ii ajuta foarte mult la scola, dar si la maturitate.

Ii dezvolta capacitatea de a se autocontrola!

Unul dintre marile beneficii ale urmarii claselor de teatru inca de cand sunt mici este acela ca il ajuta pe copil sa isi stapaneasca emotiile si impulsurile, sa le controleze si sa le canalizeze spre actiuni pozitive. Aceasta este o mare performanta pe care o poate atinge micutul si una dintre cele mai grele "lectii" pe care parintii sunt nevoiti sa il invete. Cursurile de actorie te pot suplini cu succes in acest sens.

Dezvoltarea limbajului si imbogatirea culturii generale!

Cursurile de teatru si piesele puse in scena nu fac decat sa imbogateasca din plin cunostintele generale ale copiilor. Ei patrund in noi universuri, cunosc personaje istorice, opere clasice care trebuie stiute de orice copil si afla o multime de lucruri interesante si despre autorii lor.

In plus, isi imbogatesc si vocabularul cu termeni noi si ii ajuta sa aiba o vorbire mai fluenta si mai corecta.

Dezvolta pasiune pentru citit!

Fascinantul univers al teatrului se bazeaza pe o gama larga de piese literare, implicit carti. Acestea reprezinta baza oricarei puneri in scena a unei piese. Au ocazia sa invete mai multe despre uimitoarea lume a literaturii, despre scriitori clasici si nu numa, dar mai ales sa descopere, de ce nu, pasiunea pentru citit!

 

Imbunatateste limbajul corporal!

Un alt beneficiu pe care putine cursuri pentru copii il au este acela ca prin jucarea unui rol copilul se exprima nu numai verbal, ci si prin gesturi si mimica, comportamental. El invata sa isi controleze miscarile si gesturile si sa le foloseasca in anumite situatii, ceea ce ii ofera o expresivitate corporala esentiala.

Ajuta la dezvoltarea increderii si a stimei de sine!

Increderea si stima de sine a copilului sunt destul de greu de modelat la copil. Insa exista solutii, iar cursurile de teatru le stimuleaza pe amandoua. Realizarile de care au parte la aceste cursuri – faptul ca reuseste sa puna in scena piesa, ca au succes la spectacole, ca profesoara il lauda – toate acestea contribuie la stimularea increderii in fortele proprii si la dezvoltarea respectului de sine.

 

Dezvolta memoria, gandirea, atentia, concentrarea!

Teatrul ajuta activ la dezvoltarea abilitatilor de invatare. Acesta construieste o baza temeinica pentru perioada scolii. Prin invatarea pieselor si punerea lor in scena copii folosesc memoria, creativitatea, atentia si fac exercitii de concentrare. Cursurile de teatru ii stimuleaza intelectual pe copii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Beneficii teatru copii Teatru copii Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre