Cum sa reactionezi atunci cand copilul tau este respins de un alt copil

/ / Modificat: 2022-09-16
Cum sa reactionezi atunci cand copilul tau este respins de un alt copil

A fi copil nu este nici pe departe atat de usor pe cat credem uneori noi, adultii. Cei mici au de-a face zi de zi cu o multime de provocari, emotii si sentimente noi, pe care nu stiu cum sa le gestioneze. In timp ce unii copii sunt extrem de sociabili si reusesc sa isi faca prieteni foarte usor, sa se integreze cu usurinta in orice grup si sa se joace impreuna cu alti copii la cateva minute dupa ce i-au cunoscut, altii intampina greutati atunci cand vine vorba despre socializare.

Nu de putine ori se intampla ca micutii sa aiba de-a face cu alti copii care ii resping. Se poate intampla la scoala, la gradinita, in parc, la locul de joaca sau chiar in grupul de prieteni de la bloc. Ce este de facut atunci? Cum gestionam situatia cand copilul nostru este dezamagit de faptul ca alti copii nu vor sa se joace cu el?

Copilul respins are nevoie de un boost de incredere

In momentul in care copilul este respins, el simte dezamagire, se simte exclus si isi pierde din increderea in el. Este esential cum gestionam situatia noi, adultii, fara sa o bagatelizam, dar si fara sa o exageram.

Motivele pentru care un grup de copii resping un alt copil sunt diverse si pot avea legatura cu jocul si relatia pe care cei din grup au creat-o deja, dar si cu varsta (un copil mai mic este respins de copiii mari, de exemplu), aspectul fizic etc. Ce este de facut, asadar, atunci cand esti in parc cu copilul si vine plangand la tine ca alti copii nu vor sa se joace cu el?

1. Valideaza-i sentimentele. Spune-i ca il intelegi ca este trist pentru ca isi doreste sa se joace cu acei copii, insa ei au format deja un grup si nu sunt pregatiti sa mai ia pe inca cineva in jocul lor.

2. Sugereaza-i solutii. Incurajeaza-l sa incerce sa se imprieteneasca cu alti copii si da-i tu exemplu daca este nevoie. Mergi cu el sa faceti cunostinta cu alti copii din parc, iar de acolo lucrurile vor evolua de la sine.

3. Evita etichetele negative. Atunci cand ii explici de ce alti copii nu vor sa se joace cu el, evita sa le pui acelor copii etichete precum rai sau obraznici. In alta situatie poate fi chiar copilul tau in postura in care respinge un alt copil la joaca.

4. Incearca sa nu intervii. Multi parinti au tendinta sa mearga sa discute cu acei copii care l-au respins pe al lor, sa ii traga la raspundere si sa le spuna sa il primeasca si pe copilul lor in joc. Este gresit sa facem acest lucru in primul rand pentru ca nu putem obliga pe nimeni sa accepte in grup o persoana noua, indiferent ca este vorba despre copilul nostru. In al doilea rand, ii transmitem copilului un mesaj gresit si anume ca atunci cand are parte de o dezamagire, vine mama sau tata si rezolva problema.

Copiii nu au nevoie de solutii pe termen scurt, ci de instrumente cu care sa rezolve problemele pe termen lung. De-a lungul vietii vor exista numeroase situatii in care copiii vor fi respinsi, dezamagiti sau exclusi, iar ce trebuie sa facem noi este sa ii invatam cum sa gestioneze sentimentele pe care le au in acele momente si cum sa depaseasca astfel de provocari si sa o ia de la capat cu incredere in ei.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Reactie Atitudine respingere copii

Articole recomandate

Citeste si despre