Rosul unghiilor, de ce se intampla si cum il oprim

/ / Modificat: 2009-02-06
Rosul unghiilor, de ce se intampla si cum il oprim


 Majoritatea copiilor capata obiceiul de a-si roade unghiile. Cauzele acestui obicei sunt foarte variate: din curiozitate, din plictiseala sau chiar din axietate.

In aceeasi categorie a 'ticurilor nervoase' se numara suptul degetului, scobitul in nas, jocul cu parul si scrasnitul din dinti. Psihologii avertizeaza ca, in cazurile in care ticurile sunt severe si nu sunt oprite la timp, acestea pot continua chiar si in viata de adult.

Nu iti face totusi prea multe griji din cauza asta. De obicei, rosul unghiilor este un semn ca micutul tau trece printr-o perioada mai stresanta la scoala sau la gradinita. Diferitele probleme ale copilariei il fac sa isi roada unghiile. Cand problemele vor trece si el se va integra in colectiv, se va opri singur din rosul unghiilor.

Ce poti sa faci:

  • Nu il pedepsi pe copil si nu il bate la cap din cauza ca isi roade unghiile.

  • Vorbeste cu el despre problemele pe care le intampina la scoala sau la gradinita si incearca sa-l ajuti cum poti.

  • Din motive de igiena, asigura-te ca se spala des pe maini deoarece prin rosul unghiilor poate inghiti o multime de microbi din jur.

  • Unghiutele taie-i-le cat mai scurt ca sa nu mai aiba o perioada ce sa roada.

  • Incearca sa-l faci sa constientizeze ca are un tic si atrage-i atentia de cate ori il vezi, dar fara sa fii prea insistenta.

  • In cazuri foarte rare, cand isi roade unghiile pana la sangerare sau mai are si alte ticuri nervoase severe, ele pot fi semne de anxietate excesiva. In cazul acesta cel mai bine ar fi sa consulti doctorul copilului cu privire la ce e de facut.<
  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre